ĮVADAS
Paauglystė tai kritinis laikotarpis ugdant ir praktikuojant sveiką gyvenseną, kuri lemia gyvenimo gerovę vyresniame amžiuje. Mitybos poveikis paauglių vystymuisi apima ne tik raumenų ir kaulų sistemos augimą, bet ir širdies bei kvėpavimo, nervų sistemos vystymąsi. Tarp daugelio galimų rizikos veiksmų netinkama mityba, viršijanti kalorijų poreikį, yra pagrindinė paauglių nutukimo priežastis. Dažniausiai paaugliai nesilaiko vaisių, daržovių ir nesmulkintų grūdų mitybos rekomendacijų, o pridėtinio cukraus kalorijų suvartojimas išlieka didelis. Paauglystė yra jautri augimo fazė, tad geros mitybos nauda apima daugelį kitų fiziologinių sistemų. Nesveiko maisto pasirinkimas, netinkama mityba ir jos pasekmės gali padidinti riziką ligoms.
Sveika mityba – tai kai organizmas gauna visas jam reikalingas medžiagas ir energiją idealiam svoriui palaikyti. Maistas yra labai svarbus ligų profilaktikai ir sveikatos stiprinimui. Saikingumui taip pat yra rizika ir būtina maisto medžiaga, jeigu jos vartojama per daug, yra kenksminga sveikatai. Sveikos mitybos piramidė yra rekomendacijos to, ką žmogus turi valgyti kiekvieną dieną. Vadovaujantis sveikos mitybos piramidės modeliu, kasdien valgoma įvairaus maisto, gaunamos visos reikalingos maisto medžiagos, o tuo pačiu reikiamos kalorijų normos. Sveikos mitybos piramidėje visi maisto produktai suskirstyti į penkias pagrindines grupes: duona, kiti grūdiniai produktai, bulvės; daržovės; vaisiai; pienas ir jo produktai; mėsa, žuvis, kiaušiniai, ankštinės daržovės, riešutai. Daugiausia reikia valgyti duonos, grūdų, bulvių produktų iš bazinės grupės, mažiausiai – riebalų ir cukraus iš viršutinės grupės. Visos Sveikos mitybos piramidės maisto produktų grupės yra reikšmingos. Todėl vartojant įvairų maistą, labiau tikėtina, jog organizmo poreikiai bus patenkinti.
Pagamintam sveikam patiekalui vienas iš svarbiausių keliamų reikalavimų – tai tinkamai subalansuotas jame esančių maistinių medžiagų, o ypatingai riebalų, kiekis. Iš pačių riebalų privalu išskirti „sočiuosius“. Jų maiste turėtų būti kuo mažiau, todėl, kad šių riebalų perteklius, kurių ypatingai gausu šių dienų patiekaluose, skatina nutukimą bei sukelia širdies ir kraujagyslių ligas. Ka reiškia „subalansuotas"? Tai tinkamas maistinių medžiagų: baltymų, riebalų, angliavandenių, vitaminų ir mineralinių medžiagų kiekis bei jų tarpusavio santykis. Jis yra svarbus dėl to, kad net ir būtina maisto medžiaga, jei jos vartojama per daug, turi neigiamos įtakos sveikatai. Svarbu užtikrinti, kad valgomas įvairus maistas, siekiant išlaikyti žmogui rekomenduojamą santykį: bent 40 % angliavandenių apie 30 % baltymų ne daugiau nei 30 % riebalų.
Šį darbą sudaro 2707 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Panašūs darbai
Kiti darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!