Trumpas aprašymas apie maistinius augalus.
Gyslotis. Balanda. Dilgėlė. Paprastoji kiaulpienė. Varnalėšą. Garšva. Asiūklis. Soja. valgomoji bulvė. Javai. Pupelė. Sėjamasis žirnis. Balandų miltai.
Geriausia skinti kai stiebeliai dar jauni- iki 10-15 cm. aukščio. Patartina nepjauti augalo pernelyg žemai – gali sunykti. Vasara maistui skinami tik suaugusiu dilgeliu lapai.
Gerai nuplautas dilgėles nuplikykite verdančiu vandeniu ir susmulkinkite. Gauta žalia mase naudokite maistui gaminti.
Paprastoji kiaulpienę rusų liaudies medicinoje vadinama gyvybės eliksyru. Jos lapuose daug angliavandenių, geležies, fosforo, kalcio, magnio, karotino, vitaminų B2, C, E. Žieduose- gausu lecitino. Kiaulpienės gerina medžiagų apykaitą, valo organizmą, ypač atgaivina civilizacijos nuodų pakenktos kepenys bei kasą.
Jos visos dalys yra valgomos. Iš naujų lapų daromos salotos, garnyras prie mėsos, žuvies patiekalų. Iš jų verdamos sriubos, gaminami įdarai. Žiedpumpuriai marinuojami ir naudojami mišrainėms, šaltoms sriuboms, pikantiškiems patiekalams. Valgomi ir žiedai- dedami į salotas, tyrės, sriubas, patiekalų dekoravimui.
Kad lapai nebūtų kartūs, prieš vartojat jos nuplaukite ir pusvalandį palaikykite sūdytame šaltame vandenyje. Jos galima netgi rauginti kaip kopūstus.
Jauni ūgliu ir lapu sudėtyje gausu C vitamino, eteriniu aliejų, skaiduliniu medžiagų, fitoncidu. Jie naudojami sriubų, salotų, mišrainių, troškinių gamybai.
Šventasis Serafimas Sarovskis savo raštuose pažymi, kad garšva sudaro apie 80% viso žalumynų raciono vienuolyne, ji yra pagrindinis vienuolių maistas. Rinkti jaunus garšvos lapelius galima nuo ankstyvo pavasario, o kur šienaujama – ir visa vasarą. Garšvą puikiai galima vartoti vietoj įprastųjų kopūstų, kol dar jų nėra.
Gyslotis. Dažnas pievų ir pakelių augalas. Jo gražūs lapai prašyte prašosi į salotinė. Jose gausu naudingu glikozidu, fermentu, fitoncidu, C vitamino, labai daug kalio ir cinko. Gysločio šviežios sultys yra puikus vaistas kenčiantiems nuo opaligės- jos malšina skausmus, veikia kaip antibakterinis preparatas, normalizuoja virškinimo trakto motoriką. Vienas žymiausiu senovės gydytoju Avicenna teigė, jog gyslotis- pats geriausias vaistas senoms žaizdoms bei opoms (netgi vėžinėms) gydyti.
Laukinius augalus galima smulkiai pjaustytus dėti į salotas, t.y. valgyti žalius, pagardinant įvairiais mėgstamais užpilais- aliejumi, aliejaus ir citrinos sulčių mišinių, grietinė (ar rūgpienių, kefyru), pomidoru padažu ar grietinės ir pomidoru padažo mišinių, sojų padažų ir kt. Tai puikus priedas antriems...
Šį darbą sudaro 1828 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Panašūs darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!