Įvadas
Gamtoje krakmolas randamas tik augalinės kilmės maisto produktuose. Šiandien ši medžiaga dažnai naudojama kaip maisto priedas maisto pramonėje ir kitose pramonės srityse. Pridėtinis krakmolas keičia maisto produktų maistinę vertę didina kaloringumo ir angliavandenių kiekį, stabilizuoja produkto konsistenciją, pagerina išvaizdą, didina produkto masę. Tokios krakmolo panaudojimo galimybės labai naudingos gamintojui, tačiau nepageidaujamos vartotojui. Apie tokius pokyčius maisto produkto sudėtyje turi žinoti: cukriniu diabetu sergantys žmonės, kūno masę mažinantys ar besistengiantys maitintis suderintu maistu asmenys.
Krakmolas gyvūninės kilmės maisto produktuose natūraliai neegzistuoja. Gyvūnų ir grybų ląstelėse angliavandenių atsargos kaupiamos glikogeno pavidalu. Paskaitę gyvūninių produktų sudėtį, neturėtume rasti krakmolo, tačiau dalyje produktų jis yra. Juose krakmolas naudojamas kaip maisto priedas.
Šiame projekte tirsime įvairių gyvūninės kilmės maisto grupių produktus spiritiniu jodo tirpalo reakcijos su krakmolo būdu, norėdami sužinoti į kokius gyvūninės kilmės maisto produktus yra dedamas krakmolas, kaip maisto priedas. Gautus rezultatus apibendrinsime, suformuluosime išvadas.
II. Projekto planas
Projektinio darbo metu bus atlikta:
Tiriamoji veikla: krakmolo nustatymas spiritinio jodo tirpalo būdu
Darbo planavimas
Informacijos rinkimas(krakmolas, glikogenas, maisto priedai gyvūninės kilmės maisto produktuose)
Problemos / darbo aktualumo aprašymas.
Tiriamoji veikla. (Tikslas, hipotezė, priemonės ir medžiagos.)
Rezultatai
Rezultatų apdorojimas (lentelės, grafikai, išvados)
Darbo rašymas
Projekto pristatymo ruošimas (Power Point)
Pristatymo kalbos rengimas (5 min)
Darbo pristatymas (Balandis-gegužė)
III. Projektinio darbo tikslai
Nustatyti ar pasirinktuose gyvūninės kilmės maisto produktuose yra krakmolo ir palyginti jo kiekį įvairiuose vienos maisto grupės produktuose.
Palyginti produktų kainos, bei maistinės ir energetinės vertės priklausomybę nuo maisto produkto sudėties.
Apie tyrimo rezultatus informuoti gimnazijos bendruomenę.
IV. Krakmolas ir glikogenas organizmuose
IV. 1. Krakmolas - augaluose gaminamas polisacharidas
Krakmolas - polisacharidas, gaminamas augalų ląstelėse iš gliukozės. Ji gaminama fotosintezės metu augalų asimiliaciniame audinyje. Ląstelėse iš gliukozės pertekliaus gaminamas krakmolas. Krakmolas- didelė, hidrofobiška (t.y. vandenyje netirpi) molekulė, savyje sukaupianti daug energijos. Jis puiki maistinė atsarga augalui, nes galima saugoti tiesiog citoplazmoje, negaminant jokių papildomų organelių. Augalas daugiausia krakmolo atsargas saugo augalų sėklose(grūdinės kultūros), šakniastiebiuose(bulvės), šakniavaisiuose(morkos, burokėliai, runkeliai), šakniagumbiuose(jurginai), uogose ir kituose vaisiuose(bananai, pomidorai ir kt.)
Šį darbą sudaro 2125 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Panašūs darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!