1.Apibrėžti biotechnologijas.
Tai biologiniais procesais (biocheminiais, genetiniais) grindžiama veikla.
2.Išvardinti biotechnologijos tyrimo sritis.
1) Biologiškai aktyvių medžiagų sintezė — bakterijos, grybeliai (mieliagrybiai, pelėsiniai grybai), auginami rezervuaruose/fermenteriuose, sintetina baltymus (vakcinos, fermentai, vaistai).
2) Genų inžinerija — transgeninių organizmų kūrimas.
3) Genų terapija — defektą turintys genai pakeičiami sveikais.
3.Pateikti biotechnologijų naudojimo pavyzdžius.
4.Įvardinti procesuose naudojamus mikroorganizmus.
Bakterijos (pieno rūgšties, acto rūgšties), grybai (mieliagrybiai, pelėsiai)
5.Išvardinti mikroorganizmų savybes.
1) Greitai dauginasi
2) Gali augti net ant gamybinių atliekų
3) Žaliavas greitai paverčia galutiniu produktu
4) Auginimo įrenginiuose nesunku palaikyti palankias sąlygas, todėl gamyba nepriklauso nuo išorės sąlygų
5) Gamyba labai efektyvi
6) Lengva pakeisti organizmo genetinę informaciją ir suteikti naujų savybių
6.Įvardinti mikroorganizmų grupę , užaugintą fermenteryje.
Vienaląsčiai organizmai — grybai ir bakterijos
7.Nurodyti fermenteryje palaikomas augimo sąlygas.
1) Prieš pilant žaliavą, rezervuaras sterilizuojamas
2) Aerobinio proceso metu į fermenterį pučiamas sterilus oras
3) Anaerobinio proceso metu deguonis iš fermenterio pašalinamas
4) Palaikoma optimali terpės temperatūra (35-40°C)
8.Apibrėžti fermentaciją.
Tai biocheminis procesas, kuomet maistinės medžiagos (pvz.: gliukozė) anaerobinio fermentinio skilimo metu išskiria energiją. Rūgimas.
9.Pateikti fermentavimo produktų pavyzdžius.
Alus, kepiniai, jogurtas bei sūris, actas, sojų padažas
10.Apibrėžti alkoholinį rūgimą.
Tai procesas, kurio metu dėl deguonies trūkumo mieliagrybiai pradeda kvėpuoti anaerobiniu būdu bei, kitaip nei gyvūninės ląstelės, išskiria ne pieno rūgštį, o etilo alkoholį bei anglies dioksidą.
11.Apibrėži pienarūgštį rūgimą.
Tai procesas, kuomet pieno rūgšties bakterijos, kaip energijos šaltinį naudodamos pieno cukrų arba laktozę, ją paverčia pieno rūgštimi.
12.Paaiškinti koaguliaciją.
Tai reiškinys, kuomet rūgstant pienui išsiskirianti rūgštis denatūruoja baltymus ir dėl to pienas sutraukiamas, sušoka į gabalus.
13.Nurodyti acto rūgšties bakterijų augimo sąlygos.
Aerobinės sąlygos. Tai nuolatinis oro bei etilo alkoholio tiekimas bei medžio drožlės, padedančios tolygiai paskirstyti orčžą, žaliavą bei padidinančios paviršiaus plotą, kuriame vyksta reakcija.
14.Išvardinti sojų padažo gamyboje naudojamus organizmus.
Pelėsinis grybas galvenis, fermentai, skaidantys baltymus į aminorūgštis, mieliagrybiai, pieno...
Šį darbą sudaro 608 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Panašūs darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!