Visai neseniai, 1996 metais, buvo praktiškai pritaikytas naujas, dirbtinis, būdas keisti genetinę informaciją – augalų ir gyvūnų savybes –įvedant į augalus ir gyvūnus visiškai nebūdingų jiems savybių, kurios paprastai randamos visai nesusijusiuose augaluose ar mikroorganizmuose. Tapo įmanoma, pavyzdžiui, padaryti saulėgrąžas, gaminančias mašininę alyvą vietoje fabrikų. Genų inžinerija sparčiai juda į priekį: šiuo metu priskaičiuojama daugiau kaip 50 genetiškai modifikuotų augalų. Bet apie tai kol kas tik diskutuojama. Pasaulio visuomenė šiuo klausimu neturi vieningos nuomonės, o ir užimamos pozicijos kraštutinės: taip arba ne. Kol kas nėra svarių argumentų, kuriais žmonija galėtų remtis šioje diskusijoje. Galima pateikti tik prielaidas ir kai kuriuos faktus, dažniausiai mokslinius ir teorinius. Šio teksto tikslas – peržvelgti ir įvertinti šių pozicijų argumentus ir nuspręsti, kuris kelias labiausiai tiktų Lietuvai.
T: Lietuvoje nederėtų auginti genetiškai modifikuotų (GM) augalų.
A1: Tai sunkiai pritaikomas mokslas: genetikos inžinieriai gali nesugebėti išpildyti savo pažadų, nes augalo genetinė struktūra yra per daug sudėtinga. Kuo sąveikaujančių genų daugiau, tuo sudėtingiau numatyti būsimus rezultatus. Be to, tam tikri šalutiniai efektai ilgą laiką gali likti nepastebėti.
A2: Galimas pavojus ekosistemoms: biotechnologijų inžinieriai per daug dėmesio skiria specialiems augalams ir nepakankamai — aplinkai, kurioje jie bus auginami. Naujieji genai gali užteršti ekologiškai švarius augalus, vėjui ar vabzdžiams pernešant GM augalų žiedadulkes į ekologinius ūkius.
A3: Galimas biologinės įvairovės praradimas: pakeitus dabartines kultūras keliomis „superkultūromis“, nedidelė augalų įvairovė taps neatspari įvairioms ligoms. Įmanomi dideli ligų protrūkiai.
A4: Gresia pavojus sveikatai: kryžminant dviejų organizmų genus, jų savybės persikelia į galutinį GM produktą. Pavyzdžiui, sukryžminus pomidorų ir žemės riešutų genus, gaunamas galutinis GM pomidoras. Tačiau žmonės, alergiški riešutų baltymams, gali būti alergiški ir šiam pomidorui. Taip tam tikrai žmonių grupei iki tol visiškai nepavojingas maisto produktas gali tapti sunkios ligos priežastimi.
A5: Visiškai įmanoma, kad dėl GM atsiradę pokyčiai medžiagų apykaitoje gali sumažinti ar panaikinti svarbių vitaminų ar maistingų medžiagų gamybą. GM produktai gali būti pavojingi...
Šį darbą sudaro 1095 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Panašūs darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!