Kursiniai darbai

Aseptinis pakavimas. Pakuočių ir maisto produktų sterilizavimo būdai. Aseptinio pakavimo priemonės

9.6   (2 atsiliepimai)
Aseptinis pakavimas. Pakuočių ir maisto produktų sterilizavimo būdai. Aseptinio pakavimo priemonės 1 puslapis
Aseptinis pakavimas. Pakuočių ir maisto produktų sterilizavimo būdai. Aseptinio pakavimo priemonės 2 puslapis
Aseptinis pakavimas. Pakuočių ir maisto produktų sterilizavimo būdai. Aseptinio pakavimo priemonės 3 puslapis
Aseptinis pakavimas. Pakuočių ir maisto produktų sterilizavimo būdai. Aseptinio pakavimo priemonės 4 puslapis
Aseptinis pakavimas. Pakuočių ir maisto produktų sterilizavimo būdai. Aseptinio pakavimo priemonės 5 puslapis
Aseptinis pakavimas. Pakuočių ir maisto produktų sterilizavimo būdai. Aseptinio pakavimo priemonės 6 puslapis
Aseptinis pakavimas. Pakuočių ir maisto produktų sterilizavimo būdai. Aseptinio pakavimo priemonės 7 puslapis
Aseptinis pakavimas. Pakuočių ir maisto produktų sterilizavimo būdai. Aseptinio pakavimo priemonės 8 puslapis
Aseptinis pakavimas. Pakuočių ir maisto produktų sterilizavimo būdai. Aseptinio pakavimo priemonės 9 puslapis
Aseptinis pakavimas. Pakuočių ir maisto produktų sterilizavimo būdai. Aseptinio pakavimo priemonės 10 puslapis
Aseptinis pakavimas. Pakuočių ir maisto produktų sterilizavimo būdai. Aseptinio pakavimo priemonės 11 puslapis
Aseptinis pakavimas. Pakuočių ir maisto produktų sterilizavimo būdai. Aseptinio pakavimo priemonės 12 puslapis
Aseptinis pakavimas. Pakuočių ir maisto produktų sterilizavimo būdai. Aseptinio pakavimo priemonės 13 puslapis
Aseptinis pakavimas. Pakuočių ir maisto produktų sterilizavimo būdai. Aseptinio pakavimo priemonės 14 puslapis
Aseptinis pakavimas. Pakuočių ir maisto produktų sterilizavimo būdai. Aseptinio pakavimo priemonės 15 puslapis
Aseptinis pakavimas. Pakuočių ir maisto produktų sterilizavimo būdai. Aseptinio pakavimo priemonės 16 puslapis
Aseptinis pakavimas. Pakuočių ir maisto produktų sterilizavimo būdai. Aseptinio pakavimo priemonės 17 puslapis
Aseptinis pakavimas. Pakuočių ir maisto produktų sterilizavimo būdai. Aseptinio pakavimo priemonės 18 puslapis
Aseptinis pakavimas. Pakuočių ir maisto produktų sterilizavimo būdai. Aseptinio pakavimo priemonės 19 puslapis
Aseptinis pakavimas. Pakuočių ir maisto produktų sterilizavimo būdai. Aseptinio pakavimo priemonės 20 puslapis
www.nemoku.lt
www.nemoku.lt
Aukščiau pateiktos peržiūros nuotraukos yra sumažintos kokybės. Norėdami matyti visą darbą, spustelkite peržiūrėti darbą.
Ištrauka

