Namų darbai

Augalai ne tik maistas, bet ir vaistas

9.8   (2 atsiliepimai)
Augalai ne tik maistas, bet ir vaistas 1 puslapis
Augalai ne tik maistas, bet ir vaistas 2 puslapis
Augalai ne tik maistas, bet ir vaistas 3 puslapis
Augalai ne tik maistas, bet ir vaistas 4 puslapis
Augalai ne tik maistas, bet ir vaistas 5 puslapis
Augalai ne tik maistas, bet ir vaistas 6 puslapis
Augalai ne tik maistas, bet ir vaistas 7 puslapis
www.nemoku.lt
www.nemoku.lt
Aukščiau pateiktos peržiūros nuotraukos yra sumažintos kokybės. Norėdami matyti visą darbą, spustelkite peržiūrėti darbą.
Ištrauka

Greičiausiai niekas nepaprieštaraus,kad žmogaus sveikata labiausiai priklauso nuo mitybos.Sveikame maiste,be baltymų,riebalų ir angliavandenių,turi būti ir vitaminų,biologiškai aktyvių mineralų,aromatinių ir kitų medžiagų.Produktus,turinčius baltymų,riebalų ir angliavandenių,galima pakeisti kitais,bet daržovių niekuo nepakeisime.Daržovės ir vaisiai skiriasi nuo kitų produktų tuo,kad turi įvairių mineralinių druskų,vitaminų,tarp jų gyvybiškai svarbų vitaminą C ,taip pat jose gausu ir kitų vitaminų. Be vitaminų,daržovėse yra mineralinių,aromatinių medžiagų,organinių rūgščių,eterinių aliejų ir fitoncidų.Beje,juose baltymų ir riebalų yra nedaug.Šių maisto medžiagų žmogus gauna iš gyvulinės kilmės ,augalinių aliejų ir grūdų produktų.
Paprastai vaikams ir paaugliams baltyminių produktų duodame per mažai,nors audiniams ir ląstelėms susidaryti jie labai reikalingi.Tokių augalinių baltymų daugiausia turi ankštinės daržovės(žirniai,pupelės,sojų kruopos,pupos,lęšiai ir pan.)bei įvairūs riešutai(graikiniai,lazdyno,arachio ir t.t.).Riešutai atkuria žmogaus jėgas skaldydami provynuoginę rūgštį,stiprina-smegenis,širdį ir kepenis.Grybai taip pat turi daug baltymų,tačiau juos organizmas sunkiai įsisavina,todėl neduoda tiek naudos,kiek kitų produktų baltymai. Kai kurie daržovių baltymai turi nepakeičiamų aminorūgščių:pvz.,lizino yra žiediniuose,briuseliniuose ir ropiniuose kopūstuose,burokėliuose,žirniuose ir pupelėse,triptofano-briuseliniuose lapiniuose kopūstuose,metionino-brokoliuose,pupelėse ir salotinėse daržovėse.
Riebalų turi tiktai ankštinės kultūros(į sojos sudėtį įeina iki 22% riebalų ir t.t.).
Angliavandeniai-kaloringa,lengvai virškinama medžiaga,jų daržovėse nemažai. Daržovės,palyginti su gyvulinės kilmės arba grūdų produktais,yra nelabai kaloringos,nes jose 80-96% vandens.Jos teikia mažai energijos,bet padeda organizme palaikyti tinkamą angliavandenių,baltymų bei riebalų santykį ir turi didelę dietinę reikšmę.Daržovėse esanti celiuliozė(0,1-3,5%)skatina žarnyno peristaltiką. Per parą suaugusiam žmogui rekomenduojama suvalgyti 400 g,o per metus-140-150 kg įvairių daržovių.
Burokėliai.Pagal savo sudėtį burokėliai nėra vienodi:arčiau šaknelės maistinių medžiagų daugiau,arčiau lapų esama nuodingų medžiagų,todėl viršutinę burokėlio dalį reikia pašalinti.Jei virškinimo trakto veikla yra sutrikusi,tai geriausia vartoti virtus burokėlius.Laimei,tai viena iš nedaugelio daržovių,išsaugančių gydomąsias savybes ir po terminio apdorojimo(tik virti reikia ant garų ir ne itin ilgai).Neįmanoma išvardyti visų negalavimų,kuriuos gydo burokėliai.Gamtoje yra ir kitų maistinėmis savybėmis į burokėlius panašių augalų:pvz,raudonosios vynuogės,juodavaisis šermukšnis,raudongūžiai kopūstai.Burokėliai ilgiausiai iš visų daržovių išsaugo maistines medžiagas-beveik iki naujo derliaus.Jie teikia energiją ląstelėms,padeda iš organizmo išskirti toksinus,gerina peristaltiką.Liaudies gydytojai,seni felčeriai sergantiems angina liepia skalauti gerklę burokėlių sultimis.Įsisenėję tonzilitai išgydomi,jei...

Daugiau informacijos...

Šį darbą sudaro 783 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!

Turinys
  • Įvadas3
  • Dėstymas..4,5,6
  • Išvada6
  • Naudota literatūra7

★ Klientai rekomenduoja


Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?

Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!

Detali informacija
Darbo tipas
Lygis
Universitetinis
Failo tipas
Word failas (.doc)
Apimtis
7 psl., (783 ž.)
Darbo duomenys
  • Kulinarijos namų darbas
  • 7 psl., (783 ž.)
  • Word failas 248 KB
  • Lygis: Universitetinis
www.nemoku.lt Atsisiųsti šį namų darbą

www.nemoku.lt Panašūs darbai

Prieskoniniai augalai ir jų paplitimas

Prieskoniniai augalai ir jų paplitimas Kulinarija Peržiūrėti darbą

Lietuviški prieskoniniai augalai

Lietuviški prieskoniniai augalai Kulinarija Peržiūrėti darbą

Indiškas maistas

Indiškas maistas Kulinarija Peržiūrėti darbą

Prieskoniniai augalai mūsų gyvenime

Prieskoniniai augalai mūsų gyvenime Kulinarija Peržiūrėti darbą
Privalumai
Pakeitimo garantija Darbo pakeitimo garantija

Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.

Sutaupyk 25% pirkdamas daugiau Gauk 25% nuolaidą

Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.

Greitas aptarnavimas Greitas aptarnavimas

Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!

Atsiliepimai
www.nemoku.lt
Dainius Studentas
Naudojuosi nuo pirmo kurso ir visad randu tai, ko reikia. O ypač smagu, kad įdėjęs darbą gaunu bet kurį nemokamai. Geras puslapis.
www.nemoku.lt
Aurimas Studentas
Puiki svetainė, refleksija pilnai pateisino visus lūkesčius.
www.nemoku.lt
Greta Moksleivė
Pirkau rašto darbą, viskas gerai.
www.nemoku.lt
Skaistė Studentė
Užmačiau šią svetainę kursiokės kompiuteryje. :D Ką galiu pasakyti, iš kitur ir nebesisiunčiu, kai čia yra viskas ko reikia.

Palaukite! Šį darbą galite atsisiųsti visiškai NEMOKAMAI!

Įkelkite bet kokį savo turimą mokslo darbą ir už kiekvieną įkeltą darbą būsite apdovanoti - gausite dovanų kodus, skirtus nemokamai parsisiųsti jums reikalingus rašto darbus.
Vilkti dokumentus čia:

.doc, .docx, .pdf, .ppt, .pptx, .odt