Per visą žmonijos istoriją įvairiose kultūrose obuolys buvo laikomas vaisingumo, gerovės ir amžinos jaunystes simboliu. Obels žievė buvo vaisingumą nešantis talismanas, o gausiai užderėję obuoliai pranašaudavo, kad namų šeimininkui gims dvyniai arba po porą jauniklių atsives jo galvijai.
Sodo vaisiai užtikrino ne tik visavertę gyventojų mitybą, bet atliko, panašiai kaip ir dabar, dekoratyvinę bei estetinę funkciją.
Suintensyvėjus prekybai ir mainams tarp valstybių ir kontinentų, Lietuvoje labai populiarūs tapo vaisiai iš šiltų kraštų ir visiškai nepagrįstai užmirštama apie didelę dietinę naudą turinčius vietinius vaisius.
Sakoma, kad obuolys nėra vitaminų šaltinis, tai tiesa, bet... Naujausi Lenkijos mokslininkų tyrimai parodo, kad obuoliai turi stiprių antioksidantinių savybių, kurios stabdo vėžinių ląstelių vystymąsi, stimuliuoja kraujotaką, lėtina senėjimo procesus.
Obuoliai buvo laikomi sveikatą teikiančiu, nuo daugelio ligų padedančiu maistu. Šiuolaikiniais mokslo tyrimais įrodyta, kad obuoliai turi priešvėžinių savybių.
Japonų profesorius Kacuzas Niši mokė, kad 25 procentai mūsų sveikatos priklauso nuo odos būklės. Kai šio vitamino negauname, genda regėjimas, sutrinka nervų sistema, virškinimo traktas, prasideda storosios žarnos uždegimas, gastritas, išvis nusilpstama, apima nervinė depresija, sumažėja organizmo atsparumas įvairioms ligoms.
Obuoliai žmogaus mitybai labai reikalingi ir naudingi, ypač juose esantys cukrus, fruktozė; pektininės medžiagos labai reikalingos normaliai virškinamojo trakto veiklai. Viduriavimą tiek vaikams, tiek ir suaugusiems geriausiai reguliuoja žalias, gerai sutrintas obuolys. Obuolių pektinas dėl savo greito tirpimo vandenyje viduriuose esančias bakterijas sugeba pašalinti. Obuolių organinė rūgštis laikoma geresne už tropikų vaisių rūgštį.
Obuoliai bei jų gaminiai kelia apetitą, gerina medžiagų apykaitą, teikia energijos. Jie naudingi sergant mažakraujyste. Iš rūgščių obuolių sulčių su tam tikru kiekiu geležies gaminamas vaistas nuo mažakraujystės.
Obuolių nuoviru gydomasi nuo peršalimo, lengviau atsikosima.
Esant jautresniam žarnynui, tenka rinktis ir obuolių veisles, pvz., antaniniuose obuoliuose yra daugiau rūgščių ir fitoncidų, todėl jie gali per stipriai veikti. Tokiu atveju geriau vartoti saldžiųjų veislių obuolius. Obuolių rūgštis ne tik žadina apetitą, bet ir padeda geriau įsisavinti kitą maistą, todėl obuolių reikia valgyti kiek galima daugiau...
Šį darbą sudaro 6693 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Kiti darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!