Sudarė: Reda Pliuskytė 10 kl.
Kaip prieskoniai arba pagardai vartojamos įvairios, labai kvapios ir aštraus, deginančio bei kartaus skonio augalų dalys. Prieskonių maistinė vertė nedidelė. Į valgius jų dedama tam, kad suteiktų aromatą bei savitą skonį ir sužadintų apetitą suvalgyti pakankamą maisto kiekį. Šias savybes prieskoniams suteikia juose esantys eteriniai aliejai ir aštraus skonio medžiagos. Veikdami skrandžio ir žarnyno gleivines, prieskoniai skatina virškinimo sulčių išsiskyrimą ir tuo gerina virškinimą. Be to, kai kurie prieskoniai ne tik paskanina maistą, bet ir vitaminizuoja jį. Daugelis prieskonių turi baktericidinių savybių. Prieskonių dedama į daugelį mėsos, žuvies, daržovių patiekalų, kartais dedama ir į pieniškus patiekalus. Jie plačiai vartojami gaminant įvairius padažus ir uždarus, konditerijos gaminius, likerių, degtinės pramonėje, parfumerijoje.
Prieskoninių ir aštrių uždarų reikėtų vartoti po truputį. Piktnaudžiavimas maistą skaninančiomis ir prieskoninėmis medžiagomis gali sudirginti skrandį ir žarnyną net sveikiems žmonėms. Sergantiems žmonėms prieskonių reikėtų vartoti dar mažiau.
Į dietinį ir vaikų maistą prieskonių dedama retai ir nedaug.
Kadangi prieskoniai veikia virškinimą, turi aromatinių, baktericidinių ir kitų savybių, daugelis jų nuo senų laikų vartojami įvairių šalių liaudies medicinoje. Vėliau juos pradėjo vartoti ir gydytojai. Naudojami jie ir šiuolaikinėje mokslinėje medicinoje. Ištyrus daugelio prieskonių vaistines savybes, sukurtos efektyvios gydomosios priemonės.
Daugelis prieskonių vartojami kaip pramoninė žaliava eteriniams aliejams spausti.
Apynys – kanapinių šeimos daugiametis žolinis vijoklinis augalas. Plonų vijoklinių stiebų ilgis siekia 5 m ir daugiau. Lapai kiaušiniški, triskiaučiai arba penkiaskiaučiai; žiedai smulkūs, susitelkę varpomis. Vaisiai – riešutėliai, susitelkę gelsvai žalsvais parudavusiais sudėtiniais vaisiais ,,kankorėžiais“. Žydi nuo birželio iki rugpjūčio mėnesio.
Apynio jaunus ūglius pavasarį galima naudoti maistui kaip šparagus. Surinkti brendimo pradžioje džiovinti ,,kankorėžiai“ vartojami aludarystėje ir duonkepystėje skystoms mielėms gaminti. Apynio rauginės medžiagos padeda reguliuoti rūgimą, ruošiant misą, ir neleidžia alui greitai surūgti, o eterinis aliejus ir dervingos medžiagos suteikia aromatą ir kartoką skonį. Iš apynio stiebų galima pagaminti popierių. Iš pluošto galima gaminti virves, brezentą, maišinį audeklą. Iš žiedų...
Šį darbą sudaro 2759 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Panašūs darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!