Pienas yra žinduolių gyvūnų pieno liaukos sekretas, skirtas naujagimiui maitinti. Jame yra visų lengvai įsisavinamų maisto medžiagų, reikalingų organizmui augti:riebalų, baltymų, angliavandenių ir mineralinių medžiagų. Beto, piene yra ir kitų organizmui labai svarbių maisto komponentų: vitaminų, fermentų, organinių rūgščių, hormonų, imuninių medžiagų. Nustatyta, kad piene yra daugiau kaip 200 įvairių medžiagų, reikalingų žmogaus organizmo ląstelėms atsinaujinti ir energijai gauti. Piene yra toks baltymų, riebalų ir angliavandenių santykis, kad organizmas juos geriausiai įsisavina. Baltymų įsisavinama 96%, riebalų - 95%, o pieno cukraus - 98%. Pienas turi dietinių savybių, aktyvina virškinimo trakto darbą, reguliuoja rūgštingumą ir šarminę pusiausvyrą organizme.
Sausosios medžiagos
9,3 - 17,3
12,5
Riebalai
2,7 - 7,0
3,8
Baltymai:
2,0 - 5,0
3,3
kazeinas
1,8 - 4,5
2,7
albuminas
0,2 - 0,7
0,5
globulinas
0,05 - 0,15
0,1
kiti baltymai
0,05 - 0,20
0,1
Nebaltyminiai junginiai
4,0 - 5,3
4,7
Pieno cukrus (laktozė)
4,0 - 5,3
4,7
Mineralinės medžiagos
0,5 - 1,0
0,7
Įvairių gyvulių pieno cheminė sudėtis %
Gyvūnas
Sausosios medžiagos
Baltymai
Riebalai
Laktozė
Mineralinės medžiagos
Avis
18,5
5,7
7,2
4,6
0,9
Ožka
13,4
3,6
4,3
4,5
0,85
Kumelė
10,7
2,1
1,8
6,4
0,35
Kiaulė
17,4
6,2
5,9
4,0
1,1
Triušė
30,5
15,5
10,5
2,0
1,0
Kalė
21,1
7,1
8,6
4,1
1,8
Buivolė
17,8
4,5
7,5
5,0
0,8
Kupranugarė
13,6
3,5
4,5
4,9
0,7
Šiaurės elnė
33,8
10,0
18,7
3,6
1,4
Banginė
54,3
12,0
40,0
1,1
1,2
Ištirta, kad pieno baltymingumas ir riebumas tarpusavyje susiję. Įvairių veislių karvių piene baltymai sudaro 77 - 89 proc. riebalų kiekio. Amerikiečių tyrinėtojų duomenimis, holšteinų veislės karvių - 88, Švedijos holšteinų - 87, džersių - 79, lietuviškų veislių - apie 80 proc.
Santykis tarp baltymų ir riebalų kiekių kartais pakinta. Tai įvyksta dėl virškinimo sutrikimų bei šėrimo klaidų: kai kurie pašarai mažina pieno riebumą, didina baltymingumą arba atvirkščiai. Klinikinis ar slaptasis mastitas padidina baltymų kiekį.
Baltymų kiekį piene lemia:
• daugiausia baltymų - krekenose, mažiausiai - 25-50 dienų po veršiavimosi. Pieno baltymingumas didėja nuo 4 iki 8 laktacijos mėnesio;
• sezonas. Baltymų piene padaugėja rudenį;
• veršiavimosi laikas. Vasarą ir rudenį apsiveršiavusių karvių pieno baltymingumas buvo 0,07-0,08 proc. mažesnis, palyginti su apsiveršiavusiomis žiemą ir pavasarį;
• paveldimumas-genetika. Pieno baltymingumas ir riebumas paveldimas labiau nei pieno kiekis;
• šėrimas pieno baltymų kiekį veikia ne taip smarkiai kaip riebalų. Baltymingumas kinta 0,1-0,4 proc., tuo tarpu riebumas - iki 1 proc.
• baltymingumas didėja šeriant daug energijos ir mažiau ląstelienos turinčiais pašarais. Tačiau jie dažniausiai sumažina pieno riebumą. Energijos trūkumas būna dėl...
Šį darbą sudaro 2168 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Panašūs darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!