Dėstytoja Nijolė Vasylienė
Marijampolė
2007
TURINYS
1. Įvadas.............................................................................................................3
1.1 Svarbiausi serviravimo principai..................................................................4
1.2 Stalo puošimo aksesuarai..............................................................................5
1.3. Indų įvairovė................................................................................................6
2. Žmogaus kultūra prie stalo..........................................................................7
2.1. Kaip valgyti?...............................................................................................8
2.2. Ko nederėtų daryti prie stalo……………………………………………..9
3. Keičiasi žmonės ir serviruotė……………………………………………….10
3.1. Dvariškių kultūra………………………………………………………….11
3.2 Furšetas…………………………………………………………………….12
3.3 Žurfiksas......................................................................................................13
3.4 Kviestiniai pietūs.........................................................................................14
3.5 Švediškas stalas...........................................................................................15
4. Tyrimas…………………………………………………………………….....16
5. Analizė………………………………………………………………………..17
6. Išvados…………………………………………………………………………20
7. Literatūra………………………………………………………………………21
8. Priedai.................................................................................................................22
1 Įvadas.
Stalo serviravimo menas atsirado viduramžiais. Ypač senas serviravimo tradicijas turi Didžioji Britanija, kur dauguma pobūvių rengiama viešbučiuose, aukštos klasės restoranuose bei privačiuose pilyse. XVI a. kiekvienas svečias jau turi atskirus stalo įrankius. Šiuo laikotarpiu didelis dėmesys skiriamas baldams. Prie gražaus stalo valgoma tik per šventes. Kito svečių priėmimo papročiai, keitėsi indai. Imami naudoti dideli dubenys, cukrinės. Iki XIX a. staltiesės ant stalo nebuvo dengiamos, o įrankiai buvo dedami netaip, kaip įprasta dabar, - šakutė ir peilis aštrumu į svečią. XX a.pasikeičia svečių priėmimo samprata – nekasdieniškai patiekti valgius tampa įdomu.
Kaip ir kiekviena tauta turi savo istoriją, kultūrą, buitį. Taip ir Lietuva turi protėvių sukurtą vertybių palikimą, kuris vertinamas, branginamas, puoselėjamas, praturtintas savo patirtimi, perduodamas ateinančioms kartoms. Atsivėrus valstybės sienai į visas pasaulio šalis, per trumpą laiką atsirado nemažai naujovių ir pakitimų. Labiausiai jautri ir pažeidžiama yra buities kultūra. Užsienietiškos kultūros mados banga palaipsniui užlieja lietuviškų tradicijų dvasią, paliekant tik jų žaidybinius elementus. Reikėtų mokėti atsirinkti kas yra mums priimtina, o kas svetima, ko reikėtų visiškai atsisakyti.
1.1. Svarbiausi serviravimo principai.
Vaišės gali būti organizuojamos įvairiomis progomis, įvairiose vietose, skirtingu metų laiku. Dažniausiai vaišės rengiamosnorint atšvęsti kokį nors įvykį, o kartais tai proga susitikti su draugais. Svarbu nuspręsti , kokių vaišių norima, o tada pradėti joms ruoštis. Planavimas – sekmės laidas. Vaišių organizavimas apima kelis momentus: aptarnavimą, stalo kultūrą, maisto ruošimą, interjero puošyba ir kt.
Stalo serviravimas priklauso nuo daugelio dalykų: aptarnavimo būdo, dienos meto, patiekalų kiekio, svečių sudėties ir skaičiaus, progos, meniu, vaišių organizavimo vietos. Labai svarbu valgančiojo nuotaika, nes įsisavinant maistą, dalyvauja ir nervų sistema. Todėl maistingus, skaniai pagamintus patiekalus svečiams reikia...
Šį darbą sudaro 4951 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Panašūs darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!