Referatai

Prieskoniniai augalai ir jų gydomosios savybės

9.0   (2 atsiliepimai)
Prieskoniniai augalai ir jų gydomosios savybės 1 puslapis
Prieskoniniai augalai ir jų gydomosios savybės 2 puslapis
Prieskoniniai augalai ir jų gydomosios savybės 3 puslapis
Prieskoniniai augalai ir jų gydomosios savybės 4 puslapis
Prieskoniniai augalai ir jų gydomosios savybės 5 puslapis
Prieskoniniai augalai ir jų gydomosios savybės 6 puslapis
Prieskoniniai augalai ir jų gydomosios savybės 7 puslapis
Prieskoniniai augalai ir jų gydomosios savybės 8 puslapis
Prieskoniniai augalai ir jų gydomosios savybės 9 puslapis
Prieskoniniai augalai ir jų gydomosios savybės 10 puslapis
Prieskoniniai augalai ir jų gydomosios savybės 11 puslapis
Prieskoniniai augalai ir jų gydomosios savybės 12 puslapis
www.nemoku.lt
www.nemoku.lt
Aukščiau pateiktos peržiūros nuotraukos yra sumažintos kokybės. Norėdami matyti visą darbą, spustelkite peržiūrėti darbą.
Ištrauka

Sudarė: Reda Pliuskytė 10 kl.
Kaip prieskoniai arba pagardai vartojamos įvairios, labai kvapios ir aštraus, deginančio bei kartaus skonio augalų dalys. Prieskonių maistinė vertė nedidelė. Į valgius jų dedama tam, kad suteiktų aromatą bei savitą skonį ir sužadintų apetitą suvalgyti pakankamą maisto kiekį. Šias savybes prieskoniams suteikia juose esantys eteriniai aliejai ir aštraus skonio medžiagos. Veikdami skrandžio ir žarnyno gleivines, prieskoniai skatina virškinimo sulčių išsiskyrimą ir tuo gerina virškinimą. Be to, kai kurie prieskoniai ne tik paskanina maistą, bet ir vitaminizuoja jį. Daugelis prieskonių turi baktericidinių savybių. Prieskonių dedama į daugelį mėsos, žuvies, daržovių patiekalų, kartais dedama ir į pieniškus patiekalus. Jie plačiai vartojami gaminant įvairius padažus ir uždarus, konditerijos gaminius, likerių, degtinės pramonėje, parfumerijoje.
Prieskoninių ir aštrių uždarų reikėtų vartoti po truputį. Piktnaudžiavimas maistą skaninančiomis ir prieskoninėmis medžiagomis gali sudirginti skrandį ir žarnyną net sveikiems žmonėms. Sergantiems žmonėms prieskonių reikėtų vartoti dar mažiau.
Į dietinį ir vaikų maistą prieskonių dedama retai ir nedaug.
Kadangi prieskoniai veikia virškinimą, turi aromatinių, baktericidinių ir kitų savybių, daugelis jų nuo senų laikų vartojami įvairių šalių liaudies medicinoje. Vėliau juos pradėjo vartoti ir gydytojai. Naudojami jie ir šiuolaikinėje mokslinėje medicinoje. Ištyrus daugelio prieskonių vaistines savybes, sukurtos efektyvios gydomosios priemonės.
Daugelis prieskonių vartojami kaip pramoninė žaliava eteriniams aliejams spausti.
Apynys – kanapinių šeimos daugiametis žolinis vijoklinis augalas. Plonų vijoklinių stiebų ilgis siekia 5 m ir daugiau. Lapai kiaušiniški, triskiaučiai arba penkiaskiaučiai; žiedai smulkūs, susitelkę varpomis. Vaisiai – riešutėliai, susitelkę gelsvai žalsvais parudavusiais sudėtiniais vaisiais ,,kankorėžiais“. Žydi nuo birželio iki rugpjūčio mėnesio.
Apynio jaunus ūglius pavasarį galima naudoti maistui kaip šparagus. Surinkti brendimo pradžioje džiovinti ,,kankorėžiai“ vartojami aludarystėje ir duonkepystėje skystoms mielėms gaminti. Apynio rauginės medžiagos padeda reguliuoti rūgimą, ruošiant misą, ir neleidžia alui greitai surūgti, o eterinis aliejus ir dervingos medžiagos suteikia aromatą ir kartoką skonį. Iš apynio stiebų galima pagaminti popierių. Iš pluošto galima gaminti virves, brezentą, maišinį audeklą. Iš žiedų...

Daugiau informacijos...

Šį darbą sudaro 2759 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!

★ Klientai rekomenduoja


Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?

Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!

Detali informacija
Darbo tipas
Lygis
Mokyklinis
Failo tipas
Word failas (.doc)
Apimtis
12 psl., (2759 ž.)
Darbo duomenys
  • Botanikos referatas
  • 12 psl., (2759 ž.)
  • Word failas 110 KB
  • Lygis: Mokyklinis
www.nemoku.lt Atsisiųsti šį referatą
Privalumai
Pakeitimo garantija Darbo pakeitimo garantija

Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.

Sutaupyk 25% pirkdamas daugiau Gauk 25% nuolaidą

Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.

Greitas aptarnavimas Greitas aptarnavimas

Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!

Atsiliepimai
www.nemoku.lt
Dainius Studentas
Naudojuosi nuo pirmo kurso ir visad randu tai, ko reikia. O ypač smagu, kad įdėjęs darbą gaunu bet kurį nemokamai. Geras puslapis.
www.nemoku.lt
Aurimas Studentas
Puiki svetainė, refleksija pilnai pateisino visus lūkesčius.
www.nemoku.lt
Greta Moksleivė
Pirkau rašto darbą, viskas gerai.
www.nemoku.lt
Skaistė Studentė
Užmačiau šią svetainę kursiokės kompiuteryje. :D Ką galiu pasakyti, iš kitur ir nebesisiunčiu, kai čia yra viskas ko reikia.
Palaukite! Šį darbą galite atsisiųsti visiškai NEMOKAMAI! Įkelkite bet kokį savo turimą mokslo darbą ir už kiekvieną įkeltą darbą būsite apdovanoti - gausite dovanų kodus, skirtus nemokamai parsisiųsti jums reikalingus rašto darbus.
Vilkti dokumentus čia:

.doc, .docx, .pdf, .ppt, .pptx, .odt