Žuvys – šaltakraujai gėlame ir jūros vandenyje gyvenantys stuburiniai gyvūnai, turintys žiaunas, neporinius (nugaros, pauodegio ir uodegos) ir porinius (krūtinės ir pilvo) pelekus. Nuo mažens žinome, kad žuvį valgyti sveika. Žuvys yra svarbus baltymų, mineralinių medžiagų bei vitaminų šaltinis. Jose yra polinesočiųjų riebalų rūgščių omega-3, A, D, C, PP ir E, B grupės vitaminų bei makro- ir mikroelementų. Pagal technologinę klasifikaciją žuvys skirstomos į šviežias, atšaldytas, šaldytas, sūdytas, marinuotas, džiovintas ir rūkytas. Vienas skaniausių ir naudingiausių žuvies ruošimo būdų – žuvies rūkymas.
Rūkytos žuvys. Rūkymui naudojamos šviežios, atšaldytos, sušaldytos ar sūdytos žuvys. Rūkymas – tai sūdytos ar pasūdytos žuvies apdorojimas lakiosiomis medžiagomis, esančiomis dūmuose ar dūmų koncentrato tirpale (skystyje).
Išanalizuoti rūkytos žuvies sudėtį, savybes, pokyčius veikiant jį įvairiais faktoriais, jo laikymo metu įvertinant jo vertę.
5. Rasti internete ir pateikti naujausią informaciją apie maisto produkto mokslinius tyrimus.
Žuvies cheminė sudėtis
Žuvis yra vertingas maisto produktas, nes jos sudėtyje daug baltymų, riebalų, angliavandenių, vitaminų, fermentų ir mineralinių medžiagų.
Baltymų kiekis žuvų mėsoje svyruoja nuo 14,5 iki 22 proc.
Riebalų žuvų mėsoje – nuo 0,5 iki 33 proc. Žuvų riebalai skysti, turintys didelį kiekį neprisotintų rūgščių. Organizmas juos gerai įsisavina, bet jie lengvai ir oksiduojasi ore. Ypač nepatvarūs vandenynų žuvų riebalai.
Angliavandenių žuvies mėsoje labai mažai – iki 1 proc. Jie yra gyvulio krakmolo – glikogeno pavidalo ir esminės reikšmės žuvų maistinei vertei neturi.
Mineralinių medžiagų žuvų mėsoje yra nuo 0,2 iki 2 proc. Į jų sudėtį įeina kalcis, fosforas, geležis, siera, jodas ir kt.
Labai svarbi žuvies mėsos ypatybė ta, kad joje yra palyginus nemažai mikroelementų – vario, jodo, bromo, magnio, mangano, kobalto ir kt. Jie vaidina svarbų vaidmenį medžiagų apykaitoje.
Žuvies mėsoje aptikta beveik visų vitaminų, tačiau daugiau yra vitaminų A, D ir E. Jie koncentruojasi daugiausia kepenyse ir vidaus organuose. Vandens kiekis žuvų organizme svyruoja nuo 47 iki 80 proc. (priklausomai nuo riebumo). (S. Grikšo, T. Parfentjeva, V. Baryšnikovas ,,Maisto...
Šį darbą sudaro 2003 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Panašūs darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!