Vitaminai. Vitaminai – svarbi, neturinti kalorijų maisto dalis. Jie svarbūs pasisavinant kitas maisto medžiagas ir panaudojant jas energijai gauti bei kūno struktūrai formuoti. Dalyvaudami sudėtinguose medžiagų apykaitos procesuose, jie palaiko ar padeda palaikyti normalias organizmo funkcijas. Vitaminų žmogaus organizmui reikia labai nedaug, jų normos skaičiuojamos miligramais (mg).
Kai su maistu negaunama pakankamai vitaminų, išsivysto hipovitaminozė. Ji pasireiškia bendru organizmo negalavimu: greitai pavargstama, juntamas silpnumas, mažėja apetitas, žmogus tampa nervingas, susilpnėja jo atsparumas ligoms. Ilgesnį laiką stingant tik kurio nors vieno vitamino, susergama jam būdinga avitaminoze. Per didelis vitaminų kiekis sukelia hipervitaminozė. Ji pasitaiko perdozavus grynus vitaminus. Todėl juos reikia vartoti labai atsargiai, tiksliai nurodytų instrukcijose normų. Kiek organizmui reikia vitaminų, priklauso nuo gyvenimo ir klimato sąlygų, mitybos pobūdžio, vitaminų reikšmės medžiagų apykaitai. Vitaminų poreikis padidėja sergant, dirbant sunkų fizinį darbą, šalto arba karšto klimato sąlygomis, smarkiai prakaituojant, dirbant su cheminėmis medžiagomis, kartais vitaminų gali trūkti valgant ir vitaminingus maisto produktus, mat netinkamai paruoštuose ar netinkamai laikomuose produktuose vitaminai greit yra.
Kiaušiniai; kiaulių arba jaučių kepenys; ikrai (raudonieji arba juodieji); svogūnų laiškai; brokoliai; morkos; raudonosios paprikos; tunas ir kt.
Būtinas regėjimui, odai, įvairių organų gleivinei, kaulų ir dantų formavimuisi. Padeda greičiau gyti žaizdoms. Svarbus nervų sistemos veiklai ir infekcinių ligų profilaktikai.
Vištakumas (kai nematoma prieblandoje), odos sausėjimas, pleiskanojimas, nuovargio pojūtis; akių ir gleivinės infekcija, sulėtėjęs augimas.
Vitaminas B12
Ikrai (juodieji arba raudonieji); krevetės; kiaušinių tryniai; lašiša; upėtakis; menkė; kiaulių arba jaučių kepenys ir kt.
Svarbus nervų sistemos ir kraujo gamybos procesams, kepenų funkcijoms, kraujo krešėjimui, cholesterolio apykaitai.
Vitaminas C
Apelsinai; citrinos; braškės; kivis; briuselio kopūstas; kopūstas; svogūnų laiškai; raudonieji ir juodieji serbentai; geltonoji saldžioji paprika ir kt.
Gerina medžiagų apykaitą, dalyvauja baltymų biosintezėje.
Skorbutas (būdingi ligos požymiai: dantenų kraujavimas, bendras silpnumas, dantenų gleivinės uždegimas, poodinės kraujosruvos. Ligai progresuojant šie požymiai stiprėja, sutrinka širdies, kasos, skrandžio veikla).
Vitaminas D
Lašiša; silkė ir sardinės; konservuotas tunas; kiaušinių tryniai; sviestas ir kt.
Svarbus kalcio ir fosforo apykaitai, kaulėjimo...
Šį darbą sudaro 653 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Panašūs darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!