Maistas- tai pagrindinis žmogaus egzistencijos poreikis, o jo kokybė lemia žmogaus sveikatą. Todėl labai svarbu, kad maistas būtų saugus. Didžiausias dėmesys turi būti skiriamas asmens ir darbo higienos reikalavimų laikymuisi, tinkamai įrengimų priežiūrai, technologinio reglamento laikymuisi, griežtam temperatūrinio režimo laikymuisi saugant ir parduodant maisto produktus.
Nesaugus maistas sąlygoja daugybę ligų, daugiau nei pusę kasmet atsirandančių susirgimų. Pagrindinės priežąstys, lemiančios kiek žmogus gyvena ar nuo ko suserga irgi dažniausiai nulemtos mitybos.
Maistui pirkti vartotojai išleidžia žymią pajamų dalį, ypač tie, kurių pajamos mažos, kurie dažnai sudaro labiausiai pažeidžiamų žmonių grupę ir kuriems būtina užtikrinti patikimą ir sveiką maistą bei apsaugoti nuo nesąžiningos prekybos.
Pasaulyje didėja susirūpinimas dėl maisto kenksmingumo, užteštumo, kokybės ir mitybos būklės gerinimo. Pagrindiniai veiksniai, lemiantys maisto saugą yra mikroorganizmai, cheminės, kartais radioaktyvios medžiagos ir kt.
Apsinuodijimai maistu, maisto kilmės infekcinės ligos dar gana dažnas reiškinys mūsų šalyje. Jų priežąstys labai įvairios: netinkamas, nesaugus maisto gaminimas, laikymas, pardavimas.
Todėl siekiant užtikrinti, kad į rinką patektų tik saugūs maisto produktai, prekybos taškuose yra reikalinga rizikos veiksnių analizė ir nustatomi svarbiausi valdymo taškai (RVASVT sistema).
Ši sistema maisto tvarkymo įmonėse pradėta įgyvendinti nuo 1998 m. Ją įdiegti padėjo tarptautinių maisto tvarkymo įmonių filialai. Jų įdirbis davė akivaizdžią naudą ir mūsų šalies įmonės perėmė šią iniciatyvą.
SVT- svarbusis valdymo taškas t.y. bet kuri RVASVT sistemos maisto tvarkymo etapo vieta, kurioje rizikos veiksniai kontroliuojami, stabilizuojami, pašalinami ar sumažinami iki priimtino lygio.
Rizikos veiksniai – biologiniai, cheminiai, fiziniai veiksniai, kurie gali būti maisto nesaugumo jį vartojant priežąstimi.
RVASVT SISTEMOS DIEGIMO PLANAS
MAISTO PREKIŲ PARDUOTUVĖJE
Įdiegiant parduotuvėje savikontrolės sistemą, būtina nustatyti svarbiausius valdymo taškus, kuriuos nuolat kontroliuojant būtų galima išvengti visų rizikos veiksnių.
Pirmasis valdymo taškas – temperatūrinio režimo kontrolė, priimant, sandėliuojant, laikant ir realizuojant prekes (šaldymo įrangos temperatūros kontrolė).
Antrasis valdymo taškas – prekės apsauga nuo bet kokios taršos (prekių laikymo sąlygos, realizacijos terminai, prekių kaiminystės taisyklės, pakuočių saugumas it t.t.).
Kitas valdymo taškas – maisto produktų ženklinimo...
Šį darbą sudaro 2673 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Panašūs darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!