Aseptinis įpakavimas Yra daug priežasčių, kodėl reikėtų naudoti aseptinį įpakavimą. Čia aptarsime tris iš jų. Jau beveik 20 metų maisto produktų gamintojai ir pakuotojai (spaudžiami konkurencijos) ieško būdo: - šviežių maisto produktų rinkai pasiūlyti produktą, kuris, nors ir greitai gendantis, paskirstymo ir stovėjimo parduotuvės lentynoje bei buvimo namuose metu būtų puikios organoleptinės išvaizdos (pvz., jogurtai, desertai, vaisių sultys ir pan.); - kompensuoti visus trūkumus paskirstymo grandinėje ir netinkamą vartojimą (transportavimą iš pardavimo vietos į namus, laikymo sąlygas namuose); - kompensuoti neatitikimus, kurie pasireiškia iš pakavimo medžiagų tiekėjų pusės, turint omenyje higieną (kai kuriose šalyse gamybos metodai, apdorojimas, sandėliavimas ir transportavimas toli gražu neatitinka patvirtintų maisto produktų įpakavimo standartų). Dėl akivaizdžių priežasčių, susijusių su gamybos organizavimu ir logistika, produktas ir aseptinis pakavimas neatsiejami siekiant : - pratęsti produkto galiojimo laiką; - optimizuoti gamybos – sandėliavimo – paskirstymo grandinę, rekomenduojamo arba įstatymais nustatyto produkto laikymo metu išsaugant organoleptinį standartą . Kol nebuvo sukurtas, pritaikytas ir įvaldytas aseptinis pakavimo būdas, supilstymas į butelius buvo vienintelė technologija, kurios dėka buvo įmanoma pasiekti gamintojo ir vartotojo pageidaujamą laikymo terminą. Tačiau tai reikalavo nemažos kainos: - gamintojo patirtos išlaidos - vartotojo patirti nuostoliai: iš anksto apdorotas produktas prarasdavo organoleptinę kokybę; - produktas netekdavo vitaminų. Nors vartotojas šio aspekto gali ir nežinoti, jis vis tik egzistuoja. Apdorojimas karščiu poststerilizacijos metu, be abejo, iš dalies pagadina produktą. Ypač tai aktualu kūdikių maisto produktų atveju. Kreivės, kurias nubraižė Miuncheno universiteto profesorius Kessleris, aiškiai rodo vitaminų praradimą ryšium su temperatūra ir apdorojimo trukme. 1pav. Tiamino praradimas nenugriebtame piene, išreikštas laiko/temperatūros funkcija. 24.1.4. Išlaidų sumažinimas Poststerilizuoto produkto gamybos išlaidos, žinoma, bus daug didesnės negu aseptiniu būdu įpakuoto produkto, kadangi į jas įeina: - įranga, kuri dažnai yra didelė ir brangi (sterilizavimo bokštas); - užimamas grindų plotas ir pastatų erdvė; - papildoma darbo jėga; - papildomos energijos sąnaudos (vanduo, garas, elektros energija ir kt.). 24.3 pav. Ultraaukštos temperatūros (UHT) zona (pienas): bakteriologinis ir cheminis poveikis. Terminas aseptinis įpakavimas dažnai vartojamas neteisingai. Kartais net galima išgirsti vartojant terminą pusiau aseptinis įpakavimas. Kol nėra juridiškai nustatyto standarto, siūlome šį apibrėžimą: terminas aseptinis įpakavimas apima: visas priemones, kurios buvo taikomos įpakavimo, išvalymo ir sterilizacijos stadijose ir kurios apriboja pradinį šių objektų užteršimą: - taros, - taros dangtelio, - naudojamos medžiagos, - oro, kad sterilus produktas toks ir išliktų įpakuojant, sandėliuojant bei paskirstant. Kad tai būtų pasiekta, reikia: - priemonių, kuriomis sunaikinami mikroorganizmai; - oro apsaugos, kad būtų neįmanomas bet koks pakartotinis užteršimas. Priklausomai nuo higieninių sąlygų, yra apskaičiuotos šios įpakavimo užterštumo reikšmes: - geros higieninės sąlygos – mažiau kaip 1 mikroorganizmas šimte kvadratinių centimetrų; - vidutinės higieninės sąlygos, apdorojimo metu neskiriant reikiamo dėmesio – 20-100 mikroorganizmų šimte kvadratinių centimetrų; - prastos higieninės sąlygos – daugiau kaip 1000 mikroorganizmų šimte kvadratinių centimetrų. Taigi galima teigti, kad mūsų tikslas yra pasiekti dešimtainį 10-5 sumažėjimą. Poststerilizavimas Oro užterštumas įpakavimo salėje paprastai būna mažiausiai 1000000 dalelių, didesnių kaip 0,5 μ, vienoje kubinėje oro pėdoje. Neretai šis skaičius siekia 3000000 dalelių vienoje kubinėje oro pėdoje, priklausomai nuo bendrovės taikomų standartų, klimato sąlygų ir t.t. Taigi labai svarbu: - sumažinti šį užterštumą; - išlaikyti gerą oro kokybę po sterilizavimo. Įpakavimo zonose oro kondicionavimo sistemos turi būti 10000 klasės ir lengvai prieinamos. Oras išvalomas aerozolinėmis purškiamomis dezinfekcinėmis medžiagomis, jomis galima naudotis ir ne gamybos proceso valandomis. Siekiant palaikyti reikiamą įpakavimo oro kokybę, naudojamas 10 arba 100 klasės laminarinis srautas (priklausomai nuo produkto, t.y. pagal jam būdingus gynybinius mechanizmus). Taigi 100 klasės laminarinis srautas yra visiškai tinkamas sulčių gėrimams, o 10 klasės apsaugos prireiks produktams su neutraliu pH. “10 klasė” ir “100 klasė” – tai nuorodos į JAV federalinį standartą Nr. 209b, kurios reiškia maksimalų dalelių (0,5 μ ir didesnių) skaičių viename oro tūrio vienete. Pagal 209b standartą 100 klasės atveju šis skaičius negali viršyti 100 dalelių vienoje kubinėje pėdoje (o 10 klasės atveju vienoje kubinėje pėdoje negali būti daugiau kaip 10 dalelių). Jeigu įpakavimo salė ir įrengimai nėra hermetiški, būtina palaikyti laminarinį srautą, kadangi be jo į apsauginę zoną pateks nešvaraus oro (dėl vakuuminio poveikio, kurį sukelia turbulencija). Net ir tuo atveju, kai salė yra sandari, egzistuoja didelė rizika pažeisti sterilumą: pratekėjimai pro susidėvėjusius sujungimus ir t.t. Hermetiškų sąlygų išlaikymas ir susiję gamybiniai apribojimai (patekimas prie įpakavimo medžiagos, poreikis sterilizuoti po patekimo ir pan.) yra tokie, kad Remy pastaraisiais metais pasirinko naudoti laminarinį srautą, kadangi jis apima mažiau apribojimų ir yra labai efektyvus. Rinka siūlo įvairius mechanizmus. Laminarinio srauto generatorių patikimumas ir jų eksploatavimo trukmė priklauso nuo dizaino ir kainos. Mes rekomenduojame tokius generatorius, kurie turėtų nepriklausomą paskirstymo skydą, dažniausiai gaminamą iš nerūdijančio plieno ir lengvai nuvalomą. Remy pranešimas apie sterilaus oro su laminariniu srautu generatorius pateikia visus reikiamus nurodymus šia tema. Gamintojas žino, kad net menkiausios kliūtys gali suardyti laminarinį srautą. Jis vengs naudoti bet kokias judančias mechanines detales, ypač tas, kurių amplitudė arba judėjimo greitis gali sukelti turbulenciją arba dalelių judėjimą. Yra priimta, kad laminarinio srauto atkūrimui, praėjus kliūtį, reikalingas 2,5 karto už kliūtį didesnis dydis. Kartais rimčiausi gamintojai ir vartotojai užsideda tiek diržą, tiek petnešas, kad būtų dvigubai saugiau. Be abejo, kelių atsargumo priemonių imtis kartais visai nebūtina. Mes, pavyzdžiui, aseptiniame pakavime taikome dvi absoliučias taisykles: - vengti net ir mažiausios rizikos; - išlaikyti gerą našumą. Iš pažiūros tai atrodo savaime suprantama, nors tai