Gaminama riebi (18%), puriebė (9%) ir liesa varškė. Riebi ir pusriebė varškė gamina dviem būdais: paprastuoju ir atsikiruoju (iš seoaruoto pieno, riebinant grietinėle).
Lietuvoje yra keturi varškės gamybos būdai:
- tradicinis išrūginis būdas vonioje: dvisienėse varškės voniose be mechaninių maišyklių arba sūrių voniose su maišyklėmis;
- mechanizuotas būdas viniose su tinkliniais įdėklais;
- mechanizuotomis linijomis JA9-OPT;
- atskirasis būdas.
Grūdėta varškė - tai minkšti, nenokinti, baltos spalvos sūrio grūdeliai, pagaminti iš lieso pieno. Sūrio grūdeliai gamybos pabaigoje sumaišomi su grietinėle bei druska. Patys sūrio grūdeliai yra prėsko skonio, bet pagamintas produktas turi diacetilo skonį.
Priklausomai nuo naudojamos gamybos technologijos, gaminami dviejų dydžių Grūdėtos varškės grūdeliai. Gaminant mažai riebalų turintį produktą, galima naudoti liesą grietinėlę. Grūdeliai gali būti gaminami trumpai (4-5 h), vidutinio ilgumo (6-8 h) ir ilgai (8-16 h) rauginant. Rauginimo laikas priklauso nuo raugo dozavimo ir užraugiamo pieno temperatūros.
Varškė paįvairina racioną, pagerina apetitą ir nuotaiką. Šiame produkte yra daug naudingų medžiagų, kurios suteikia jam gydomųjų savybių.
Kursinio darbo tikslai:
• Geriau įsisavinti verslo ekonomikos dalyko temas;
• Praktiškai pritaikyti verslo ekonomikos dalyke įgytas žinias ir įgūdžius;
• Gebėti įmonės priimamus sprendimus pagrįsti ekonominiais skaičiavimais, įvertinant gamybos padalinio sąnaudas ir pelningumą.
Uždaviniai
• Įvertinti gamybos padalinio ilgalaikį turtą ir jo nusidėvėjimo sumą;
• Nustatyti gamybos apimtį;
• Įvertinti įmonės sąnaudas;
• Apskaičiuoti pelningumą, ekonominius-finansinius rodiklius ir padaryti atitinkamas išvadas.
2. TRUMPA PROJEKTUOJAMO OBJEKTO CHARAKTERISTIKA
Mano projektuojame ceche bus gaminama vienos rūšies varškė. Cecho našumas viena tona, per pamainą.
Cechas dirbs visus metus, 5 dienas per savaitę, viena pamaina po 8 valandas.
Mano projektui reikalingi darbuotojai: priėmėjai, aparatininkai, gamintojai, pakuotojai, meistrai, technologai, laborantė, elektrikas- šaltkalvis.
Projektuojamo restorano ekonominiai-finansiniai rodikliai 1 lentelė
Rodikliai
Reikšmė
1.Metinė gamybos apimtis (kg, )
205000
2.Pardavimo apimtis, Lt
1353000
3.Ilgalaikio turto vertė, Lt
10775700.70
4.Vidutinis mėnesinis darbo užmokestis, Lt
1127.68
4.1. gamybinio darbininko
1231.87
4.2. darbuotojo
1001.86
5. Technologinės energijos sąnaudos
20295
6. Netechnologinės energijos sąnaudos
292188.99
7. Ilgalaikio turto nusidėvėjimo suma, Lt
243336.04
8. Gamybos sąnaudos (savikaina), Lt
1823534.73
9. Veiklos sąnaudos, Lt
93899.12
10. Įmonės sąnaudos, Lt
1917433.85
11. Grynasis pelnas, Lt
2496934.85
12. Pelningumo rodikliai, procentais
12.1 Pardavimų
1.84
12.2 Turto
0.23
12.3 Gaminio
130.22
13. Apsipirkimo laikas, metais
4.3
3. METINĖS GAMYBOS...
Šį darbą sudaro 4015 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Panašūs darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!