Pristatymai

Virškinimo sistema, virškinimo valdymas, mitybos principai

10   (1 atsiliepimai)
Virškinimo sistema, virškinimo valdymas, mitybos principai 1 puslapis
Virškinimo sistema, virškinimo valdymas, mitybos principai 2 puslapis
Virškinimo sistema, virškinimo valdymas, mitybos principai 3 puslapis
Virškinimo sistema, virškinimo valdymas, mitybos principai 4 puslapis
Virškinimo sistema, virškinimo valdymas, mitybos principai 5 puslapis
Virškinimo sistema, virškinimo valdymas, mitybos principai 6 puslapis
Virškinimo sistema, virškinimo valdymas, mitybos principai 7 puslapis
Virškinimo sistema, virškinimo valdymas, mitybos principai 8 puslapis
Virškinimo sistema, virškinimo valdymas, mitybos principai 9 puslapis
Virškinimo sistema, virškinimo valdymas, mitybos principai 10 puslapis
Virškinimo sistema, virškinimo valdymas, mitybos principai 11 puslapis
Virškinimo sistema, virškinimo valdymas, mitybos principai 12 puslapis
Virškinimo sistema, virškinimo valdymas, mitybos principai 13 puslapis
Virškinimo sistema, virškinimo valdymas, mitybos principai 14 puslapis
Virškinimo sistema, virškinimo valdymas, mitybos principai 15 puslapis
Virškinimo sistema, virškinimo valdymas, mitybos principai 16 puslapis
Virškinimo sistema, virškinimo valdymas, mitybos principai 17 puslapis
Virškinimo sistema, virškinimo valdymas, mitybos principai 18 puslapis
Virškinimo sistema, virškinimo valdymas, mitybos principai 19 puslapis
Virškinimo sistema, virškinimo valdymas, mitybos principai 20 puslapis
www.nemoku.lt
www.nemoku.lt
Aukščiau pateiktos peržiūros nuotraukos yra sumažintos kokybės. Norėdami matyti visą darbą, spustelkite peržiūrėti darbą.
Ištrauka

(į maistą įeina ir mineralinės medžiagos).
statybai ir resintezei reikalingos organinės maisto medžiagos.
Gyvūnai iš aplinkos ima įvairias ir dideles molekules (pvz.
maistą iki monomerų, pastarieji įsiurbiami (absorbuojami).
Virškinimo sistema, sudaryta iš kanalo ir liaukų, čia maistas yra
suvirškinamas ir įsiurbiamas. Virškinimo sistema (kaip ir
kvėpavimo) susijusi su kraujotaka, kuri išnešioja medžiagas
kūno ląstelėms, kur jos yra suvartojamos.
Skirtingas medžiagas reikia suskaldyti iki
monomerų lygio. Tai daroma veikiant maistą
mechaniškai, chemiškai bei padedant
katalizatoriams - fermentams. Monomerai
pasisavinami - juos organizmas gali panaudoti
tolesnei molekulių sintezei kaip žaliavą ar kaip
energijos šaltinį.
Virškinimas – fizinis ir cheminis maisto skaidymas virškinimo
sistemoje, kai maistas yra paverčiamas monomerinėmis medžiagomis
Kodėl mes turime suvalgytas medžiagas virškinti –
hidrolizuoti? Heterotrofinė asimiliacija
Su maistu gauti baltymai, angliavandeniai ir lipidai tiesiogiai nepanaudojami: jie hidrolizuojami iki monomerų ir naujai
sintetinami. Pavyzdžiui, baltymai suskyla iki aminorūgščių (virškinimas), o po to persintetinami baltymai būdingi tam
konkrečiam organizmui (pagal jo DNR info). Energijos šaltinis tam – ATP gauta katabolizme. Tame ir yra
heterotrofinės asimiliacijos esmė – statybinių blokų perstatymas naudojant energiją.
II. Virškinimo sistema: sudėties ir funkcijų bendrieji principai.
Virškinimo sistema – tai kanalas su liaukomis
Virškinimo sistema – tai savotiškas kanalas
su liaukomis. Liaukos išskiria fermentus,
hidrolizuojančius medžiagas iki monomerų.
Virškinimo sistema: realistinis vaizdas
Virškinimo kanalą sudaro burnos ertmė (į ją atsiveria
seilių liaukos), ryklė, stemplė, skrandis, plonoji žarna (į
ją atsiveria kepenų ir kasos latakai), storoji žarna.
Sistemoje maistas mechaniškai smulkinamas, palaipsniui,
tarsi konvejeriniu būdu virškinamas (hidrolizuojamas iki
monomerų), plonojoje žarnoje baigiamas virškinti ir
absorbuojamas į žarnyno ląsteles. Iš šių ląstelių patenka į
kraują, kur išnešiojamas ir atiduodamas kūno ląstelėms.
Virškinimo sistema sudaryta iš eilės skyrių ir veikia savotišku
erdvės skyrių (darbo kambarių) ir konvejerio principais. Kitaip,
virškinimas – tai sudėtingas daugiapakopis procesas. Tad
vienoje srityje vyksta vienas virškinimo aspektas, kitoje – kitas,
po to apvirškintas produktas dėka peristaltikos nunešamas į
sekančią erdvės sritį (konvejeris). Erdvės atskirtos shinkteriais
(pvz skrandį nuo stemplės skiria įskrandžio raukas, nuo žarnyno
– prievarčio raukas). Toks procesų atskyrimas didina kiekvieno jų
efektyvumą ir dažnai sutinkamas biosistemose.
Virškinimas, kaip technologinis
procesas: vyksta kompartmentų ir
konvejerio principais
Virškinimo biotechnologija: kanalas itin ilgas – tai...