reikštų, kad ir terminas aseptinis turėtų būti visiems suprantamas ir visi turėtų laikytis reikiamų taisyklių bei apribojimų. Gamybinis personalas paprastai laikosi taisyklės vengti net ir mažiausios rizikos, tačiau daug sunkiau pasiekti, kad jos laikytųsi ir priežiūros personalas bei tie darbuotojai, į kurių specializaciją aseptika neįeina. Baltoji patalpa ir reikalavimai personalo, dirbančio su aseptinėmis mašinomis, drabužiams bei higienai, padeda susidaryti “aseptinį supratimą”. Aseptinio įpakavimo mašina vis tik yra gamybinė mašina, o ne laboratorinis aparatas. Kadangi aseptinis pakavimas reikalauja keliskart per dieną imti mėginius, turi būti įmanoma patekti į patalpų vidų. Kadangi gali įvykti nenumatytas atvejis (gali pasitaikyti defektinė įpakavimo medžiaga, užstrigti mašina ir pan.), operatorius turi turėti galimybę prieiti prie mašinos vidaus. Labai svarbu, kad durų atidarymas: - nesuardytų sterilumo; - nereikalautų sterilizuoti agregatą gamybos metu. Taigi jautriems produktams rekomenduojame ir netgi nurodome imtis šių atsargumo priemonių: - patalpos turi būti hermetiškos, o joms tiekiamas oras privalo būti filtruojamas; - turi būti dviguba įėjimo durų sistema, įskaitant: • kojų plovimo vonelę su namų ūkyje naudojamu balinimo skysčiu, kuria turi pasinaudoti visi patenkantys į salę; • praustuvą; • muilą; • dezinfekcinę priemonę rankoms; • panagių šepetį; • popierinius rankšluosčius; • vienkartines popierines kepures; • švarius baltus darbinius chalatus; - grindys turi būti išklotos plytelėmis; - sienos ir lubos turi būti išdažytos mažiausiai vienu priešgrybelinių dažų sluoksniu; - vandens drenos turi būti lengvai išvalomos; - viena siena turi būti stiklinė, kad salę būtų galima stebėti iš išorės; - į patalpą patekti leidimą turi turėti tik labai nedidelis skaičius žmonių; - patalpų valymas turi apimti: • kasdieninį grindų dezinfekavimą namų ūkyje naudojamu balikliu; • sienų dezinfekavimą kartą per savaitę; • oro išvalymą formalinu kartą per savaitę; - patalpose turi būti praustuvas ir drenažo sistema, skirti dezinfekuoti kamščiams. Aseptinis įpakavimas iš esmės yra dviejų rūšių: - integruotas aseptinis įpakavimas; - provokacinis aseptinis įpakavimas. Kurį metodą pasirinkti, priklauso nuo produkto, o ypač nuo įpakavimo savybių, formos ir medžiagos. Integruotas aseptinis įpakavimas į pakavimo procesą integruoja pačios pakuotės gamybą, kuri savo ruožtu taip pat turi būti sterili, pagaminant sterilią pakuotę, kuri tokia ir išlieka. Taigi yra būtina, kad visos pakuotės, o kartu ir jų vidus, būtų sterilios. Todėl apsiribojama išpučiamo formavimo butelių štampavimu, kurie po atvėsimo ir sandėliavimo yra nupjaunami. Į provokacinio aseptinio pakavimo procesą pakuočių gamyba neįeina. Priešingai, tara, kuri, manoma, yra nesterili, yra sterilizuojama iš išorės ir iš vidaus su jos turiniu. Tai lankstesnė sistema, kadangi ji panaikina apribojimus, susijusius su įpakavimo forma, medžiaga, nupjovimu, o įpakavimo medžiaga gali būti tiekiama iš išorės. Tačiau čia reikia vidinio sterilizavimo. Dėl savo lankstumo tai yra dažniausiai naudojama sistema tiek butelių, tiek taurės pavidalo taros atveju. Abu metodai yra nuodugniai išbandyti, o pasirinkimo kriterijai priklauso nuo šių parametrų: Kriterijai Aseptinis įpakavimas Integruotas Provokacinis Pakuotė - stiklainis, taurė arba dėžutė. Pakuotė - štampuotas išpučiamojo formavimo butelis su šaltuoju nupjovimu, pvz., PEHD štampavimas ar kt. Pakuotė - štampuotas išpučiamojo formavimo butelis be šaltojo nupjovimo, pvz., PET, PVC * * * * * Štai keletas pavyzdžių: - integruotas aseptinis įpakavimas (pvz., ultaaukštos temperatūros pienui: Grandlait (Candia)); - provokacinis aseptinis įpakavimas (pvz., vaisių sultims: Oasis, Readrink, Poker ir kt.). Integruotasis aseptinis įpakavimas Sandara 1. Viena arba kelios išpučiamojo butelių štampavimo mašinos, gaminančios užsandarintus butelius (daugelis gamybininkų atitinka šį kriterijų: Bekum, Automa ir kt.) ir galinčios gauti Remy sterilizavimo modulius. 2. Sandėliavimo patalpos. Čia turi būti filtruoto oro spaudimas iš viršaus ir temperatūros kontrolė tam, kad: - būtų ribojamas išorinis butelių nukenksminimas; - pakai patirtų labai mažą deformaciją arba visai jos nepatirtų. 3. Vienas arba keli butelių skirstytuvai. 4. Aseptinė Remy 77 linija, kurią sudaro: - modulis išoriniam išankstiniam butelių apdorojimui (be laminarinio srauto); - modulis išoriniam butelių apdorojimui (su laminariniu srautu); - nupjovimo mašina; - Remy 77 tūriamatis, turintis tam tikrą skaičių aseptinių tūrinių siurblių su sterilaus vandens barjeru (priklausomai nuo suplanuotos gamybos apimties - nuo 8 iki 40 siurblių), su presu aliumininių dangtelių gamybai, dangtelių apdorojimas UV-C ir karšto užsandarinimo posūkio ratas. 5. Laminarinio srauto agregatas. 6. Sukomplektuotas NEP įrenginys sterilizacijai, kurį valdo CNC, kontroliuojantis linijos sterilizavimą, įskaitant lengvai pažeidžiamas štampavimo mašinos detales. 7. Įrenginys sterilizavimo skysčių ir sterilaus oro paruošimui. 24.4.2. Procesas Granuliuotas polietilenas ir kartais barjerinis mišinys pumpuojamas iš konteinerio arba rankiniu būdu pilamas ant vieno arba kelių tinklinių filtrų, o po to keliauja į štampavimo galvutę arba galvutes, kurios pagamina išankstines formas. Šios formos pripučiamos sterilaus oro. Tuomet butelis vėl uždaromas steriliame ore, prieš tai patikrinus vidinį slėgį, kad prieš pripildant būtų išvengta deformacijos. Butelis pneumatiniu būdu perkeliamas į sandėliavimo talpyklą, kad panaudojimas būtų lankstesnis, o investavimo išlaidos mažesnės, jeigu pakavimo valandų skaičius yra mažesnis už štampavimo mašinos mobilizavimo laiką. Butelius iš sandėliavimo talpyklos paima ištraukimo konvejeris, o juo buteliai keliauja iki skirstytuvo, kuris juos pastato stačiai ant konvejerio juostos prieš srovę nuo pripildymo funkcijos. Tada butelis patenka į baltąją patalpą į 10000 klasės orą (mažiau kaip 10000 dalelių vienoje kubinėje pėdoje). Įeidamas į išankstinio apdorojimo modulį, butelis apipurškiamas aktyviuoju oksoniu (2,5 koncentracijos) ir drėkinamąja medžiaga (pvz., Topax). Sterilizuotas iš išorės, butelis patenka į sterilizavimo kamerą į 10 klasės laminarinį srautą (mažiau kaip 10 dalelių vienoje kubinėje pėdoje), kur jis vėl apipurškiamas aktyviuoju oksoniu. Tuomet butelis atkeliauja prie nupjovimo agregato, kuris sukamuoju disku (jis visada palaikomas sterilus) nupjauna butelio kaklelį, o butelio atliekos pašalinamos antriniam panaudojimui. Čia prasideda pripildymo funkcija. Kad butelių turinys būtų vienodas ir kad buteliai nebūtų perpildomi, naudojamas tūriamatis. Siurblį sudaro cilindrinis-stūmoklinis agregatas, neturintis jokių sujungimų (jungtį sudaro stūmoklio galvutė, pagaminta iš specialios medžiagos). Siurbliai cirkuliuoja ant nuožulnios plokštumos, pagal kurią profilis nustato stūmoklio eigą ir tuo pačiu pristatomo produkto kiekį. Už stūmoklio yra sterilaus vandens užtvara, kad būtų išvengta užteršimo, nors išorės oras ir yra švarus. Tuo metu presas, integruotas į agregatą, bet izoliuotas nuo pripildymo kameros, išpjauna aliumininę kapsulę. Ji 7-13 sekundžių sterilizuojama ultravioletiniais spinduliais, prieš uždedant ją karšto sandarinimo būdu ant butelio kaklelio. Tada butelis palieka laminarinio srauto zoną, o po to ir baltąją patalpą, ir būna paruoštas papildomų gaubtelių uždėjimo operacijoms, etikečių klijavimui ir supakavimui. Neintegruotasis (provokacinis) įpakavimas Pakavimas į butelius Sandara 1. Pirmasis besisukantis plovimo prietaisas išoriniam ir vidiniam butelių sterilizavimui. 