Saldikliai – medžiagos, neturinčios cukraus, tačiau suteikiančios maisto produktams saldų skonį. Tai maisto priedų grupė. Saldikliai mažai kaloringi arba visiškai nekaloringi, kas ypač aktualu nutukusiems ar sergantiems cukriniu diabetu žmonėms. Be to, maistas, pagamintas naudojant saldiklius yra pigesnis. Saldikliai – cheminės sintezės produktas. Jie visiškai pakeisti cukraus negali, nes tik atkartoja pagrindinę cukraus savybę – saldumo pojūtį.
Sukralozė (E 955) – dirbtinis saldiklis, išgaunamas iš cukraus, saldesnis 400-800 kartų už cukrų, bet turi 10 kartų mažiau kalorijų. Sukralozę gali vartoti ir sergantieji diabetu, nes ji nedidina cukraus kiekio kraujyje, neskatina išskirti insuliną. Per parą jo galima suvartoti iki 5 mg kilogramui kūno svorio. Gali būti migrenos priežastimi, pažeisti ląstelės DNR, neigiamai veikia užkrūčio liauką.
Sukralozė:
Sukralozės sintezė
Panaudojimas
Dedamas gaminant kepinius, desertus, glajus, konservuotus vaisius, įdarus, pieno produktus, miltelius, alkoholinių gėrimų koncentratus, gazuotus alkoholinius gėrimus, sirupus, actą, padažus, prieskonius, kramtomąją gumą, burnos gaiviklius.
Aspartamas
IUPAC pavadinimas: N-(L-α-Aspartil)-L-fenilalanino metilesteris
Molekulinė formulė: C14H18N2O5
Molinė masė: 294,3 g/mol
Tankis: 1,347 g/cm3
Lydymosi temperatūra: 246–247 °C
Savybės
Aspartamas (E 951) – dirbtinis saldiklis, cukraus pakaitalas, baltyminė medžiaga, dipeptidas. Tai metilinis dipeptido eteris, susidedantis iš dviejų aminorūgščių: asparto (asparagino) rūgšties ir fenilalanino. Tai pats populiariausias sintetinis saldiklis, bet paprastai jis vienas nenaudojamas, o kartu su acesulfamu, ciklamatu ir sacharinu.
Aspartamas yra maždaug 160-200 kartų saldesnis už cukrų, neturi kvapo, gerai tirpsta vandenyje. Kaip ir baltymų, jo kaloringumas yra 4 kcal/g, tačiau dėl minimalių jo kiekių produkte, jo kaloringumas paprastai vertinamas kaip artimas nuliui. Lyginant su cukrumi, jo saldinamosios savybės pasireiškia lėčiau ir išlieka ilgiau. Aspartamas skyla 80 °C temperatūroje, todėl nenaudojamas termiškai
apdorojamiems produktams saldinti. Produktų, kuriuose yra šis saldiklis, negalima šildyti, nes esant 30 laipsnių šilumai jis skaidosi į formaldehidą (vėžį sukeliančią medžiagą), metanolą ir fenilalaniną.
Patekęs į žmogaus organizmą aspartamas skyla į dvi aminorūgštis (asparagino (asparto) rūgštį ir fenilalaniną) ir metanolį. Metanolis didesniais kiekiais yra toksinė medžiaga.
Šis saldiklis yra pats mažiausiai žalingas žmogaus organizmui, tačiau ilgai ir didelėmis dozėmis...
Šį darbą sudaro 1363 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Panašūs darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!