Maistas yra žmogaus egzistencijos būtinoji sąlyga, organizmo statybinė medžiaga. Požiūris į maitinimąsi sudaro žmogaus pasaulėžiūros dalį, nusako jo būdo bruožus, parodo socialinę padėtį. Tinkamas maitinimasis gali ne tik apsaugoti nuo daugelio ligų, bet ir padėti jas gydyti.
Kiekvienas vaistas organizmui daro šalutinį poveikį, o tinkamai parinktas dietinis gydymas gali suderinti visas sutrikusias organizmo funkcijas.
• derinant keletą ar visas minėtas priemones.
TEMA: Dietinis gydymas po virškinimo organų operacijos.
TIKSLAS: Išnagrinėti dietinį gydymą po virškinimo organų operacijos.
UŽDAVINIAI:
• trumpai apžvelgti virškinimo sistemą ir fiziologiją;
• išanalizuoti pooperacines dietas (Pa, Pb, Pc);
• trumpai išnagrinėti:
◦ dietos koregavimą po burnos ir stemplės operacijos;
◦ dietos koregavimą po skrandžio operacijos;
◦ dietos koregavimą esant pogastrektominiam sindromui;
◦ dietos koregavimą po plonosios žarnos operacijos;
◦ dietos koregavimą po storosios žarnos ir kolektomijos;
◦ dietos koregavimą po hemorojinių venų pašalinimo.
2. LITERATŪROS APŽVALGA
2.1 Virškinimo fiziologija
Virškinimas – pradinis maisto medžiagų asimiliacijos etapas, kurį sudaro mechaniniai, fiziniai ir cheminiai procesai. Daugelis organinių medžiagų (baltymų, riebalų, angliavandenių) skyla iki monomerų veikiant hidroliziniams fermentams, kurie sintetinami specialiose virškinimo trakto ląstelėse.taip baltymai skaidomi iki amino rūgščių, riebalai – iki riebiųjų rūgščių ir glicerolio, o angliavandeniai – iki monosacharidų. Visi šie monomerai rezorbuojasi, o iš jų organuose ir audiniuose vėl sintetinami sudėtingi organiniai junginiai.
Virškinimo sistemos funkcijos:
1. Sekrecinė- virškinimo sistemos ląstelės išskiria virškinimo fermentus bei medžiagas, kurios palaiko optimalų fermentams veikti pH; medžiagas, aktyvuojančias ar slopinančias fermentų veikimą, baltymus denatūruojančias medžiagas; virškinimo hormonus, kurie svarbūs, visų pirma, virškinimo procesams reguliuoti ir kt.
2. Motorinė – ją atlieka virškinimo sistemos raumenys, kuriems padedant maistas kramtomas, ryjamas, maišomas. Sumaišytas maisto turinys stumiamas išilgai trakto išeinamosios angos link ir taip pašalinamos neįsisavintos medžiagos. Susidaro palankios sąlygos maistui maišytis su virškinimo fermentais, o suvirškintam rezorbuotis, nes vis naujos ir naujos maisto porcijos liečia žarnų sienelę.
3. Rezorbcinė – vandens, mineralinių medžiagų, vitaminų, suskaidytų maisto medžiagų įsiurbimas.
Virškinimo sistema, atlikdama šias pagrindines funkcijas, paruošia maistines medžiagas ir įsiurbia jas į organizmo vidinę terpę. Be...
Šį darbą sudaro 3740 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Panašūs darbai
Kiti darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!