Vitaminai – tai maistinių medžiagų grupė, atsakinga už normalią ląstelių funkciją, organizmo augimą bei vystymąsi.
Iš viso yra 13 būtinųjų vitaminų. Šiuos vitaminus privaloma gauti iš maisto siekiant tinkamo organizmo funkcionavimo.
• Vitaminas B12 (cianokobalaminas)
• Vitaminas C
• Vitaminas D
• Vitaminas E
• Vitaminas K
Vitaminai A, B, C, D ir E atlieka svarbias funkcijas žmogaus organizme. Esant vieno ar kito vitamino trūkumui, gali sutrikti sveikata ir įvairios organizmo funkcijos.
Vitaminas A: padeda formuoti ir palaikyti sveikus dantis, kaulus, minkštuosius audinius, gleives bei odą.
Vitaminas A maiste:
• Kepenėlėse, jautienoje, žuvyje
• Kiaušinių tryniuose
• Pieno produktuose (sūryje, jogurte, svieste, grietinėje)
• Tamsios spalvos vaisiuose
• Tamsiose lapinėse daržovėse
Vitaminas B1 (tiaminas): padeda paversti angliavandenius į energiją. Pakankamas angliavandenių kiekis itin svarbus nėštumo laikotarpiais.
Vitaminas B1 (tiaminas) maiste:
• Duonoje bei miltuose
• Džiovintose pupelėse
• Kiaušiniuose
• Liesoje mėsoje
• Riešutuose bei sėklose
• Pilno grūdo kruopose
• Žirniuose
Vitaminas B2 (riboflavinas): veikia kartu su kitais B grupės vitaminais – yra atsakingas už kūno augimą bei raudonųjų kraujo kūnelių formavimąsi.
Vitaminas B2 (riboflavinas) maiste:
• Jautienoje
• Avienoje
• Kiaušiniuose
• Migdoluose
• Sezamo sėklose
• Sūryje
• Špinatuose
Vitaminas B3 (niacinas): atsakingas už sveiką odą bei darnų nervų sistemos darbą. Niacinas taip pat turi cholesterolį mažinančių savybių.
Vitaminas B3 (niacinas) maiste:
• Avokaduose
• Bulvėse
• Duonoje bei kruopose
• Kiaušiniuose
• Liesoje mėsoje
• Paukštienoje
• Riešutuose
• Žuvyje
Vitaminas B5 (pantoteno rūgštis): esminis vitaminas maistinių medžiagų virškinimui. Šis vitaminas taip pat susijęs su hormonų bei cholesterolio gamyba.
Vitaminas B5 (pantoteno rūgštis) maiste:
• Avokaduose
• Brokoliuose, bei kitose kopūstinėse daržovėse
• Kiaušiniuose
• Piene
• Grybuose
• Paukštienoje
• Bulvėse bei saldžiosiose bulvėse
• Pilno grūdo kruopose
Vitaminas B6: padeda formuoti raudonuosius kraujo kūnelius bei palaikyti smegenų veiklą. B6 taip pat smarkiai susijęs su baltymais – kuo daugiau jų suvartoji, tuo didesnis vitamino B6 poreikis.
Vitaminas B6 maiste:
• Avokaduose
• Bananuose
• Džiovintose pupelėse
• Mėsoje
• Riešutuose
• Paukštienoje
• Pilno grūdo kruopose
Vitaminas B7 (biotinas): yra būtinas baltymų bei angliavandenių apykaitai ir tam tikrų hormonų bei cholesterolio gamybai. Biotinu dažnai praturtinti vitaminai...
Šį darbą sudaro 738 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Panašūs darbai
Kiti darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!