• Cholesterolis – į riebalus panaši medžiaga, esanti visose kūno ląstelėse.
• Mūsų organizmuose cholesterolis atsiranda dviem būdais: - 2/3 cholesterolio pagamina kepenys; - 1/3 cholesterolio gauname kartu su maistu, kuriame yra gyvulinės kilmės riebalų.
• Chemiškai gana pastovus, beveik visai netirpsta organizmo skysčiuose, todėl iš organizmo pasišalina lėtai.
• Cholesterolio sintezė gali vykti visuose organuose ir audiniuose, bet intensyviausia kepenyse, žarnų gleivinėje ir odoje.
• Cholesterolis ir jo esteriai su riebalų rūgštimis sudaro apie 0,2% organizmo masės.
• Normalus kiekis kraujyje – 3,64-6,74 mmol/l.
Cholesterolis panaudojimas
• antinksčių žievės ir lytinių hormonų, vitamino D3, tulžies rūgščių gamybai
• biomembranų statybai
• ypač svarbus galvos smegenų bei nervų sistemos ląstelėms (įeina į mielino sudėtį)
• kaip laisvos energijos šaltinis
Cholesterolio šaltiniai
• Didelis cholesterolio kiekis:
• galvijų vidaus organai (kepenys, smegenys, inkstai)
• kiaušinio trynys
• majonezas
• žuvies ikrai (raudonieji ir juodieji)
• ungurys
• pagamintas maistas iš minėtų ingredientų.
Cholesterolio šaltiniai II
• Vidutinis cholesterolio kiekis:
• mėsos riebalai
• antiena
• žąsiena
• šalto rūkymo dešros (pvz., salami)
• šviežias pienas, konservuotas pienas
• gatavi komerciniai pyragaičiai, biskvitai, įvairūs traškučiai
• grietinė
• ledai
• sūris
• sviestas
• kiti gaminiai, kurie buvo gaminami su riebalais/aliejais.
Cholesterolio šaltiniai III
• Mažas cholesterolio kiekis:
• visos žuvys (baltos ir riebios)
• konservuota žuvis su augaliniu aliejumi
• liesa mėsa
• vištiena be odos
• liesas pienas
• jogurtas
• kaimiškas sūris
• duona
Cholesterolio šaltiniai IV
• Be cholesterolio:
• visos daržovės ir augaliniai aliejai
• vaisiai, įskaitant avokadą ir alyvuoges
• riešutai
• grūdai (kruopos )
• miltai
• makaronai
• džiūvėsiai
• ryžiai
• cukrus
• aguonos
• česnakai ir t.t.
Cholesterolio kiekiui kraujyje reikšmės turi:
• Paveldimumas
• Kepenų, inkstų, skydliaukės ligos
• Amžius
• Rūkymas
• Alkoholio vartojimas
• Netinkama mityba
• Nutukimas
• Neaktyvus gyvenimo būdas, fizinio krūvio stoka
•
“Gerasis” ir “blogasis” cholesterolis
• Cholesterolis kraujyje būna lipoproteinų pavidalu:
• DTL (didelio tankio lipoproteinai) - “gerasis” cholesterolis. Pagr. funkcija - paimti iš periferinių audinių cholesterolį ir neleisti jam kauptis arterijų sienelėse.
• MTL (mažo tankio lipoproteinai) - “blogasis” cholesterolis. Pagr. funkcija - cholesterolio pernešimas iš sintezės vietos kepenyse ir žarnų gleivinėje į periferinius audinius ir jų kraujagysles.
• Normalūs kiekiai:
• MTL...
Šį darbą sudaro 850 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Panašūs darbai
Kiti darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!