2006
ĮVADAS
Kiaušinis – tikras stebuklas, nuostabi burtininkės gamtos dovana žmogui, visų būtiniausių maisto medžiagų šaltinis.
Kiekviena šeimininkė iš kiaušinių gali greit pagaminti skanius, apetitą žadinančius patiekalus ir savo šeimai, ir svečiui.
Jie paskanina mėsos ir daržovių patiekalus, padidina jų biologinę vertę. Tai vienintelis produktas, turintis pilnaverčių baltymų, riebalų, angliavandenių, įvairių mineralinių medžiagų, beveik visų žinomų vitaminų tokiu tarpusavio santykiu, kuris idealiai atitinka žmogaus organizmo poreikius.
Darbo tikslas: išanalizuoti kiaušinį ir atlikti rinkos stebėjimą.
Darbo uždaviniai:
• išanalizuoti kiaušinio struktūrą;
• sužinoti cheminę sudėtį ir įvertinti maistinę vertę;
• išsiaiškinti kokybės reikalavimus;
• sužinoti kiaušinio ženklinimą, pakavimą ir laikymą;
• atlikti rinkos stebėjimą.
1. Kiaušinio struktūra
Kiaušiniai būna nuo rutulio iki ištemptos elipsės formos. Santykis tarp ilgio ir pločio sudaro 1,13 iki 1,67. kiaušinių spalva nevienoda: nuo baltos iki tamsiai rudos.
Kiaušinis susideda (1 pav.) iš trijų pagrindinių dalių: lukšto, baltymo ir trynio.
1 pav. Kiaušinio sandara
1 – lukštas, 2-3 – polukštinės plėvelės, 4 – baltymas,
5 – trynys, 6 – oro ertmė, 7 – vytuliai, 8 – gemalinis diskas
Lukštas apsaugo kiaušinį nuo išorinės įtakos. Išorinėje pusėje lukštas padengtas lukšto plėvele – sudžiūvusiomis gleivėmis , o iš vidaus – polukštiniu apvalkalėliu – paslankia plėvele. Lukšte yra daug porų; daugiau jų yra bukajame kiaušinio gale. Kiaušiniai, kurių lukšto paviršiuje yra raukšlių, auglių, lengvai užsiteršia, todėl laikant yra nepatvarūs. Kiaušinio lukštas susideda iš kalcio karbonato (93,7 %), magnio karbonato (1,4 %) ir nedidelio kiekio organinių medžiagų kiekio.
Baltymas yra tąsi, skaidri žalsva atspalvio koloidinė masė, kurią gaubia baltyminis tinklelio struktūros apvalkalas; šis apvalkalas, kaip ir polukštinis apvalkalėlis, nepraleidžia koloidų ir mikroorganizmų, bet yra pralaidus dujoms, vandens garams ir druskų tirpalams. Paukščiui padėjus kiaušinį, ypač kai iš jo išgaruoja drėgmė, baltymo apvalkalėlis atšoksta nuo polukščio ir bukajame gale sudaro oro kamerą (tuštumą), pagal kurios dydį sprendžiama apie kiaušinio kokybę. Priklausomai nuo struktūros, skiriami du baltymo sluoksniai: išorinis – skystasis (30-40 %) ir vidinis – standusis (70-60 %).
Trynys – tiršta neskaidri...
Šį darbą sudaro 1608 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Kiti darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!