Daugiau informacijos...

Šį darbą sudaro 7022 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!

Turinys
  • I. Virškinimas, jo reikšmė
  • - maistas – medžiagos energijai išgauti ir kūno statybai bei atnaujinimui
  • - virškinimas - fizinis ir cheminis maisto suardymas iki monomerų
  • - heterotrofinės asimiliacijos koncepcija
  • II. Virškinimo sistema: sudėties ir funkcijų bendrieji principai
  • - virškinimo sistema – kanalas plius liaukos
  • - virškinimo technologiniai principai: kompartmentai, konvejeris (peristaltika), ištęstas kanalas
  • - medžiagų įsiurbimas
  • III. Virškinimas burnos ertmėje: pradedami virškinti angliavandeniai
  • - mechaninis poveikis maistui
  • - pradedami virškinti angliavandeniai ir lipidai, seilių amilazė
  • IV. Ryklė – struktūra maisto rijimui; stemplė – raumeninis kanalas, peristaltiniais judesiais nuvedantis maistą į skrandį
  • V. Skrandis – maisto talpykla su žemu pH: baltymų struktūros ardymas
  • - funkcijos: žemu pH išsukant baltymus paruošimas tolesniam virškinimui, pradedami virškinti baltymai
  • - struktūra: gleivinė, raumenys, jungiamasis audinys
  • - gleivinės ląstelių specializacija, skrandžio sultys
  • - mažas pH svarbus baltymų išsukimui, mikrobų naikinimui
  • - gleivės, jų apsauginė funkcija, Helicobacter pilori
  • VI. Plonoji žarna: riebalų paruošimas virškinimui, neutralus pH, baigiamos virškinti visos medžiagos, medžiagų įsiurbimas
  • - dvylikapirštė žarna:
  • - tulžis paruošia riebalus virškinimui (emulgavimas)
  • - neutralus pH ir kasos lipazė, amilazė, peptidazės
  • - plonosios žarnos ypatumai
  • - gaureliai kaip būdas padidinti absorbuojantį paviršiaus plotą
  • - membraninis virškinimas iki monomerų (brush border fermentai)
  • Planas (tęsinys)
  • - įvairių medžiagų įsiurbimas, jo mechanizmai
  • - angliavandeniai: aktyvi pernaša, Na+ potencialo vaidmuo, skirtingi gliukozės/fruktozės mechanizmai
  • - aminorūgštys: aktyvi pernaša, Na+ potencialo vaidmuo
  • - glicerolis ir RR: pasyvi pernaša
  • - vanduo: osmosas
  • VII. Storoji žarna: vandens absorbcija, vitaminų ir mediatorių sintezė, išmatų formavimas
  • - vandens absorbcija, diarėjos fenomenas
  • - žarnyno bakterijos – vitaminų ir mediatorių producentai
  • - ryšys su smegenimis
  • VIII. Kur medžiagos keliauja toliau, jų transformacijos
  • - angliavandeniai, aminorūgštys – į kapiliarus, tuomet – vartų vena į kepenis
  • - riebalai chilomikronų forma – į limfos kapiliarus
  • - kepenys – biocheminis medžiagų skirstytuvas į audinius arba ilgalaikei rezervacijai
  • - mobilizacija naudojimui: glikogeno skaidymas, gliukoneogenezė, ketoniniai junginiai
  • - rezervacija: glikogeno sintezė, įvairių lipidų sintezė, jų rezervacija
  • IX. Virškinimo valdymas
  • - bendrieji valdymo akcentai:
  • - nervinis ir hormoninis valdymas
  • - keletas nervinio valdymo lygmenų
  • - enterinė sistema: valdoma pagal vietinius signalus
  • - vegetacinė, centrinės sistemos – viso organizmo ir aplinkos signalai
  • - Nervinė fazė
  • -nesąlyginiai refleksai: seilių, skrandžio sulčių išsiskyrimo valdymas
  • -sąlyginiai refleksai
  • - Skrandžio fazė
  • - nervinis ir hormoninis valdymas: enterinė ns, gastrinas, CNS ir skrandžio sulčių sekrecija, peristaltika
  • - Žarnyno fazė
  • - nervinis ir humoralinis valdymas: cholecistokininas, sekretinas, CNS ir kasos fermentų sekrecija ir pH reguliacija
  • - Pogumburis ir mitybinio elgesio reguliacija
  • - arkiinis branduolys: oreksogeninis, anoreksogeninis centrai
  • X. Racionas – maisto davinys parai
  • XI. Mitybos raciono komponentai ir sudarymo principai
  • - Angliavandenių racione daugiau nei baltymų ir lipidų: santykis 4:1:1, angliavandenių norma, jos pagrindimas
  • - Baltymai, norma, jos pagrindimas
  • - Riebalų komponentas, norma, jos pagrindimas
  • - Baltymų ir lipidų kokybės aspektas: nepakeičiamos AR, nesočiosios RR
  • - Ląsteliena, jos reikšmė: užpildymas, bakterijos (vitaminai, mediatoriai, imunitetas)
  • - Vitaminai, mineralai, reikšmė
  • - Vanduo, reikšmė
  • - Mitybos režimas, produktų įvairovė, teisingas apdirbimas
  • - Gydomosios dietos

