Teisės aktas skirtas siekiant padėti gyventojams teisingai pasirinkti maisto produktus, sukurti visuomenės informavimo apie maisto produktų ženklinimą sistemą. Vartotojams turi būti teikiama tik teisinga informacija apie maistą. Simboliu pažymėtuose produktuose turi būti mažiau sočiųjų riebalų, cukraus, druskos ir daugiau maistinių skaidulų.
Maisto produktų ženklinimas – su maisto produktu susiję žodžiai, duomenys, prekės ženklai, registruotasis prekės pavadinimas, vaizduojamoji medžiaga arba simbolis, pateikti ant pakuotės, dokumente, informaciniame lapelyje, etiketėje, žiede ar lankelyje, pridedamuose prie tokio maisto produkto arba jį nurodančiuose.
Simbolis - sutartinis ženklas, atstojantis kokio nors daikto funkciją.
Grūdiniai augalai – pagrindinė augalų naudojama dalis –įvairių rūšių grūdai.
Pridėti cukrūs − papildomai pridėta sacharozė, gliukozė arba kiti mono- ar disacharidai.
Visagrūdžiai produktai − produktai, gaunami perdirbus (susmulkinus, sutrupinus, termiškai apdorojus) valytus sveikus grūdinių augalų grūdus.
DĖL MAISTO PRODUKTŲ ŽENKLINIMO SIMBOLIU „RAKTO SKYLUTĖ
1. „RAKTO SKYLUTĖ“ simbolis gali būti žalios arba juodos spalvos.
2. Ženklinti šiuo simboliu galima tik fasuotus maisto produktus, atitinkančius šio įsakymo priede nurodytus kriterijus.
3. Simboliu negalima ženklinti vaikams skirtų produktų iki 36 mėn. amžiaus.
4. Įsakymas netaikomas viešojo maitinimo įstaigų maisto produktams.
5. Ne vėliau kaip per 1 mėnesį pateikus į rinką/ nutraukus tiekimą iš rinkos „Rakto skylutės“ simboliu paženklintus maisto produktus, reikia pranešti Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijai.
MAISTO PRODUKTAMS, KURIUOS GALIMA ŽENKLINTI
SIMBOLIU „RAKTO SKYLUTĖ“, TAIKOMŲ KRITERIJŲ SĄRAŠAS
Pieno produktai:
• Liesas pienas, natūralus jogurtas (iki 0,7 proc. riebumo).
• Švieži sūriai, pavyzdžiui, varškės (iki 5 proc. riebalų ir iki 0,35 g/100 g druskos)
• Kiti sūriai, pvz., fermentiniai (iki 17 proc. riebalų ir iki 0,5 g/100 g druskos).
Pieno produktai su priedais :
• Pagardintas liesas jogurtas (iki 0,7 proc. riebumo ir iki 9 proc. cukraus).
Augalinio pieno produktai:
• Kukurūzų, sojų, ryžių ir pan. pieno gėrimai- (iki 1,5proc. riebumo, cukraus ne daugiau 5 g/100 g. Druskos ne daugiau 0,04 g/100 g)
(pvz., kukurūzų, sojų ar ryžių gėrimai)
Aliejai, skysti riebalai ir skystų riebalų mišiniai:
• Aliejus/riebalai - ne daugiau kaip 2g. pramoninės gamybos riebalų rūgščių (transizomerų) 100g./aliejaus...
Šį darbą sudaro 832 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Panašūs darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!