Aktualumas. Genetiškai keisti maisto produktus pradėta maždaug prieš 20 metų, o masiškai parduoti – beveik prieš dešimtmetį. Šiandien jie vartojami labai plačiai įvariose šalyse: genetiškai pakeistų sudedamųjų dalių gali būti konditerijos gaminiuose, majoneze, aliejuje, margarine, dribsniuose, prieskoniuose, sultyse, džemuose, sūriuose, žuvų, daržovių ir mėsos konservuose.
Dabar beveik šeštadalis planetos gyventojų badauja arba gyvena pusbadžiu. Genetiškai pakeistiems javams, daržovėms, ar vaisiams nereikia ypatingų auginimo sąlygų ir priežiūros, jie atsparūs kenkėjams, be to, pasižymi didesne maistine verte už išaugintus natūraliai. Pasaulyje tokių produktų kasmet parduodama vis daugiau.
Problemos. Iki šiol niekas negali pasakyti, kaip genetiškai pakeisti organizmai ateityje paveiks žmonių sveikatą. Ar GMO nepažeis imuninės, genetinės, kitų sistemų? Ar nesukels naujų vėžio formų, iki šiol nežinomų ligų? Pagaliau ar genetiškai patobulinti organizmai, patekę į aplinką ir savaip joje besidaugindami, neiškreips gyvosios gamtos evoliucijos? Nauji kūriniai gali imti daugintis, ir nesulaikomai plisti, jų poveikis aplinkai ir gamtai gali būti negrįžtamas.
Motyvai. Jau kurį laiką domiuosi sveika gyvensena, apie genetiškai modifikuotus produktus buvau girdėjusi tik labai nedaug, todėl nusprendžiau pasidomėti šia visuomenei aktualia problema plačiau.
GENETIŠKAI MODIFIKUOTI MAISTO PRODUKTAI
Kas tai yra GMO?
Perkėlus, tarkim, pupelės geną į pomidoro, gaunamas naujas pomidoras. Jis mėsingesnis, kietesnis ir ilgiau išsilaiko. Genetiškai pakeistos sojos gerokai baltymingesnės, bulvės – krakmolingesnės, atsparesnės ligoms ir kenkėjams, nei išaugintos natūraliai. Dėl genų inžinerijos šiandien nesunkiai galima perkelti genus iš vieno augalo į kitą ir išauginti naują. Toks kūrinys ir vadinamas genetiškai modifikuotu organizmu (GMO). Iš maisto produktų dažniausiai genetiškai keičiamos sojų pupelės, pomidorai, bananai, ryžiai, kukurūzai, kviečiai. Pasak mokslininkų, genetiškai pakeisti galima beveik bet ką. Tad pasinaudojus šiuolaikine genų inžinerija galima sukurti tokius organizmus, kurių natūraliai gamtoje niekaip neatsirastų.
Kaip gaminami GMO:
• Reikalingas genas „iškerpamas“ fermentų restriktaze.
• Bakterijos plazmidė atveriama naujam genui.
• „Iškerpamas“ atsparumą antibiotikams sąlygojantis genas.
• Naujas genas įterpiamas fermentų lakaze.
• Plazmidė įterpiama į bakteriją, naudojant elektros arba karščio šoko metodą.
• Bakterijos auginamos terpėje su antibiotikais. Išlieka...
Šį darbą sudaro 1239 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Panašūs darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!