Technologijų pagrindai, namų darbas.
Vilnius 2002 m.
Vienokiu ar kitokiu būdu žmogus verčiasi žuvininkyste daugiau kaip 4000 metų, bet dabartinė mokslu pagrįsta žuvininkystė atsirado neseniai. Tai įvyko tada, kai dauguma svarbiausių verslinių žuvų atsidūrė arba netoli išgaudymo ribos, arba visai ties ja.
Per visą žvejybos istoriją (beveik iki šių laikų) žmogus manė, kad jūroje galima sugauti neribotą žuvų kiekį. Atrodė, kad laimikių dydis tiesiogiai priklauso nuo žvejybos technikos ir technologijos. Tačiau pramoninių šalių žvejyba pasidarė tokia intensyvi, kad sutrikdė jautrią pusiausvyrą tarp žvejo ir jo laimikio. Pasirodė, jog žuvų daugiau išgaudoma, negu jų priauga žinomuose dideliuose žūklės regionuose. Žuvų laimikiai labai padidėjo nuo 6 dešimtmečio, tačiau statistika rodo, jog visai neseniai jie visur ėmė mažėti.
Lietuvoje žuvų išteklių saugojimu ir didinimu pradėta rūpintis XV a. ( išleisti įstatymai dėl žvejybos reguliavimo ir žuvų apsaugos; 1529 m. jie paskelbti Lietuvos statute). Karosus tvenkiniuose auginti pradėta apie XV a., karpius- apie XVII a., upėtakius- XIX a. pirmosios žuvivaisos įmonės įsteigtos Senuosiuose Verkiuose ( apie 1873 m.), Trakų Vokėje (apie 1880 m.), Gerkonyse (apie 1881 m.), Antalieptėje. Gerkonių žuvivaisos įmonėje pirmą kartą pasaulyje dirbtinai apvaisinti ir inkubuoti seliavų ikrai. 1934 m. Lietuvoje buvo 62 maži ūkiai, auginantys karpius ir upėtakius. Natūralioji ir intensyvioji žuvininkystė Lietuvoje išvystyta tarybiniais metais, įkūrus Vidaus vandenų eksploatacijos v-bą.
1919-40 žvejyba ir žuvų perdirbimu vertėsi pavieniai žvejai ir nedidelių įmonių savininkai. 1945 ėmė veikti Klaipėdos žuvų apdirbimo kombinatas, Vilniaus žuvų kulinarijos fabrikas. Žuvų apdirbimo įmonės įsteigtos Vilniuje ir Kaune. 1946 Klaipėdoje pastatytas pirmasis žuvų konservų fabrikas, 1947- žuvų apdorojimo fabrikas. 1947-1948 Nidoje, Šventojoje, Zarasuose, Kaune ir Rusnėje pastatyti šaldytuvai, įrengti žuvų apdorojimo cechai, Klaipėdoje atstatytas didelis šaldytuvas. Kitos Klaipėdoje pastatytos įmonės: žuvų apdirbimo (1952), silkių apdorojimo (1954), žuvų konservų (1957) . dalis žuvų apdorojama ir žuvų produktai gaminami laivuose. Žuvies produkcijos augimas matyti iš lentelės.
1950 m.
1960 m.
1970 m.
1980 m.
1982 m.
Šaldytos žuvys
2380
12050
186910
203410
204040
Rūkytos žuvys
8290
10720
5350
7840
8250
Sūdytos žuvys
20
59750
15790
13060
18390
Kulinarijos gaminiai
50
370
400
1230
1630
Kita...
Šį darbą sudaro 4921 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Panašūs darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!