2. Aktyvacijos tunelis su pučiamu karštu steriliu oru. 3. Antrasis besisukantis plovimo prietaisas butelių plovimui steriliu vandeniu. 4. Remy 70 AS tipo tūriamatis, turintis keletą aseptinių tūrinių siurblių (nuo 8 iki 40 – priklausomai nuo nustatytos gamybos apimties) ir užkimšimo sistemą, tinkamą planiniam pritaikymui (karšto užsandarinimo kapsulė, užsukamas dangtelis ar kt.) ir sistemą, skirtą sterilizuoti uždarymo sistemai: - UCV metodu (karšto užsandarinimo dangteliams); - aktyviuoju oksoniu (užsukamiems dangteliams). 5. Laminarinio srauto agregatas. 6. NEP ir linijos sterilizavimo įrenginys, kurį kontroliuoja CNC, bei sterilizavimo skysčio, sterilaus oro ir sterilaus vandens ruošimas. Procesas Buteliai konvejerio juosta atgabenami į 10000 klasės baltąją patalpą į pirmąją plovimo mašiną. Čia juos paima spaustuvas, apverčia kakleliu žemyn, ir jų vidus bei išorė kruopščiai apipurškiami aktyviuoju oksoniu. Plovimo mašiną buteliai palieka apversti kakleliu į viršų su nedideliu cheminės medžiagos kiekiu, kuri turi palaikyti savo funkciją, kol buteliai konvejeriu nukeliauja iki antrosios plovimo mašinos. Gabenimas konvejeriu trunka 1 minutę. Čia buteliai keliauja per tunelį, kuriame pučiamas sterilus 40-450 C temperatūros oras. Aktyviojo oksonio prisotintas oras apsaugo nuo išorinio užteršimo, kurio tikimybė yra labai nedidelė, kadangi išorės oras yra 10000 klasės. Tada buteliai patenka į 10 arba 100 klasės (priklausomai nuo produkto ir poreikio) laminarinį srautą ir paimami antrosios plovimo mašinos. Čia jie kruopščiai išplaunami steriliu vandeniu ir iš mašinos iškeliauja be aktyviojo oksonio likučių. Rezultatus patvirtino Roueno universiteto mikrobiologijos laboratorijos profesorius Devauchelles’as. Paskui eina technologinių procesų seka, aprašyta integruotojo pakavimo atveju, su šiais skirtumais: - kai kuriems produktams nereikalinga sterilaus vandens užtvara už siurblių stūmoklių (pvz., vaisių sultims); šiuo atveju už stūmoklių pakaks aktyvaus oksonio purškimo sistemos. • Jeigu buteliai uždengiami užsukamais dangteliais, jie sterilizuojami panardinant į aktyvaus oksonio tirpalą (10-iai minučių, jei tirpalo temperatūra 400 C, ir 20-iai minučių, jeigu tirpalo temperatūra 200 C). Gaminys paskirstymo rezervuare dar kartą apipurškiamas ir lovelyje nudžiovinamas steriliu oru. Pakavimas į stiklainius ir taurės pavidalo indus Sandara Sistemą sudaro linijinė aseptinė pakavimo mašina Remy Volumeter Type 54 AS arba bet kuri E.C.O. 2000 AS tipo naujovė. Šio tipo mašinos pirmą kartą buvo pristatytos 1987 m. Interpack prekybinėje mugėje Düsseldorfe ir nuo kitų agregatų skiriasi tuo, kad gali būti tobulinamos ir yra lanksčios. Jas galima naudoti mėnesiais ir metais, priklausomai nuo funkcionavimo ir galėjimo susidoroti su skirtingų formų bei dydžių pakuotėmis. Aseptinio pakavimo principas iš esmės abiem atvejais yra beveik vienodas. Remy Type 54 AS aseptinis pakavimo į taures automatas susideda iš: 1. Stiklainių arba taurių paskirstymo prietaisas: - stiklainių perkėlimo galvutė; - taurių iškrautuvas. 2. H2O2 purškimo prietaisas. 3. Džiovinimo ir H2O2 garų ištraukimo prietaisas. 4. Išankstinio nupjovimo diskų skirstytuvas. 5. Diskų nukenksminimo prietaisas. Šis procesas skiriasi, priklausomai nuo: - produkto; - konkrečių vartotojo poreikių. Tai bus: - arba nukenksminimas H2O2; - arba nukenksminimas UV-C; - arba (E.C.O. 2000 atveju) nukenksminimas karščiu. 6. Karšto užsandarinimo prietaisas. 7. Laminarinio srauto agregatas. Procesas Tara padedama ant laipsniškos eigos mašinos konvejerio juostos ir apipurškiama 35 vandenilio peroksidu, nuolat tikrinant išpurkštos medžiagos kiekį. Po to 8-12 mašinos eigos etapuose (priklausomai nuo indo medžiagos), į tarą pučiamas karštas sterilus oras, kuris pašalina H2O2 likučius, o garai yra ištraukiami ir pašalinami iš pastato. Šiuo atveju H2O2 likučiai niekada neviršija 0,1 PPm, sutinkamai su griežtais JAV Maisto produktų ir vaistų administracijos reikalavimais. Perkelti į dozavimo prietaisą indai pripildomi, atliekant tūrinį matavimą (kaip ir butelių atveju) pagal technologinį procesą, aprašytą 24.5.2 ir 24.5.1.2 skyriuose. Po pripylimo indai keliauja į diskinį paskirstymo prietaisą, kur diskas yra sterilizuotas, kaip aprašyta aukščiau: - arba purškiant H2O2; - arba UV-C; - arba apdorojant termiškai. Tada indai patenka į karšto užsandarinimo prietaisą, kur jie sandariai uždaromi. Disko sterilizavimas Nors apipurškimas H2O2 yra saugiausias būdas, jis yra ir brangiausias, kadangi apipurškimo agregatas brangus. Todėl dažnai yra naudojamas UV-C būdas. Jeigu sistema pasirinkta gerai, tinkamai instaliuota ir tinkamai prižiūrima, UV-C duos laukiamų rezultatų. Pavaizduota kreivė (iš Brown Boverei korporacijos) pateikia dešimtainio sumažėjimo rodiklius pagal mikroorganizmus ir apšvitinimo kartus. Tačiau švitinimo lempos lengvai dūžta ir yra brangios, ir tai mus paskatino ieškoti kito sprendimo. Metal Box tyrimų centras (Wantage, U.C.A.) ir Remy tyrimų bei plėtros skyrius pritaikė terminio kontakto metodą (pvz., infraraudonais spinduliais) ir gauti rezultatai pasiekė (ir netgi viršijo) 5 dešimtųjų sumažėjimą, taigi šiai technologijai ateityje bus teikiama pirmenybė. Įrangos sterilizavimo metodai Čia plačiai nenagrinėsime metodų, naudojamų sterilizuoti integruotas ir provokacines linijas, tačiau svarbu žinoti, kad sterilizavimas atliekamas karščiu, garu, 1350 C temperatūros vandeniu arba cheminiu būdu. Cheminiai metodai paprastai taikomi provokacinėms rūgščių produktų linijoms, priklausomai nuo mašinoje instaliuoto siurblio tipo. Visą sterilizavimo procesą kontroliuoja CNC.  