Maisto priedai – ne šių dienų atradimas. Jau nuo senų laikų, siekdami apsaugoti maistą nuo gedimo ar pagerinti jo skonį, žmonės naudojo valgomąją druską, actą, salietrą, įvairias augalinės kilmės medžiagas.
Šiandien, kai vis mažiau maisto gaminama namuose, vartotojai pageidauja, kad parduotuvėse būtų kuo didesnis skanių, saugių, sveikų maisto produktų pasirinkimas prieinamomis kainomis.
Sparčiai vystantis maisto pramonei, į rinką pateikiama vis daugiau paruoštų vartoti maisto produktų, plečiantis tarptautinei prekybai, didėja atstumai tarp gamintojo ir vartotojo, augant vartotojų susidomėjimui sveika mityba, didėja mažo kaloringumo produktų poreikis.
Visos šios aplinkybės reikalauja prailginti produktų tinkamumo vartoti trukmę, apsaugoti juos nuo gedimo, suteikti patrauklią prekinę išvaizdą, pageidaujamą skonį, kvapą, spalvą ar kitas savybes, taip pat išlaikyti produktų kokybę juos gabenant ir laikant.
Maisto priedas – medžiaga, kuri nėra vartojama kaip atskiras maisto produktas ir kaip tipinė maisto produktų sudedamoji dalis, neatsižvelgiant į tai, ar ji turi mitybinę vertę, ar jos neturi.
Ir kuri sąmoningai įdėta į maisto produktus dėl technologinių tikslų (gamybos, perdirbimo, apdorojimo, pakavimo, gabenimo ar laikymo) tampa pati ar jos dariniai tokių maisto produktų sudėtine dalimi.
Maisto priedai - tai yra medžiagos, kurios tikslingai dedamos į maistą gamybinio proceso metu ir suteikia maistui pageidautinių technologinių arba juslinių savybių. Jie turi E numerį (E numeris – maisto priedo numeris pagal EEB numeraciją).
• Konservantai;
• Antioksidatoriai;
• Skonį bei aromatą stiprinančios medžiagos;
• Saldikliai;
• Emulsikliai ir stabilizatoriai;
• Tirštikliai;
• Skaidrikliai;
• Antiflomengai;
• Rūgštingumą reguliuojančios medžiagos.
1.1. Dažikliai (E 100-199)
Dažiklis – medžiaga, suteikianti maisto produktui spalvą ar ją atgaivinanti, turinti natūralių maisto produktų sudėtinių dalių.
Dažikliu laikomas preparatas, gautas iš maisto produktų ir kitų natūralių žaliavų fizikiniu ir/ar cheminiu būdu išgaunant pigmentus su atitinkamomis maistinėmis, ar aromatinėmis sudėtinėmis dalimis.
Maistą dažančios medžiagos yra naudojamos tais atvejais, kai:
• maisto produktas neturi spalvos (pvz., karamelė, ledinukai);
• maisto produkto spalva parandama jo perdirbimo metu (pvz., virtos dešros);
• maisto produkto spalva skiriasi priklausomai nuo metų laiko ir geografinės padėties;
• maisto produktų pagražinimui.
1.2. Maisto dažiklių...
Šį darbą sudaro 3752 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Panašūs darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!