Greičiausiai niekas nepaprieštaraus,kad žmogaus sveikata labiausiai priklauso nuo mitybos.Sveikame maiste,be baltymų,riebalų ir angliavandenių,turi būti ir vitaminų,biologiškai aktyvių mineralų,aromatinių ir kitų medžiagų.Produktus,turinčius baltymų,riebalų ir angliavandenių,galima pakeisti kitais,bet daržovių niekuo nepakeisime.Daržovės ir vaisiai skiriasi nuo kitų produktų tuo,kad turi įvairių mineralinių druskų,vitaminų,tarp jų gyvybiškai svarbų vitaminą C ,taip pat jose gausu ir kitų vitaminų. Be vitaminų,daržovėse yra mineralinių,aromatinių medžiagų,organinių rūgščių,eterinių aliejų ir fitoncidų.Beje,juose baltymų ir riebalų yra nedaug.Šių maisto medžiagų žmogus gauna iš gyvulinės kilmės ,augalinių aliejų ir grūdų produktų.
Paprastai vaikams ir paaugliams baltyminių produktų duodame per mažai,nors audiniams ir ląstelėms susidaryti jie labai reikalingi.Tokių augalinių baltymų daugiausia turi ankštinės daržovės(žirniai,pupelės,sojų kruopos,pupos,lęšiai ir pan.)bei įvairūs riešutai(graikiniai,lazdyno,arachio ir t.t.).Riešutai atkuria žmogaus jėgas skaldydami provynuoginę rūgštį,stiprina-smegenis,širdį ir kepenis.Grybai taip pat turi daug baltymų,tačiau juos organizmas sunkiai įsisavina,todėl neduoda tiek naudos,kiek kitų produktų baltymai. Kai kurie daržovių baltymai turi nepakeičiamų aminorūgščių:pvz.,lizino yra žiediniuose,briuseliniuose ir ropiniuose kopūstuose,burokėliuose,žirniuose ir pupelėse,triptofano-briuseliniuose lapiniuose kopūstuose,metionino-brokoliuose,pupelėse ir salotinėse daržovėse.
Riebalų turi tiktai ankštinės kultūros(į sojos sudėtį įeina iki 22% riebalų ir t.t.).
Angliavandeniai-kaloringa,lengvai virškinama medžiaga,jų daržovėse nemažai. Daržovės,palyginti su gyvulinės kilmės arba grūdų produktais,yra nelabai kaloringos,nes jose 80-96% vandens.Jos teikia mažai energijos,bet padeda organizme palaikyti tinkamą angliavandenių,baltymų bei riebalų santykį ir turi didelę dietinę reikšmę.Daržovėse esanti celiuliozė(0,1-3,5%)skatina žarnyno peristaltiką. Per parą suaugusiam žmogui rekomenduojama suvalgyti 400 g,o per metus-140-150 kg įvairių daržovių.
Burokėliai.Pagal savo sudėtį burokėliai nėra vienodi:arčiau šaknelės maistinių medžiagų daugiau,arčiau lapų esama nuodingų medžiagų,todėl viršutinę burokėlio dalį reikia pašalinti.Jei virškinimo trakto veikla yra sutrikusi,tai geriausia vartoti virtus burokėlius.Laimei,tai viena iš nedaugelio daržovių,išsaugančių gydomąsias savybes ir po terminio apdorojimo(tik virti reikia ant garų ir ne itin ilgai).Neįmanoma išvardyti visų negalavimų,kuriuos gydo burokėliai.Gamtoje yra ir kitų maistinėmis savybėmis į burokėlius panašių augalų:pvz,raudonosios vynuogės,juodavaisis šermukšnis,raudongūžiai kopūstai.Burokėliai ilgiausiai iš visų daržovių išsaugo maistines medžiagas-beveik iki naujo derliaus.Jie teikia energiją ląstelėms,padeda iš organizmo išskirti toksinus,gerina peristaltiką.Liaudies gydytojai,seni felčeriai sergantiems angina liepia skalauti gerklę burokėlių sultimis.Įsisenėję tonzilitai išgydomi,jei...
Šį darbą sudaro 783 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Panašūs darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!