B. Stearothermophilus sporos  B. Subtilis sporos  A. niger konidijos  P.Irequenians konidijos  S.cerevisias ląstelės  RK graminis ląstelės Apšvitinimo trukmė sekundėmis Baktericidinis UV-C poveikis Tendencijos ir perspektyvos Ant kortos pastatyta daug kokybės ir ekonomiškumo faktorių, todėl akivaizdu, kad aseptinis pakavimas vis plėsis. Jau Ilgą laiką aseptiniu būdu pakuojami skysti pieno produktai ir šis būdas vis dažniau naudojamas įpakuoti gėrimams ir sultims. Šiuo metu aseptiniu būdu pakuojami netgi padažai ir sriubos. Kol kas nesiryžtama pakuoti produktus su daržovių ir mėsos dalelėmis. Tačiau terminio apdorojimo įrangos gamintojai tvirtai teigia, kad jų mašinos yra kruopščiai sukurtos ir išbandytos. Labiausiai tikėtina, kad tuomet, kai vartotojai tiksliau suvoks išankstinio apdorojimo parametrus ir kai praeis tai, kas yra beveik manija, turint omenyje poststerilizavimo saugumą (labai brangi manija visais požiūriais), aseptinis įpakavimas staiga išplis po visas maisto pramonės šakas. O gamybininkai aktyviai kuria dar saugesnes ir pigesnes technologijas. 1989 m. buvo sukurta Remy (A.R.C.S. – kompaktiška aseptinė Remy sistema), kuri, nors ir pagrįsta anksčiau išdėstytais principais, vartotojui siūlo sutaupyti 70 erdvės bei siūlo didesnį saugumą, ypač pakuojant į stiklo tarą. Nenutrūkstantis aseptinis skystųjų maisto produktų pakavimas, naudojant sudėtingą popieriaus, polietileno ir aliuminio derinį Istorinis pagrindas Kadangi parafinu padengtas kartonas turėjo keletą trūkumų, buvo padaryta daug patobulinimų. 1944 m. buvo atliktas tyrimas, kurio tikslas buvo sukurti pakavimo medžiagą pieno produktams, kuriai reikėtų nedaug žaliavų ir kuri garantuotų maksimalų higieniškumo lygį. Šio tyrimo rezultatai davė pagrindą tetraedriniam įpakavimui, kuris 1951 m. gegužės 18 d. Švedijoje buvo pristatytas spaudai. Pagrindinė idėja yra iš plastikinių linijų popieriaus juostos suformuoti vamzdelį, pripildyti jį gėrimo, o tuomet užsandarinti skersai virš skysčio lygmens, kad gauta talpa būtų visiškai pilna. Visas procesas vyksta nenutrūkstamai uždaroje sistemoje. Pakavimo medžiaga iš esmės yra sudėtinė pripildymo automato dalis. 1952 m. buvo paleista į darbą pirmoji pramoninė mašina, kuri popierių padengdavo plastmase, o gruodžio mėnesį pirmoji Tetrapak mašina jau pardavimui pakavo grietinę. 1956 m. buvo imtasi kurti aseptinio pripildymo sistemą. 1959 m. pakavimo medžiagos metinės gamybos apimtys pasiekė 1 milijardą, o medžiaga buvo gaminama aštuoniose pasaulio šalyse. 1961 m. Šveicarijoje buvo pristatyta pirmoji aseptinio įpakavimo mašina, skirta pakuoti ultraaukštos temperatūros pienui. Šios mašinos aseptinio pakavimo kamera yra iš pačios pakavimo medžiagos, todėl tai yra didelis privalumas ten, kur reikalinga visiškai sterili aplinka. 1963 m. atsirado gretasienis Tetra Brik įpakavimas, tačiau ir jis nebuvo visiškai sterilus. 1969 m. pradėta masinė Aseptic Tetra Brik mašinų gamyba. 1987 m. dvidešimt penkios gamyklos visame pasaulyje, įskaitant Kinijos liaudies respubliką, pagamino 42 milijonus pakuočių. Pakavimo medžiagos sudėtis ir gamyba Sandara ir sudėtinės dalys Tipiška Aseptic Tetra Brik medžiagos struktūra, priklauso nuo spausdinimo metodo,. Išorinis polietileno sluoksnis pakuotę saugo nuo aplinkos poveikio (vandens, nubrūžinimo ir pan.). Kartoninis popierius turi būti kartu ir standus (atraminė funkcija), ir lankstus (kad jį būtų galima formuoti). Popieriaus pramonė nuolat žengia į priekį, pristatydama priemones, sudarytas iš integruotos multistruktūros, kuri optimaliai susieja šias dvi savybes. Nors popieriaus sluoksnis ir nesiliečia su produktu (juos skiria aliuminio plėvelė ir trys polietileno sluoksniai), jis turi: - neturėti poveikio įpakuotam produktui (kvapas ir pan.); - jo sudėtyje negali būti priemaišų (taigi perdirbtą popierių naudoti draudžiama); - pasižymėti visomis savybėmis, kurių reikia atlaikyti operacijoms, atliekamoms iki to momento, kol produktas patenka ant pirkėjo stalo. Sumuštinio pavidalu susluoksniuotas polietilenas prie kartoninio sluoksnio priklijuoja aliuminio plėvelę. Valcavimo būdu pagaminta aliuminio plėvelė ir šiandien tebėra nepamainoma, kadangi ji nepralaidi dujoms (ypač deguoniui) ir šviesai. (Pav.) – Išorinis polietileno sluoksnis – Dažai – Popierius – Lipnus polietileno sluoksnis – Aliuminio plėvelė – 1 vidinis polietileno sluoksnis – 2 vidinis polietileno sluoksnis pav. Pakavimo medžiagos struktūra Į rinką ateina vis naujos plastikinės medžiagos, pasižyminčios barjerinėmis savybėmis, tačiau jos dar toli gražu neprilygsta metalinei plėvelei. Dėl šiluminių ir elektros laidumo savybių aliuminis išlieka svarbiausiu komponentu sandarinimo siūlėse. Du polietileno sluoksniai sudaro barjerą, tiesiogiai besiliečiantį su produktu. Polietilenas pasižymi itin dideliu cheminiu stabilumu ir todėl yra tinkama pakuotė daugeliui maisto produktų pagal Prancūzijos ir Europos Ekonominės Bendrijos įstatymus (1982 m. spalio 18 d. 82/711/CEE ir 1985 m. gruodžio 31 d. 85/572/CCE). Be to, Tetrapak sąmoningai pasirinko naudoti polietileną be jokių priemaišų. Vyniojimas, spausdinimas ir sukarpymas Popierius pirmiausiai atspausdinamas vienu iš trijų būdų: fleksigrafija, heliograviūra arba fotospausdinimu. Tada padaromi grioveliai ir uždedami kiti sluoksniai: vienas išorinis ir keturi vidiniai polietileno sluoksniai. Sukarpymas yra paskutinis etapas. Tiesiogiai yra vykdoma kontrolė: stroboskopiniu apšvietimu tikrinamas atspausdinimas, o integraline lazerine skleistine su analize ir įrašais - suvyniojimo operacija. Skirtingos operacijos atliekamos labai sparčiai ir jas būtų galima pavaizduoti taip, kaip matote pav. 1) popierius 2) atspausdintas popierius su padarytais grioveliais 3) nugruntuotas ir susluoksniuotas popierius 4) spausdinimo linija 5) sluoksniavimo linija 6) karpymas 7) padedama po traukia plėvele 8) spausdinimo kokybės kontrolė 9) susluoksniavimo kokybės kontrolė 10) sukrovimas ant padėklų 11) sandėliavimas 12) pristatymas 25.2 pav. Privalomos aseptinio skysčių pakavimo proceso charakteristikos Pakavimo medžiaga turi užimti kuo mažiau vietos Pakavimo medžiaga, suvyniota į ruloną, nepaisant cilindrinės formos, užima tik 41 grindų erdvės, kurią užimtų suformuotos pakuotės, aptrauktos rudu popieriumi (vienas padėklas, atitinkantis 40000 pakavimo vienetų, pirmuoju atveju užima 2161 m3 plotą, o antruoju atveju tai būtų 17640 pakavimo vienetų, užimančių 1664 m3 plotą). Keturių rulonų padėklas prilygsta vienam sunkvežimiui su priekaba, pilnam tuščių butelių. Pakuotė turi būti kuo lengvesnė Tūrio koeficientas 100 x Pakuotės svoris Produkto svoris Aseptic Tetra Brik pakuotė 2,5  Stiklinis butelis 38  Plastikinis butelis 3,9  “Natūralių pakuočių” pavyzdžiai: Bananas 62  