· tirpstančius vandenyje (C, B grupė, P, PP).
Mityba turi reikšmės burnos organų patologijos atsiradimui, pavyzdžiui, dantų kariesui – kulinariškai gerai paruoštas maistas, ypač angliavandenių perteklius. Dėl to yra labai svarbi burnos higiena. Be būtiniausių maisto medžiagų – proteinų, lipidų ir angliavandenių, labai svarbi maisto raciono dalis yra vitaminai ir mikroelementai. Tyrimais įrodyta, kad jie papildo vienas kitą ir veikia kartu arba priešingai. Jų stoka ar perteklius maiste gali sukelti ne tik kai kurių virškinimo organų ir kitų sistemų funkcijų sutrikimų, bet ir burnos ertmės pakitimų, nes burnos gleivinė labai jautri vitaminų stokai, nes sumažėja jos atsparumas traumoms, mikroorganizmų poveikiui, sulėtėja gleivinės regeneraciniai procesai. [1]
TIKSLAS. Aptarti vitaminų įtaką burnos patologijoms ir pokyčiams atsirasti.
RIEBALUOSE TIRPŪS VITAMINAI
Vitamino A (retinolio) hipovitaminozė organizme sukelia burnos ertmės epitelio atrofiją, cilindrinio epitelio pasikeitimą plokščiuoju, epitelio audinio suragėjimą (keratinizacija), burnos gleivinės apsauginių funkcijų sumažėjimą. Vitamino A deficitas pasireiškia sulėtėjusiu dentino kalkėjimu ir sumažėjusiu tankiu, emalio hipoplazija, danties kietųjų audinių nepilnavertiškumu, kuris skatina karieso formavimąsi. Kadangi vataminas A didina ląstelių (ypač epitelinių) regeneraciją ir jose vykstančią ir jose vykstančią oksidaciją, todėl jo trūkstant, pasireiškia odos ir burnos gleivinės sausėjimas bei ragėjimas (hiperkeratozė), dažniausia prasideda burnos gleivinės keratozė arba leukoplakija. Pradeda formuotis dantenų kišenės. Dėl mažųjų seilių liaukų atrofijos sumažėja seilių gamyba, burnos gleivinė tampa sausa, dėl to, sumažėja burnos gleivinės apsauginės funkcijos. Esant burnos gleivinės pažeidimams, atsiranda uždegimas, erozijų ir išopėjimų, burnos gleivinė tampa matinė, ant lūpų atsiranda apvadai, liežuvis suskeldėja. (1) Persišaldžius organizmas sunaudoja iki 60 % viso jame esančio vitamino A, todėl jo atsargas reikia papildyti. Be to, šiek tiek didesnis jo kiekis palengvina kvėpavimą sloguojant. Tyrimai rodo, kad pakankamas vitamino A ar beta karotino kiekis gali sumažinti riziką susirgti kai kuriomis vėžio ligomis. [2]
Svarbiausi šaltiniai: vitamino A yra gyvulinės kilmės maisto produktuose, ypač daug žuvų taukuose, kiaušinių tryniuose, svieste, grietinėlėje, menkės kepenėlėse, jautienos kepenyse, piene, grietinėlėje...
Šį darbą sudaro 2276 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Panašūs darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!