Straipsnyje įvertinti vandens, skirto alaus gamybai, keliami reikalavimai bei Lietuvos higienos normos HN24:2003, palyginimas. Pateikti vandens paruošimo alaus gamybai būdai bei jų kainos palyginimas vienam kubiniam metrui kondicionuoto vandens.
Vanduo yra pagrindinė žaliava alaus gamyboje. Nuo vandens švarumo labai priklauso alaus kokybė. Alaus sudėtyje yra apie 90 vandens. Į gamtinio vandens sudėtį įeina ištirpusios dujos bei įvairios druskos, kurios priduoda vandeniui kietumą. Taip pat vandenyje yra tam tikras kiekis organinių ir neorganinių junginių bei mikroorganizmų. Gamtinio vandens sudėtis labai priklauso nuo vietovės geologinio charakterio ir dirvožemio struktūros [4].
Lietuvoje naudojamas alaus gamybai vanduo būtinai turi atitikti higienos normos HN24: 2003 reikalavimus. Ši norma yra suderinta su Europos Bendrijos Tarybos direktyvomis, tačiau vandeniui, skirtam alaus gamybai, keliami didesni reikalavimai. Pagrindinių vandens, skirto alaus gamybai, rodiklių palyginimas su higienos HN24:2003 reikalavimais (lent.) [1; 3; 5].
Lentelė. Pagrindinių vandens, skirto alaus gamybai, rodiklių palyginimas su higienos HN24: 2003 reikalavimais.
HN24: 2003
Priemaišų poveikis alui
1
2
3
4
Jusliniai rodikliai
Spalva
5vnt drumstumo
5vnt drumstumo
Keičia spalvą
Skaidrumas
30 cm.
25 cm.
Keičia spalvą
Skonis
Turi būti be skonio
Turi būti be skonio
Gadina skonį
Kvapas
Turi būti be kvapo
Turi būti be kvapo
Gadina aromatą
Fiziko - cheminiai rodikliai.
Bendrasis kietumas
2 mgekv/l
3.5 mgekv/l
Mažina naudingųjų medžiagų
Kalcio jonai
2 mgekv/l
3 mgekv/l
Stabilizuoja fermentų darbą
Magnio jonai
0 mgekv/l
1 mgekv/l
Suteikia nemalonaus kartumo
Bendrasis šarmingumas
0,5 mgekv/l
1 mgekv/l
Mažina biocheminių reakcijų greitį, blogina alaus skonį
Anijonai
2 mgekv/l
2 mgekv/l
Mažina biocheminių reakcijų greitį
pH
6 – 7
6 – 7
Didina nesufermentuotų cukrų kiekį
Chloridai
70 mg/l
150 mg/l
Mažina mielių fermentacinę energiją
Sulfatai
200 mg/l
500 mg/l
Mažina mielių fermentacinę energiją
Geležis
0,3 mg/l
0,3 mg/l
Gadina skonį
Manganas
0,05 mg/l
0,1 mg/l
Suteikia nemalonų produkto oksidacijos aromatą
Lentelės tęsinys
1
2
3
4
Nitritai
3 mg/l
5 mg/l
Gadina skonį
Nitratai
25 mg/l
45 mg/l
Gadina skonį, kokybę, lėtina fermentacinį procesą
Sieros vandenilis
0 mg/l
0 mg/l
Suteikia nemalonaus skonio
Amoniakas
0 mg/l
0.8 mg/l
Suteikia nemalonų kvapą, lėtina apcukrinimą
Sugebėjimas oksiduotis
2 mg/l deguonies
5 mg/l deguonies
Rodo, kad yra organinių medžiagų
Nuosėdos
Turi būti be nuosėdų
Turi būti be nuosėdų
Mažina ekstraktingumą
Sausa liekana
500 mg/l
1000 mg/l
Mažina ekstraktingumą
Mikrobiologiniai rodikliai
1
2
3
4
E.coli bakterijos
Neturi būti 100 ml vandens
Neturi būti 100 ml vandens
Suteikia drumstumo, blogina juslines savybes
Patogeninės formos
Neturi būti 100 ml vandens
Neturi būti 100 ml vandens
Suteikia drumstumo, blogina juslines savybes
Bendras bakterijų kiekis
Neturi būti 100 ml vandens
Neturi...
Šį darbą sudaro 1405 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Panašūs darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!