Apelsinas 35  Kiaušinis 11  Pakuotės, užimančios kuo mažiau vietos Tūrio efektyvumo koeficientas 100 x Produkto tūris Bendras tūris Ant padėklų sukrautos Tetra Brik pakuotės 79  Stiklinis butelis 0,75 l 36,2  Plastikinis butelis 1,25 l 47,7  Gretasienio forma yra idealus variantas. Pakuotės, kurias galima krauti į rietuvę be skyriklių Pakuotės turi atlaikyti sukrovimą viena ant kitos penkiomis eilėmis. Pakuotės yra pripildomos vakuume, todėl jose nelieka tuščios erdvės, o kai nėra oro, pakuotei daromas spaudimas pasiskirsto tolygiai .Stačiakampis profilis idealiai tinka pakuočių sustatymui. Plokščias paviršius nereikalauja skyriklių ir palengvina darbą. (Pav.) Pakuotė, kurioje nėra oro Pakuotė su oru Iš pakuočių, skirtų pumpuojamiems produktams, Aseptic Tetra Brik pakuotės yra vienintelės, kurios turi visas šias charakteristikas. Plokščią paviršių daug lengviau sterilizuoti negu paviršių su neprieinamais kampais. Tai saugumo faktorius. Medžiaga turi produktą izoliuoti nuo šviesos, oro, dujų ir kvapų, esančių išorės ore. Kainų numažinimui naudojami įvairūs būdai. Pagrindinės išlaidų sumažinimo priemonės yra šios: rūpestingas žaliavų pasirinkimas, gamybos planavimas, našių mašinų naudojimas ir kompetentinga kokybės kontrolė. Medžiaga turi būti lengvai sunaikinama, o sunaikinimo metu turi neišskirti nuodingų komponentų. Medžiagų gamyboje negalima naudoti teršiančių technologijų (žr. 25.5 skyrių). Pripildymo automatai turi turėti galimybę veikti be pertraukų keletą pamainų, jų išvalymas ir sterilizavimas turi atimti kuo mažiau laiko, be to, jie turi turėti mechaninius elementus, per kuriuos prireikus būtų galima greitai patekti į automato vidų. Mašinos turi būti sukonstruotos taip, kad jų detales, kurių remontui reikia daug laiko, būtų galima pakeisti kaip sudėtinius mašinos mechanizmus ir šiuo atveju techninio aptarnavimo operacijai prireiktų tik tiek laiko, kiek reikia sustabdyti mašiną, išimti komplektą ir pakeisti jį kitu. Tokiu būdu, dirbtuvėje nereikės ilgai dirbti keliems mechanikams su savo įranga, tikslų detalės derinimą bus galima atlikti tam pritaikytoje vietoje, nenutraukiant gamybinės linijos darbo. Automatizuotos sistemos yra saugios ir sutaupo laiko, o operatoriai atleidžiami nuo daugelio užduočių, kurias reikia atlikti, valdant sudėtingas mašinas, ir todėl jie gali tuo metu veikti kitą reikalingesnį darbą (pvz., atlikti automatinį patikrinimą, stebėti darbo našumą ir kt.). Įgyvendinimas pramoninėje aplinkoje Aseptinis ultraaukštos temperatūros produktų pakavimas yra sudėtinga operacija, todėl reikia pakankamai įvertinti jos sunkumus. Be to, mašinos turi užimti kuo mažiau erdvės, nereikalauti sudėtingų papildomų įrenginių ir personalui turi būti lengva jas valdyti, neprireikiant laikytis tokių atsargumo priemonių, kurias būtų suku išlaikyti visos pamainos metu. Nenutrūkstamas aseptinis pakavimas Yra trys problemos, kurias reikia išspręsti: - skystųjų produktų sterilizavimas; - pakuočių, į kurias bus pilamas skystis, sterilizavimas; - pakuočių pripildymas skysčio, neužteršiant nei vienos iš jų. Maisto produktų sterilizavimas Sterilizavimas vyksta nenutrūkstamai, trumpai apdorojant karščiu ir pritaikant įvairius parametrus, priklausomai nuo produkto (jo klampumo, pH dalelių dydžio ir kt.). Pieno apdorojimas yra žinomas ultraaukštos temperatūros (UHT) metodo pavadinimu. Taikant šį metodą, produktas keletą sekundžių kaitinamas beveik 1400 C temperatūroje. Šis technologinis procesas geriausiai atitinka produkto funkcines, maistingumo ir organoleptines savybes. UHT sterilizavimo pranašumas yra tas, kad, didėjant temperatūrai, mikroorganizmų sunaikinimo tempas auga kur kas greičiau negu tempas, kuriuo pasireiškia nepageidaujami cheminiai pakitimai (vitaminų sunaikinimas, spalvos ir proteinų pakitimai ir pan.) (žr. 25.4 pav.). Nenutrūkstamas sterilizavimo procesas gali būti taikomas ir kitiems maisto produktams. Šis būdas kur kas geriau išsaugo produktų savybes, negu sterilizavimas autoklavu, ir jo perspektyvos yra daug žadančios. Apie tai daug rašoma įvairiuose straipsniuose. 1) Chlorofilo B sunaikinimas 2) Chlorofilo A sunaikinimas 3) 20 vitamino B1 sunaikinimas 4) Stiprus Mailardo reakcijos suintensyvinimas 5) Clostridium sporogenes sporų sunaikinimas (1D) Pakavimo medžiagos sterilizavimas Pakavimo medžiaga sterilizuojama, ją panardinant į 750 C temperatūros vandenilio peroksido vonelę (vandeninis tirpalas: H2O2, 35 svorio), o po to nudžiovinant oru, įkaitintu gerokai virš 1100 C (naudojama vandenilio peroksido tirpalo virimo temperatūra). Yra ištirtos ir kitokios sterilizavimo medžiagos, tačiau vandenilio peroksidas iki šiol yra geriausiai šiam tikslui tinkanti medžiaga (sparta, efektyvumas, nėra taršos ir pan.). Sterilizavimo poveikis yra ir cheminis, ir terminis: faktiškas mechanizmas niekuomet nebuvo tiksliai išreikštas matematine lygtimi, tačiau nepaisant to, jis sėkmingai taikomas jau daugiau kaip 20 metų. Pripildymas Didelė dalis aseptinio pakavimo charakteristikų priklauso nuo to, kiek “glaustos” yra trys pagrindinės operacijos. Tetra Brik technologiniame procese pakuočių sterilizavimas ir jų pripildymas yra glaudžiai tarpusavyje susiję dalykai, kadangi tara (vamzdelis) sudaro aseptinio pakavimo kameros pav. yra pavaizduotas: - aseptinis korpusas, kuriame vyksta pakavimo medžiagos sterilizavimas, o paskui vamzdelio formavimas; - aseptinė kamera, kur vyksta pripildymas; - sistema, hermetinanti korpusą iki pirmojo lygmens, o kamerą - iki antrojo lygmens; - šio mechanizmo termocheminio karščio sterilizavimo sistema pradėjimo veikti metu. (Pav.) 1) Plėvelės uždėjimo mechanizmas 2) Suspaudimo volelis 3) Peroksido vonelė 4) Datos užrašymo prietaisas 5) Automatinio sujungimo prietaisas 6) Pakavimo medžiagos rulonas 7) Lankstymo ratukas 8) Orinis peilis 9) Produkto įleidimo vožtuvas 10) Išilginis suvirinimo antgalis 11) Plūdė 12) Fotoelektrinis elementas dekoravimo detalių uždėjimui 13) Galutinis lankstymo prietaisas pav. Ciklo, kurį Aseptic Tetra Brik TBA8 mašinoje praeina pakavimo medžiaga, schema. Sterilumo parametrų registravimas yra integruotas eksploatacinių ir gamybinių parametrų registravimo sistemoje . Poveikis aplinkai Kartoninės pakuotės nekelia didelio pavojaus aplinkai, tačiau svarbu taupyti energiją ir neatsinaujinančias žaliavas bei pasirinkti tokią pakuočių formą, kuri kuo mažiau kenktų aplinkai. Norint įvertinti šį aspektą, reikia apsvarstyti daug faktorių. (Pav.) 1) Purškimo trukmės ir apimties kontrolė 2) Purškimo antgaliai 3) Produkto vožtuvas 4) Šilumokaitis 5) Temperatūros matuoklis 6) Terminis oro sterilizatorius 7) Spaudimo kontrolė 8) Temperatūros matuoklis 9) Peroksido