Daržinės aguonos lotyniškasis pavadinimas yra kilęs iš 2 žodžių: „papa“ – vaikų košė ir „ver“ – tikrasis. Aguonos žydi birželio mėnesį, o sėklas subrandina nuo liepos mėnesio iki rugsėjo mėnesio pradžios. Kultūrinės aguonos rūšys yra vertingos tuo, kad jose yra aliejaus bei opiumo. Daržinių aguonų sėklos tinka konditerijos ir kulinarijos gamyboje. Išspaudus aguonų sėklas gaunamas kokybiškas maistinis aliejus, naudojamas margarino gamyboje. Jei aguonų sėklas spausite pašildytas, gausite tik techninį, bet ne maistinį aliejų. Sėklų nuospaudas galima sušerti gyvuliams, nes tai ypač kaloringas pašaras. Kai kurių aguonų rūšių sėklos yra labai gražios melsvos spalvos, todėl šias aguonas patariama naudoti kepant pyragus ir sausainius. Tiesa, aguonų sėklų spalva neturi įtakos jų skoniui. Aguonų sėklų beriama ir į miltinius gaminius.
Lotyniškasis balinio ajero pavadinimas kilęs iš graikiškojo žodžio „akoros“ – kvepiančios šaknies augalas bei „kalamos“ – nendrė. Balinio ajero šaknyse yra apie 5% eterinio aliejaus, karčiosios medžiagos glikozido akorino, rauginių medžiagų, vitamino C. Baliniai ajerai naudojami maisto ruošimui. Ant balinio ajero lapų kepama duona įgauna malonų aromatą. Cukruoti balinio ajero šakniastiebiai gali pakeisti imbierą. Džiovintos balinio ajero šaknys bei jų eterinis aliejus naudojamas kosmetikoje. Balinis ajeras – vienas svarbiausių prieskonių ruošiant žuvį. Su šiuo augalu paruošta žuvis tampa kietesnė, o be to, įgauna lengvai karstelėjusį skonį. Baliniais ajerais patariama skaninti peletrūnų actą. Indijoje ir Pakistane baliniais ajerais skaninami mėsos patiekalai, pudingai, sausainiai bei kalafiorai.
Paprastasis apynys yra daugiametis kanapinių šeimos žolinis, vijoklinis augalas, išaugantis iki 5 – 7 metrų aukščio. Paprastųjų apynių lapai yra kiaušinio formos, triskiaučiai arba penkiaskiaučiai, o žiedai smulkūs, susitelkę varpose. Paprastųjų apynių vaisiai – spurgos. Apyniai žydi nuo birželio iki rugpjūčio mėnesio. Apynių spurgose yra 0,3 – 1,8% eterinio aliejaus, 11 – 21% karčiųjų medžiagų. Apynius galima naudoti ne tik medicinoje. Pavasarį jaunus ūglius galima valgyti kaip šparagus. Surinktos brendimo pradžioje džiovintos apynių spurgos naudojamos alaus gamyboje bei duonos pramonėje skystoms...
Šį darbą sudaro 6323 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Panašūs darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!