★ Klientai rekomenduoja


Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?

Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!

Detali informacija
Darbo tipas
Šaltiniai
✅ Šaltiniai yra
Failo tipas
PDF dokumentas (.pdf)
Apimtis
85 psl., (7022 ž.)
Darbo duomenys
  • Biologijos pristatymas
  • 85 psl., (7022 ž.)
  • PDF dokumentas 5 MB
  • Lygis: Mokyklinis
  • ✅ Yra šaltiniai
www.nemoku.lt Atsisiųsti šį pristatymą
Privalumai
Pakeitimo garantija Darbo pakeitimo garantija

Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.

Sutaupyk 25% pirkdamas daugiau Gauk 25% nuolaidą

Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.

Greitas aptarnavimas Greitas aptarnavimas

Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!

Atsiliepimai
www.nemoku.lt
Dainius Studentas
Naudojuosi nuo pirmo kurso ir visad randu tai, ko reikia. O ypač smagu, kad įdėjęs darbą gaunu bet kurį nemokamai. Geras puslapis.
www.nemoku.lt
Aurimas Studentas
Puiki svetainė, refleksija pilnai pateisino visus lūkesčius.
www.nemoku.lt
Greta Moksleivė
Pirkau rašto darbą, viskas gerai.
www.nemoku.lt
Skaistė Studentė
Užmačiau šią svetainę kursiokės kompiuteryje. :D Ką galiu pasakyti, iš kitur ir nebesisiunčiu, kai čia yra viskas ko reikia.
Palaukite! Šį darbą galite atsisiųsti visiškai NEMOKAMAI! Įkelkite bet kokį savo turimą mokslo darbą ir už kiekvieną įkeltą darbą būsite apdovanoti - gausite dovanų kodus, skirtus nemokamai parsisiųsti jums reikalingus rašto darbus.
Vilkti dokumentus čia:

.doc, .docx, .pdf, .ppt, .pptx, .odt