Mėsa - pagrindinis maisto produktas, padedantis išvengti geležies stokos mažakraujystės. Kūdikiams ir mažiems vaikams, kurie dar nevalgo tiek daug ir įvairių maisto produktų, kaip kad suaugę žmonės, mėsa yra būtina. Liesa mėsa - labai svarbus lengvai pasisavinamų baltymų, vitamino B12 (kurio nėra kituose produktuose) šaltinis.
Jaunų gyvūnų mėsa lengviau virškinama ir pasisavinama, nes joje mažiau jungiamojo audinio, todėl ji ypač tinka mažiems vaikams. Virta mėsa irgi kur kas lengviau pasisavinama už keptą ar rūkytą mėsą. Rūkytos, keptos mėsos galima duoti vaikams tik nuo 3 metų ir nedažnai. Be to, rūkytoje mėsoje ir jos produktuose yra benzopirenų, dūmuose yra formaldehidų. Tai medžiagos, didinančios riziką susirgti virškinimo sistemos ligomis, net vėžiu. Labai naudinga garuose virta mėsa. Ruošiant mėsos patiekalus mikrobangų krosnelėje dalis baltymų pakinta taip, kad organizmas nebesugeba jų pasisavinti.
Mėsos baltymai. Svarbiausias mėsos struktūrinis komponentas - raumeninis audinys. Apie 80 % raumeninio audinio medžiagų sudaro baltymai. Baltymai yra aminorūgščių, kurios vartojamos kaip ląstelių statybinė medžiaga, šaltinis. Apie 90 % visų raumenų baltymų biologiniu požiūriu (kaip maistas) yra visaverčiai, nes juose yra visų nepakeičiamųjų aminorūgščių.
Mėsoje yra daug baltymų. Mėsos baltymuose - visos nepakeičiamos amino rūgštys. Šie baltymai beveik neatsilieka nuo kiaušinių, pieno baltymų. Gyvulinės kilmės baltymai įsisavinami geriau negu augalinės kilmės. Taigi, norint gauti minimalų baltymų kiekį, žmogui mėsos baltymų reikia dvigubai mažiau nei augalinių. Mėsos baltymų įsisavinama 96-98%.
Valgydamas mėsą, žmogus gauna daug riebalų. Mėsoje vidutiniškai yra 10-40%r iebalų. Maisto riebalai - vienas iš pagrindinių energijos šaltinių. Biologinė riebalų reikšmė priklauso nuo turimo kiekio nepakeičiamų polinesočiųjų riebalų rūgščių (linolio, linoleno, arachido). Iš visų mėsos rūšių kiaulienoje yra daugiausia nepakeičiamų polinesočiųjų riebalų rūgščių. Maistiniai riebalai mažai kuo skiriasi savo kaloringumu vienas nuo kito, nors įsisavinami skirtingai. Kiaulienos taukai įsisavinami geriau nei jautienos ir avienos. Kiauliena įsisavinama 96-98%, jautiena - 76-94%, aviena - 80-90%, o geriausiai įsisavinami paukštienos riebalai.
Riebalai pagerina mėsos skonį ir jos kulinarines savybes,...
Šį darbą sudaro 1086 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Kiti darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!