vonelės lygmens kontrolė 10) Peroksido vonelės temperatūros registravimas 11) Temperatūros kontrolė 12) Sterilaus oro grandinės kompresorius 13) Peroksido siurblys 14) Peroksido rezervuaras pav. Sterilios sistemos schema Žaliavos Kartonas Kartonas gali būti sudarytas arba iš dviejų trečdalių rudojo kartono ir vieno trečdalio balto, arba tai gali būti vien tik natūralios spalvos rudasis kartonas, padengtas kaolinu. Kartonas yra medienos produktas, o mediena yra atsinaujinanti žaliava, atkeliaujanti iš šalių, kur efektyvi miškininkystė su regeneracija užtikrina miškų augimą. Aliuminis Aliuminis gaminamas iš boksito, kuris yra vienas iš gausiausių mineralų pasaulyje. Aseptic Tetra Brik pakuotėje yra tik tiek aliuminio, kiek telpa pusėje stiklinio butelio kamštelio. Polietilenas Polietilenas gaminamas iš naftos ir dujų. Pakavimo medžiagai sunaudojamas tik labai nedidelis šios žaliavos kiekis. Energijos suvartojimas Energija, suvartojama vienai pakuotei pagaminti, apima energiją, panaudotą jos gamybai, transportavimui ir paskirstymui. Aseptic Tetra Brik pakuotės atveju daugiausia energijos suvartojama jos pagaminimui, tačiau lengvas pakuotės svoris leidžia sutaupyti daug energijos pakuočių paskirstymo metu. Tūkstančiui 1 litro pakuočių sunaudojama 2430 MJ energijos, kurios didesnioji dalis yra atgaunama pakuočių sudeginimo metu, kadangi net aliuminio plėvelė šiuo atveju išskiria energiją Vandens tarša Organinės medžiagos daugiausiai susidaro kartono gamybos metu, kuri dažniausiai vykdoma uždaroje grandinėje, chemikalai yra regeneruojami, o vanduo prieš išleidimą pakartotinai panaudojamas. Nutekamojo vandens kiekis, atitinkantis 1000 pagamintų paketų, turi D.B.O. 0,07 kg ir D.C.O. 0,42 kg. Suspenduota medžiaga tūkstančiui 1 litro pakuočių yra 0,11 kg, o druskų kiekis nežymus. (Pav.) 1) Į sąvartyną 2) Sudeginama 3) Aseptic Tetra Brik 4) Negrąžinamieji buteliai 5) Grąžinamieji buteliai (10 ciklų) 6) Grąžinamieji buteliai (20 ciklų) pav. Energijos suvartojimas medienai, įskaitant žaliavas (pagal Lundholm ir Sundström, 1985 m.). Oro tarša Oras teršiamas daugiausiai gaminant energiją, reikalingą pakuočių transportavimui (tiek tuščių, tiek pilnų). Pakavimo operacijų integravimas į gamybos valdymą ir priežiūrą Kompiuterizuotas integravimas yra nepaprastai naudingas. Dabar jau galima: - realiuoju laiku iš vienos kontroliavimo patalpos stebėti gamybinių linijų funkcionavimą; - automatiškai gauti duomenis apie gamybą ir atsargas ir šiuos duomenis redaguoti viena arba dviem formomis; - gauti didelį kiekį informacijos, kuri pranoksta visa tai, ką anksčiau buvo galima gauti rankiniu būdu; - apdoroti įvairaus laikotarpio duomenis, norint apskaičiuoti gamybos rodiklius arba išaiškinti kokią nors operacinę kliūtį ir nustatyti jos priežastis (tai dažniausiai atliekama statistinės analizės būdu); - integruoti prevencinę priežiūrą, siekiant optimizuoti įrenginį; (Pav.) 1) Dulkės 2) Azoto oksidai 3) Angliavandeniliai 4) Sieros oksidai 5) Anglies monoksidas 6) Vandenilio chloridas 7) Aseptic Tetra Brik 8) Negrąžinamieji buteliai 9) Grąžinamieji buteliai (10 ciklų) 10) Grąžinamieji buteliai (20 ciklų) pav. Oro tarša. - pagal informaciją, kurią teikia skaičiavimo prietaisai, esantys kiekviename svarbiame gamybinio bloko taške, atlikti žaliavų, pakuočių, įvyniojimo medžiagos ir pavyzdžių, paimtų iš galutinio produkto, apskaitą; - čia pat vietoje pagamintus pakelius pripildyti optimaliu kiekiu, kuris apskaičiuojamas, remiantis statistine analize; - prisijungti prie finansinio valdymo kompiuterio; - prisijungti prie gamybinių linijų technologinių procesų kompiuterio prieš srovę, o pagal srovę - prie atsargų valdymo kompiuterio, taip įdiegiant integruotą gamybinių blokų kompiuterizavimą. Produktai, pakuojami į Tetra Brik pakuotes (1986 m. vasaris) Pieno produktai Natūralaus pieno produktai Proteinais praturtintas pienas Vitaminais praturtintas pienas Skoniu praturtintas pienas Parūgštintas pienas Kondensuotas pienas be cukraus Kondensuotas pienas su cukrumi Sušvelnintas pienas Pirmojo brandinimo pienas Antrojo brandinimo pienas Nugriebtas pienas su sumažinta laktoze “Šviežia” grietinė (10-48) Parūgštinta grietinė Sviestas Sviesto pakaitalai Sviesto skonio pakaitalai Jogurtai Geriamasis jogurtas Jogurto/ išrūgų mišinys Kefyras Pieno rūgšties gėrimai Proteino gėrimai Valgio pakaitalo gėrimai Mitybos papildai ligoninėms Išrūgų pagrindu gaminami gėrimai Pieno kokteiliai Pieno kokteilių mišiniai Pudingai Saldūs kremai Padažai desertams Desertiniai kremai Ledų paruošimo mišiniai Gryni arba skoniu praturtinti saldūs kremai Manų kruopų pudingas Ryžių pudingas Košė Ožkos sūris Pieno pagrindo sriubos Béchamel padažas Hollandaise padažas Vaisių sultys ir vaisių-daržovių gėrimai Vaisių sultys Koncentruotos vaisių sultys Daržovių sultys Nektarai Koncentruoti nektarai Vaisių sultys ir nektarai su vitaminais Neputojantys vaisių gėrimai Neputojantys koncentruoti vaisių gėrimai Izotoniniai gėrimai sportininkams Koncentruoti izotoniniai gėrimai Mažai kalorijų turintys gėrimai ir nektarai Pieno rūgšties vaisių sultys Šerbetai užšaldymui Vaisių sulčių ir pieno gėrimai Kokoso pieno gėrimai Vaisių sultys kūdikiams Vaisių acto gėrimai Kiti produktai Vynas Glühwein (raudonasis vynas su prieskoniais) Sangrija Sidras Vynas su vaisių sultimis Sakė Vyno aperityvai Vynuogių misa Cheresas Kukurūzų alus ir Sorgho Ekstraktai naminio alaus darymui Misa naminio alaus darymui Mineralinis vanduo Skoniu praturtintas mineralinis vanduo Juoda kava Balta kava Arbatos Natūralūs sojų pupelių gėrimai Skoniu praturtinti sojų pupelių gėrimai Sajų pupelių desertai Sojų pupelių paštetas “tofu” Dietiniai sojų pupelių gėrimai Salotų uždarai Béarnaise padažas Pomidorų padažas Įvairūs padažai Padažai pastai Pomidorų tyrė Pomidorų koncentratas Daržovių sriubos Žuvienė Augaliniai aliejai Augalinio aliejaus pagrindu pagaminti majonezo produktai Obuolių tyrė Obuolių tyrės desertai Vaisių žele Vaisių padažai Skystas cukrus restoranams Produktai maitinimui pro vamzdelį Mineraliniai gliucidiniai tirpalai rehidratacijai Išvados Vienu metu išrastas apdorojimo ultraaukštoje temperatūroje būdas ir aseptinis pakavimas į sluoksniuotus pakelius, pagamintus iš kartono, aliuminio ir polietileno, suteikė didžiulių privalumų pramoniniams platintojams ir vartotojams, atsižvelgiant į technines žinias, gamybos našumą, kokybę ir higieniškumą. Šie privalumai paaiškina, kodėl taip išaugo aseptinio metodo taikymas. KTU Cheminės technologijos fakultetas MAISTO PRODUKTŲ PAKAVIMO MEDŽIAGOS IR ĮRENGIMAI Aseptinis pakavimas.Pakuočių ir maisto produktų sterilizavimo būdai. Aseptinio pakavimo priemonės.

