Genetiškai modifikuoti organizmai (GMO) – tai organizmai, išskyrus žmones, kurių genetinė medžiaga yra pakeista, todėl jie įgyja tokių savybių, kurių negalėtų atsirasti tam organizmui dauginantis natūraliu būdu. Genetiškai modifikuoti organizmai kuriami genų inžinerijos metodais. Kai kurie organizmai gali būti genetiškai modifikuoti natūraliai arba cheminiais ir kitais veiksniais, kurie sukelia genų pakitimus. Tačiau tai nėra genetiškai modifikuoti organizmai. GMO nuo kitų modifikacijų skiriasi tuo, kad į juos yra įvedami nauji arba kito organizmo vienas ar keli genai į chromosomą genų inžinerijos pagalba. Tokie genai vadinami transgenais, o organizmai – transgeniniais arba genetiškai modifikuotais (GMO). Genai gali būti perkeliami ne tik, pavyzdžiui, iš vieno augalo į kitą, tačiau ir iš augalo į gyvūną ir atvirkščiai (bei į ir iš mikroorganizmų arba sukurti genai).
Per paskutinius dešimt metų labai sparčiai išsivystė biotechnologijos pramonė, išmokta kurti transgeninius augalus, gyvūnus, mikroorganizmus. Tai labai palengvina ir paspartina įvairių problemų sprendimą, tokių kaip žmogaus insulino trūkumas. Šiai problemai išspręsti buvo sukurtos transgeninės bakterijos, kurios gamina šį hormoną, t.y. insuliną koduojantis genas buvo perkeltas ir žmogaus ląstelių. Kuriamos transgeninės bakterijos, sintetinančios įvairius baltymus, vakcinas ir kt., naudojamus medicinoje ir gyvulininkystėje. Maisto pramonę domina bakterijos, kurios gali būti panaudotos jogurtų, sūrio, duonos gamyboje, kad pagerintų šių produktų skonį ir sudėtį. Genetiškai modifikuoti organizmai taip pat kuriami ir maisto kokybės pagerinimui ar sunaudojimui mažiau resursų bei laiko ir gavimui tiek pat produkcijos, t.y. sukurti ilgiau išsilaikančius, mažiau reiklius augimo sąlygoms, atsparesnius kenkėjams, ligoms, greičiau užaugančius ar stambesnius nei įprastai augalus, naudojamus maistui. Gali būti įterpiami į augalo genomą tokie genai, kurie netgi nebūdingi augalams ar bent tai rūšiai. Taip sukuriami augalai, kurie gali sintetinti daugiau tam tikrų medžiagų, tokių kaip karotinas, vitaminai, gyvūninės kilmės medžiagos, nepakeičiamos amino rūgštys ir t.t. Genų inžinerija leidžia sumažinti alergines maisto savybes, pagerinti jame esančių vitaminų ir mineralų turinį. Pavyzdžiui, šiandien daug rašoma apie vieną ryžių...
Šį darbą sudaro 4797 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Panašūs darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!