Įvadas
Sensorika – maisto produktų vertinimas žmogaus jutimo organais. Svarbiausias jutimo šaltinis – pojūtis. Pojūtis – dirgiklio vaizdas smegenyse arba centrinės nervų sistemos reakcija į dirgiklį.
Praktinėje žmonių veikloje ir pažinimo procesuose dėl skirtingų biologinių ir socialinių veiksnių žmonės pasižymi skirtingu jutimo organų jautrumu. Tas pats žmogus gali turėti nevienodai išlavintas sensorines sistemas.
Darbo tikslas – išsamiai išanalizuoti fiziologinius ir psichologinius sensorinio vertinimo veiksnius.
Darbo uždaviniai:
1. Išnagrinėti subjektyvius sensorinio vertinimo faktorius;
2. Išnagrinėti objektyvius sensorinio vertinimo faktorius;
3. Išsiaiškinti kokią reikšmę juslinėje analizėje turi degustatoriaus lytis, amžius ir kiti faktoriai.
Sensorinėje analizėje pagrindiniai padidinto objektyvumo šaltiniai: žmogaus ar degustatoriaus veikla; metodai kurie naudojami analizei atlikti; tyrimų objektas, t.y. maistinių produktų pavyzdžiai.
Dėl fiziologinių ir psichologinių faktorių įtakos, sensorinių tyrimų rezultatus įtakoja įvairūs faktoriai. Pagrindiniai jų – subjektyvūs ir objektyvūs faktoriai.
Subjektyvūs faktoriai.
Subjektyvūs faktoriai pateikiami 1 paveikslėlyje.
1 paveikslėlis.
Jutimo organų funkcionavimas priklauso nuo visos fiziologinės organizmo būklės. Degustatoriai praėję atranką ir apmokymą turi ypatingai kruopščiai rūpintis savo sveikata, ypač vengti slogos, virškinimo organų sutrikimo, palaikyti nervų sistemos pusiausvyrą; prižiūrėti burnos ertmę ir saugoti ją nuo įbrėžimų, žaizdų ir stipraus susierzinimo. Dantys turi būti sveiki.
Prieš degustacinės komisijos posėdį negalima nuvargti, peršalti, o esant būtinybėje prieš degustaciją reikia pailsėti šilumoje. Degustuoti galima ne anksčiau kaip 1,5 – 2 val. po valgio. Prieš degustaciją privaloma visiškai atsisakyti aštrių ir aitrių patiekalų.
Kai kurie įpročiai ir asmeninės higienos taisyklės taip pat gali įtakoti degustatorių gautą rezultatų patikimumą. Degustatorių drabužiai turi būti švarūs ir tvarkingi. Vyrams rekomenduojama atvykti į degustaciją švariai nusiskutus, nes plaukai apie burną ir nosį stipriai sulaiko pašalinius kvapus ir sumažina pojūčius reikalingus tiriamiems produktams analizuoti.
Degustacijoje neturėtų dalyvauti asmenys skleidžiantys kvepalų, muilo ir kitus stiprius kvapus (nuo drabužių, avalynės). Degustatoriams patariama nevartoti alkoholio ir tabako. Jeigu degustatorius visgi rūko, jis turėtų atsikratyti aštraus aromatizuoto tabako.
Prieš degustaciją reikia atidžiai išstudijuoti vadovą ir įsitikinti ar teisingai jį suvokiate, arba kreiptis į atsakingą asmenį, kad jums išaiškintų....
Šį darbą sudaro 1432 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Kiti darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!