Vitaminui E priklauso 8 medžiagos (tokoferoliai). Chemiškai jos giminingos, bet poveikis organizmui labai skirtingas. Svarbiausia ir labai mažomis dozėmis veiksminga medžiaga yra alfa tokoferolis. Vitaminas E yra atsparus karščiui (išlieka net esant 100 C temperatūrai). Gyvuliniuose maisto produktuose vitaminas E daugiausia yra aktyviausios formos - alfa tokoferolio pavidalu, o augaliniuose maisto produktuose - kitų izomerų pavidalu. Naujausiais duomenimis tiek moterims, tiek vyrams reikalinga 15mg/dienai dozė, o nėščioms moterims 19mg/dienai.
Jam būdingos antioksidacinės savybės, jis slopina lipidų peroksidinę oksidaciją. Tuo jis svarbus ląstelių membranoms ir subląstelinėms struktūroms normaliai funkcionuoti. Mažindamas laisvųjų radikalų kiekį, jis apsaugo nuo vėžio, išeminės širdies ligos. Vitaminas E veikia kraujo krešumo sistemą, dauginimąsi, medžiagų apykaitą.
Vitamino E absorbcija iš virškinimo trakto vyksta dalyvaujant tulžiai. Per limfinius takus absorbuotas vitaminas E patenka į kraują, kur beveik visas susijungia su plazmos beta-lipoproteinais. Patekęs į audinius, vitaminas E kaupiasi riebaliniame audinyje. Dalis jo metabolizuojama kepenyse ir metabolitų pavidalo pašalinama su šlapimu, tačiau didesnė dalis (apie 75 proc.) lėtai išskiriama su tulžimi. Chinonų struktūros vitamino E metabolitų (panašių į ubichinoną) rasta audiniuose.
Vitamino E patenka į motinos pieną, labai nedaug prasiskverbia per placentinį barjerą.
Žmogaus organizme vitaminas E dalyvauja pagrindiniuose medžiagų apykaitos procesuose – angliavandenių (gliukozės oksidacijoje, glikogeno skaldyme), lipidų metabolizme, prostaglandinų biosintezėje, slopina polinesočiųjų riebalų rūgščių oksidaciją ir tiesiogiai plečia kraujagysles.
Vitaminas E stabilizuoja ląstelių membranas bei intraląstelines struktūras ir tokiu būdu sumažina padidėjusį eritrocitų irimą (hemolizę).
Vitamino E trūkumas gali sukelti kai kurias neurologines ligas, cirozę, raumenų distrofiją, nevaisingumą ir abortus.
Vitamino E perdozavimas labai retas, šis vitaminas laikomas saugiu.Tačiau dažni tokie atvejai, kad žmonės sąmoningai vartoja didesnius kiekius vitamino, tikėdamiesi gero ir stipraus efekto. Maisto papilduode naudojamos tiktai saugios dozės, kurias suvartojus netgi dukart nepasireikš hipervitaminozės simptomai.Organizme toleruojamos dozės 200-800mg.
Perdozavimo toksiniai reiškiniai.
Vartojant didelėmis dozėmis (viršijančiomis 1 g per dieną), vitaminas E gali sukelti virškinimo trakto sutrikimų (pilvo skausmus, viduriavimą ir kt.), nuovargį, silpnumą, galvos skausmus...
Šį darbą sudaro 758 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Panašūs darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!