• Papasakoti apie klonavimą, jo būdus, privalumus, trūkumus bei pasėkmes.
• Raudonoji biotechnologija (vaistinių medžiagų ieškojimas, gamyba biotechnologijos metodais);
• Baltoji (pramoninė) biotechnologija (gyvų organizmų ar gyvybinės veiklos panaudojimas pramoninėje cheminių medžiagų, biodegalų ir pan. gamyboje).
Biotechnologijos raida
• Pirmą kartą, jeigu galima taip vadinti biotechnologijos buvo panaudotos maisto gaminimui 6000 m. pr. Kr, kai alaus darymui buvo panaudotos mielės.
• Šiuolaikinės biotechnologios era prasideda 1953m., kai amerikiečių biochemikas James Watson ir anglų biofizikas Francis Crick pasiūlė dvigrandės komplementarių spiralių DNR modelį.
Biotechnologijų panaudojimas
• Veiklos sritys, kuriose yra taikomos biotechnologijos:
• Farmacija;
• Medicina;
• Lengvoji pramonė;
• Maisto pramonė;
• Gyvulininkystė;
• Augalininkystė;
• Žemdirbystė;
• Miškininkystė;
• Dekoratyvinė sodininkystė;
• Aplinkos apsauga;
• Karo pramonė.
Fermentacija
• Fermentacija – energiją išskiriantis maistinių medžiagų (pavyzdžiui, gliukozės) fermentinis skilimas. Fermentacijos metu išskiriamas acetatas, etanolis ir kai kurios kitos medžiagos. Šiame procese dalyvauja įvairūs mikroorganizmai, tame tarpe mielės, bakterijos, pelėsiniai grybai, kurie gali gaminti tiek naudingus produktus, tiek ir žalingus (toksinus).
• Fermentacija naudojama maisto produktų gamybai ir konservavimui – sūrių gamyboje, gaminant alkoholį iš cukraus, iš pieno gaminant jogurtą, kefyrą.
Mikrobiologija
• Mikrobiologijos ir biochemijos pažanga – fermentų ir kitokių biologiškai aktyvių medžiagų išskyrimas leido išplėsti praktines biotechnologijos galimybes.
• Mikrobiologijos pramonė gamina pašarinius baltymus, aminorūgštis, vitaminus, antibiotikus, biopesticidus. Molekuliniame lygyje susiformavus genoinžinerinei biotechnologijai, kuriamos naujos organizmų, produkuojančių fermentus, hormonus, interferonus ir kitokias biologiškai aktyvias medžiagas, formas: susidaro galimybės kurti produktyvesnių ir turinčių kitas naudingas savybes gyvulių ir augalų veisles.
Kas yra genetiškia modifikuoti organizmai?
• Fermentų pagalba DNR galima sukarpyti ir gabalėlį perkelti į kitą organizmą. Taip sukuriamas naujas, transgeninis (genetiškai modifikuotas) organizmas. kurio genetinė medžiaga yra taip pakeista ir įgijusi tokių savybių, kurios negalėtų atsirasti organizmui dauginantis natūraliu būdu. Genetiškai modifikuotas produktas (GMP) – toks preparatas, kurio sudėtyje yra ar kuris susideda iš genetiškai modifikuotų organizmų.
Modifikuoti organizmai
• žuvies (plekšnės) geną, kuris nulemia atsparumą žemoms temperatūroms, perkėlė į braškę. Tokios braškės sušaldytos ir vėl atšildytos nedaug pakeičia savo prekinę išvaizdą.
GMO trūkumai
• GMO poveikis aplinkai...
Šį darbą sudaro 1228 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Panašūs darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!