Riebalai organizme yra ne tik energijos rezervas, bet ir visų organizmo audinių struktūrinių dalių komponentas. Dėl to juos priimta skirstyti į dvi kategorijas: rezervinius, kurie kaupiasi vadinamuosiuose „riebalų depuose", kur susikoncentravęs riebalinis audinys, ir protoplazminius, kurie įeina į ląstelinių struktūrų sudėtį.
Esant reikalui rezerviniai riebalai tampa energijos šaltiniu. Dėl didelio jų kaloringumo organizmas, naudodamas „riebalų depo" energiją, išsilaikyti gali keletą savaičių netgi visiškai badaujant. Net ir tada, kai organizmas visiškai išsenka ir žmogus miršta iš bado, jo kūne vis dar išlieka tam tikras riebalų ir į juos panašių medžiagų kiekis (apie 2 proc.). Šie riebalai tvirtai susiję su ląstelinėmis struktūromis ir yra būtini atliekant fiziologines funkcijas.
Protoplazminiai riebalai ir į juos panašios medžiagos drauge su baltymais sudaro kompleksinius junginius ir tokiu pavidalu įeina į ląstelės plėvelės (membranos) sudėtį ir subląstelines struktūras. Jie padeda reguliuoti vandens, druskų, aminorūgščių, cukraus kiekį ląstelėse ir šalina iš jų apykaitos produktus.
Kuo skiriasi riebalai? Pirmiausia juose esančių riebiųjų rūgščių kilme. Paprasti riebalai susideda iš glicerino ir riebiųjų rūgščių, sujungtų eterių ryšiais. Jie yra pagrindas tokių plačiai žinomų produktų, kaip kiaulienos taukai, avienos, jautienos lajus, sviestas, įvairių rūsių aliejai, margarinai ir t.t.
Esant normaliai temperatūrai, skysti riebalai - aliejai - turi. labai didelį procentą vadinamųjų nesočiųjų riebiųjų rūgščių, kurių molekulėje yra dviguba jų jungtis.
Nesočiosioms riebiosioms rūgštims priklauso: oleino rūgštis, turinti vieną dvigubą jungtį, linolio - dvi, linolino - tris, arachido - keturias ir kt. Kuo sudėtingesnės nesočiosios riebiosios rūgštys, tuo lėčiau tirpsta riebalai. Esant kambario temperatūrai išliekantys kieti riebalai turi daug sočiųjų riebiųjų rūgščių: stearino, palmitino, sviesto ir kt. Daugelis mano, jog kieti gyvuliniai riebalai yra maistingesni už skystus aliejus. Anaiptol. Jeigu abiejų riebalų rūšių kaloringumas mažne vienodas, tai fiziologiniu požiūriu aliejai, kaip vėliau matysime, netgi šiek tiek vertingesni.
Prisotinant vandeniliu dvigubąsias jungtis, aliejai virsta kietais hidrogenizuotais riebalais, kurių daug turi margarinas.
Margarinai turi kitą skonį ir geriau išsilaiko už aliejus. Pastaruoju...
Šį darbą sudaro 1827 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Panašūs darbai
Kiti darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!