Daugiau informacijos...

Šį darbą sudaro 5120 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!

★ Klientai rekomenduoja


Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?

Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!

Detali informacija
Darbo tipas
Failo tipas
Word failas (.doc)
Apimtis
26 psl., (5120 ž.)
Darbo duomenys
  • Kursinis darbas
  • 26 psl., (5120 ž.)
  • Word failas 180 KB
www.nemoku.lt Atsisiųsti šį kursinį darbą
Privalumai
Pakeitimo garantija Darbo pakeitimo garantija

Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.

Sutaupyk 25% pirkdamas daugiau Gauk 25% nuolaidą

Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.

Greitas aptarnavimas Greitas aptarnavimas

Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!

Atsiliepimai
www.nemoku.lt
Dainius Studentas
Naudojuosi nuo pirmo kurso ir visad randu tai, ko reikia. O ypač smagu, kad įdėjęs darbą gaunu bet kurį nemokamai. Geras puslapis.
www.nemoku.lt
Aurimas Studentas
Puiki svetainė, refleksija pilnai pateisino visus lūkesčius.
www.nemoku.lt
Greta Moksleivė
Pirkau rašto darbą, viskas gerai.
www.nemoku.lt
Skaistė Studentė
Užmačiau šią svetainę kursiokės kompiuteryje. :D Ką galiu pasakyti, iš kitur ir nebesisiunčiu, kai čia yra viskas ko reikia.
Palaukite! Šį darbą galite atsisiųsti visiškai NEMOKAMAI! Įkelkite bet kokį savo turimą mokslo darbą ir už kiekvieną įkeltą darbą būsite apdovanoti - gausite dovanų kodus, skirtus nemokamai parsisiųsti jums reikalingus rašto darbus.
Vilkti dokumentus čia:

.doc, .docx, .pdf, .ppt, .pptx, .odt