Sužinoti kas yra džiovinimas ir kodėl jis naudojamas.
• Sužinoti kas yra džiovinimas ir kodėl jis naudojamas.
• Susipažinti su skirtingais džiovinimo būdais.
• Išsiaiškinti kaip tinkamai paruošti produktus prieš džiovinimą.
• Suprasti kodėl maisto pramonėje naudojamas džiovinimas.
• Susipažinti su džiovinimui naudojamais įrenginiais.
• Išsiaiškinti kokiose pakuotėse turi būti laikomi produktai po džiovinimo.
• Išsiaiškinti kokią įtaką žmogaus sveikatai daro džiovinti maisto produktai.
Sąvoka:
Sąvoka:
• Džiovinimas, tai patikimas ir paprastas konservavimo būdas, kurio metu pašalinama drėgmė iš kietų medžiagų, pastų, suspensijų, tirpalų.
• Tai vienas iš seniausių maisto apdorojimo būdų, naudojamas siekiant išsaugoti maisto produktus vėlesniam jų naudojimui.
DŽIOVINIMAS
Džiovintų produktų nauda:
• Išdžiovinti produktai turi geresnes technologines savybes.
• Sezoninių produktų išlaikymas visus metus.
• Gausu naudingųjų medžiagų.
Džiovinimui tinkami produktai:
• Vaisiai
• Daržovės
• Sėklos
• Mėsos gaminiai
• Žuvis
• Žolelės
• Vaistažolės
Reikalavimai produktams:
Reikalavimai produktams:
• Sveiki
• Kokybiški
• Nepernokę
• Nepasenę
• Neperaugę
PRODUKTŲ PARUOŠIMAS DŽIOVINIMUI
Paruošimas:
• Jei produktai švarūs ar pirkti iš patikimo tiekėjo, jų rekomenduojama neplauti.
• Kruopščiai nuvalyti, nulupti, apipjaustyti, supjaustyti.
• Blanširavimas
BLANŠIRAVIMAS
BLANŠIRAVIMAS
Daržovės / vaisiaus pavadinimas
Laikas minutėmis
Šparagai
4-5
Pupelės
4
Brokolis
4
Morkos
4
Bulvės
7
Cukinijos
4
Obuoliai
10
Kriaušės
10
Daržovių ir vaisių blanširavimo laikas prieš džiovinimą.
Blanširavimas:
• Tai maisto produktų plikymas karštu vandeniu arba garais.
• Atliekamas siekiant sustabdyti fermentų veiklą.
• Jo metu pašalinami paviršiaus nešvarumai ir mikroorganizmai.
• Taip pat paryškina produkto spalvą ir padeda sulėtinti vitaminų praradimą
Labiausiai paplitę džiovinimo būdai:
Labiausiai paplitę džiovinimo būdai:
• Džiovinimas saulėje.
• Džiovinimas karštu oru.
• Kontaktinis džiovinimas.
• Infraraudonųjų spindulių džiovinimas.
• Dielektrinis džiovinimas.
DŽIOVINIMO BŪDAI
Drėgmė iš vidinių sluoksniu pereina į paviršinius ir tik tada pilnai išgaruoja.
• Drėgmė iš vidinių sluoksniu pereina į paviršinius ir tik tada pilnai išgaruoja.
• Vandens garų slėgis džiovinamos medžiagos paviršiuje turi būti didesnis už jų slėgį aplinkoje.
• Įvairūs vaisiai, daržovės, grybai ar prieskoniai reikalauja skirtingos temperatūros ir skirtingų džiovinimo būdų, dėl produktuose esančio vandens ir cukraus kiekio skirtumo.
• Pramoniniu būdu džiovinami vaisiai, nuo pajuodavimo yra apsaugomi juos apdorojant antioksidantais – sulfitais, sieros anhidridu.
• Jei produktai džiovinami įrenginyje, kuriame nėra vėdinimo sistemos arba atvirai saulės spinduliuose, džiovinamą žaliavą svarbu dažnai vartyti ir laikyti apsaugotą nuo tiesioginių saulės spindulių ir kenkėjų.
• Išdžiovintų vaisių...
Šį darbą sudaro 916 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Panašūs darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!