Planuojant bendrą profilaktinę programą pacientams reikia prisiminti ir dietos bei mitybos veiksnius. Burnos sveikatos būklė gali priklausyti nuo maisto arba dietos, mitybos įpročių. Tinkama mityba gali turėti įtakos bendrai organizmo sveikatai, nuo kurios priklauso ir burnos sveikatos laipsnis.
Instrukcija, susijusi su dieta turi būti suderinta su kitomis paciento mokymo stadijomis. Stomatologinės komandos nariai privalo suteikti informaciją apie dietą ir taip skatinti pacientus įsisavinti naujus valgymo įpročius.
Individualus maisto parinkimas priklauso nuo amžiaus, lyties, geografinės padėties, ekonominio statuso, vartojamo maisto, šeimos tradicijų, religijos, kultūrinių įpročių, klaidingo įsitikinimo, reklamos. Neteisingas maitinimasis susijęs su psichinėmis ligomis apibūdinamas kituose skyriuose. Instrukcijos turi būti labai aiškios, kad nesunku jas būtų įvykdyti.
1. Baltymai, vitaminai ir kitos maisto medžiagos yra būtinos sveikiems periodonto audiniams, kaip ir visam organizmui.
2. Maistingųjų medžiagų stoka niekada nebuvo nurodoma kaip periodonto kišenių, gingivito, periodontito infekcijos atsiradimo priežastis. Šių pažeidimų atsiradimui svarbiausi yra apnašo mikroorganizmai.
3. Ryški maisto stoka (ypač baltymų, askorbininės rūgšties ir vitamino B) gali paveikti dantenų audinių atsparumą ir paskatinti uždegimo atsiradimą bei jo intensyvumą.
4. Periodonto infekcija gali pakeisti periodonto audinių sugebėjimą panaudoti reikalingas maisto medžiagas, todėl gali pasikeisti ir gijimo procesas.
B. Maisto konsistencija
1. Minkštas, lipnus maistas prilimpa prie danų ir dantenų paviršiaus, o tai paskatina didesnį nuosėdų susikaupimą. Mikroorganizmai yra apsaugoti ir pamaitinti, todėl skatinamas ir bakterinio apnašo augimas.
2. Kietas skaidulinis maistas gali masažuoti audinius ir paskatinti jų cirkuliaciją. Skaidulinis maistas (nevirtos daržovės ir vaisiai) pašalina laisvas apnašo daleles ir suteikia švarumo jausmą. Tačiau tada apnašas nepašalinamas nuo kaklelio srities.
C. Dietos analizė
Pacientams, sergantiems ūmiomis dantenų ligomis ar nekrotiniu opiniu gingivitu, taip pat daugeliui gydomų pacientų, reikalinga specifinė dieta ir maisto parinkimas. Dietos peržiūra ir analizė yra būtina, kad pasiektume gerų rezultatų.
II. Oda ir gleivinė
A. Maisto stoka
Didelė mitybos stoka pasitaiko retai, išskyrus besivystančias šalis. Badas sukelia įvairių ligų simptomus, bet dažniausiai pasireiškia ūmios ligos. Burnos ertmėje atsiradę pakitimai dėl maisto trūkumo rodo įvairių...
Šį darbą sudaro 2925 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Panašūs darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!