Žmogaus burnos ertmėje yra aptinkama iki 500 skirtingų rūšių mikroorganizmų: aerobinių ir anaerobinių bakterijų, pirmuonių, grybelių, virusų. Burnos ertmėje ir apnašose yra labai daug mikroorganizmų (1 mm³ apnašų randama apie 1 000 000 000 000 bakterijų). Mikrofloros sudėtį ir jos kiekį kontroliuoja burnos nespecifiniai ir specifiniai apsaugos faktoriai. Burnos mikroorganizmai kaupiasi ant minkštų audinių dantų paviršiaus, tačiau minkštų audinių ląstelės nuolat keičiasi naujomis, negyvos ląstelės kolonizuotos mikroorganizmų nuplaunamos burnos skysčių. Dantų paviršiuje yra visos palankios sąlygos mikroorganizmų gyvybinei veiklai. Be to nėra ląstelių kaitos, o pats paviršius yra nelygus, sudarytas iš daugybės “ekologinių nišų”, kuriose mikroorganizmai gali nevaldomi daugintis ir kauptis. Dalis bakterijų turi įtakos burnos ligoms ir infekcijoms vystytis (dantų ėduonis, gingivitas, pulpitas, periodontitas, stomatitas).
BURNOS ERTMĖ.
Burnos ertmėje seilės, dantys, mikroorganizmai ir burnos gleivinė sudaro ekologinę sistemą. Jie vienas kitą veikia ir tuo pačiu metu priklauso vienas nuo kito. Seilės (jų kiekis, sudėtis) ir mikroorganizmai svarbūs palaikant ekologinę pusiausvyrą burnoje. Burnos ertmė yra gera mitybinė terpė mikroorganizmams augti ir kolonizuotis (skruostų srityje, ant liežuvio, ant dantenų, dantų, dantenų kišenėse), nes joje yra: optimali temperatūra, ph 6,9-7,0 , maisto likučių, pakankamai drėgmės. Mikroorganizmai burnoje yra skirstomi į pastovius ir atsitiktinius. Pastovios mikrofloros funkcijos: apsauginė, nes pasižymi antagonistinėmis savybėmis, sustabdo atsitiktinių mikroorganizmų kolonizaciją, atlieka burnos ertmės savaiminio apsivalymo procesus, stimuliuoja seilių sekreciją. Atsitiktinę mikroflorą sudaro: stafilokokai, streptokokai, korinebakterijos, Candida grybai, herpeso ir epideminio parotito virusai.
▪ Paliežuvinės ir mažos seilių liaukos ~ 5% bendrojo seilių kiekio.
Paliežuvinės bei mažosios seilių liaukos pastoviai išskiria seiles, o pažandinės ir paausinės – refleksiškai.
Bendrose seilėse yra 94-99 % vandens, 1/3 – ½ neorganinės, 2/3 – ½ organinės medžiagos. Cheminė seilių sudėtis priklauso: Nuo seilių sekrecijos stimuliavimo, sekrecijos intensyvumo paros bėgyje ir kt. veiksnių.
Seilių funkcijos:
• Seilės suvilgo maistą, todėl jį lengviau nuryti;
• Svarbios skonio jutimui, nes tik tirpstančios seilėse medžiagos gali dirginti jutimo receptorius – skonio svogūnėlius;
• Seilių fermentas...
Šį darbą sudaro 1782 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Panašūs darbai
Kiti darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!