Akcinė bendrovė „Anykščių vynas“ įkurta 1926 m. - seniausia rytinio Baltijos regiono įmonė, pramoniniu būdu pradėjusi gaminti vyną. Jos įkūrėjas - diplomuotas agronomas Balys Karazija - išnuomoto namo rūsyje įsteigė vaisvynių dirbtuvėlę ir užraugė pirmąjį obuolių vyną. 1938 metais tarptautinėje parodoje Paryžiuje B.Karazijos vynas „Birutė“ pelnė pagrindinį prizą, o vynas „Senasis vynas“ ir „Banga“ - aukso medalius. 1939 metais gamykloje buvo pagaminta 900 000 litrų vyno. Nuo to laiko natūralus vaisių ir uogų vynas tapo tradicinis lietuviškas gėrimas. 1940 m., įmonės savininkui pasitraukus į Vokietiją, įmonė buvo valstybės išpirkta ir suvalstybinta. Sukauptas vyno gamybos žinias bei patirtį išsaugojo ir puoselėjo šalyje likę specialistai.
Septintame dešimtmetyje, po maždaug dešimt metų trukusios rekonstrukcijos, „Anykščių vynas“ labai išsiplėtė. Natūralūs vynai buvo eksponuojami tarptautinėse parodose JAV, Danijoje, Čilėje, Mongolijoje, Lenkijoje ir kitur, kur susilaukė labai gero įvertinimo. 1979 metais jau buvo pagaminta virš 20 milijonų litrų vyno.1985 metais, prasidėjus M.Gorbačiovo antialkoholinei kampanijai, šalies vyno gamybos įmonių lyderė buvo paversta maisto produktų kombinatu, gaminančiu gaiviuosius gėrimus, saldainius. Paskutinį XX a. dešimtmetį , kartu su nepriklausomybės atkūrimu, prasidėjo AB „Anykščių vynas“ atgimimas. Anykštėnai vyndariai sugebėjo išsaugoti per daugelį metų sukauptą patyrimą bei išbandytas technologijas. 1994-1996 m. sukaupta ilgametė patirtis sėkmingai panaudojama naujų gėrimų rūšių - trauktinių, likerių, degtinės - kūrimui bei gamybai. 1997 metais sumontuota moderni Itališka putojančio vyno gamybos linija ir pradėta putojančio vyno gamyba.2002 m. pradžioje bendrovė priimta į Europos kulinarinio paveldo tinklą ir atstovauja Aukštaitijos regioną. Kulinariniu paveldu pripažinti tradiciniai, iš vietinės žaliavos gaminami desertiniai rūšiniai bei natūralūs vynai, obuolių sidras.
2004 m. „Anykščių vynas“ privatizuojamas - įmonę įsigyja akcinė bendrovė „Alita“. Įmonėje atliekama reorganizacija, gamybos optimizacija, nubrėžiami pagrindiniai strateginiai tikslai, kurių pagrindinis - išsaugoti tradicinių, natūralių ir kokybiškų produktų gamybą.
Darbo tikslas – atlikti AB „Anykščių vynas“ finansinę analizę.
Darbo tikslui pasiekti reikia įgyvendinti šiuos uždavinius:
1. Atlikti balanso ir pelno (nuostolių) horizontaliąją ir vertikaliąją analizę.
2. Atlikti...
Šį darbą sudaro 4618 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Panašūs darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!