Tikrino: dėstyt.
Vilnius 2005
Grietinėlės technologinis procesas
Kaip žinia, pienas ir jo produktai yra vieni iš svarbiausių vartotojo mityboje. Pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistų, piene ir jo produktuose yra daug lengvai įsisavinamų maisto medžiagų, reikalingų organizmui vystytis. Nustatyta, jog piene yra daugiau kaip 200 įvairių medžiagų, reikalingų žmogaus organizmo ląstelėms atsinaujinti ir energijai gauti.
Pieno priėmimas ir pirminis apdorojimas. Iš pradžių jis turi būti tuoj pat atšaldytas iki 18 – 23 laipsnių C. Po to jis mechaniškai apdorojamas. Išskiriami šie apdorojimo būdai: filtravimas, separavimas, homogenizavimas, normalizavimas ir vakuuminis apdorojimas. Filtravimas – mechaninis procesas, kurio metu iš skysčių atskiriamos kietosios dalelės. Separavimas yra atliekamas Lavalio prietaisais, jo funkcija atskirti pieną į dvi frakcijas: liesą pieną ir grietinėlę, bet taip pat valo pieną, smulkina lipidų rutulėlius ir pašalina smulkesnes priemaišas. Homogenizavimas, tai pieno riebalų rutuliukų susmulkinimas siekiant išvengti riebalų išsiskyrimą produktą laikant arba įvairių technologinių procesų metu, jo efektyvumą apibūdina du rodikliai: temperatūra ir slėgis. Normalizavimas, tai pieno produktų standartizavimas pagal riebalus ir baltymus arba pagal riebalus ir sausąsias medžiagas arba pagal visas medžiagas veikiant įvairaus tipo separatoriais. Vakuuminis apdorojimas, pieno produkto kokybei neigiamos įtakos turi esantys šalutiniai kvapai. Norint juos pašalinti taikomas vakuuminis apdorojimas, jis atliekas kartu su šiluminiu apdorojimu naudojant vakuumo kolonas arba deaeratorius. Temperatūrinis apdorojimas – išskiriami du būdai: šildymas ir šaldymas. Šildymas – siekiant ekonomiškumo šaltas pienas, dažniausiai šildomas karštu pienu. Procesas kai šiluma nuo karšto kūno perduodama šaltam vadinama regeneravimu. Gaminant pieno produktus (grietinėlę) naudojamas antrinis pašildymas iki 55 – 60 laipsnių C, turi būti atliekamas sterilizavimas, jo metu sunaikinamos vegetatyvinės ląstelės, tačiau bakterijų sporos ir termofiliniai organizmai išlieka. Pieno pramonėje taip pat taikomas apdorojimas ultra aukšta temperatūra, tada sunaikinami visi mikroorganizmai ir jų sporos, temperatūra nemažesnė 135 laipsnių C. Kitas etapas atšaldymas, jis priklausi nuo gaminamo produkto, grietinėle atšaldoma iki 6 laipsnių C.
Fasavimas ir pakavimas
1. fasavimas ir pakavimas...
Šį darbą sudaro 3526 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Panašūs darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!