Augaliniu maistu maitinasi kone visa žmonija, o kai kurių rajonų gyventojai minta beveik vien tik augalais. Iš tinkamai parinktų įvairiomis proporcijomis augalų, žmogaus organizmas gali gauti pagrindinių maisto medžiagų: baltymų, riebalų, angliavandenių, teikiančių energiją, bei atstatančių pagrindines medžiagų apykaitos metu suoksidintas medžiagas. Augalinis maistas yra pagindinis vitaminų (C, P, b-karotino, B9 (folinės rūgšties), organinių rūgščių (obuolių, citrinos, oksalo ir kt.), mineralinių druskų šaltinis.
Maisto racione labai svarbios daržovės. Jos valgomos kaip atskiri patiekalai, kaip užkandžiai ir mėsos bei žuvies patiekalų garnyrai. Jos gausiai vartojamos dietinei mitybai, taip pat kaip maistiniai ir kaip vaistiniai augalai.
Kad maistiniai augalai turi gydomųjų savybių, žinoma seniai. Mokslui darant pažangą, grynai empirinius stebėjimus pakeitė tikslūs moksliniai augalų tyrimo metodai. Ištyrus maistinių augalų cheminę sudėtį, galima geriau juos panaudoti sveikatai saugoti ir stiprinti. Beje gydymui dažnai naudojamos ne tik maistinės, bet ir kitos augalų dalys.
Daržovių klasifikacija.
Daržovėmis vadinami vienmečiai, dvimečiai ir daugiamečiai žoliniai augalai, kurių įvairios dalys (stiebai, lapai, lapai, žiedai, vaisiai, šaknys, šakniastiebiai, gumbai) vartojamos maistui arba kaip prieskoniai.
1. Kryžmažiedžių arba bastutinių šeimai priklauso visos kopūstų rūšys, ridikėliai, ropės, griežčiai, krienai, lapinės garstyčios.
2. Salierinių arba skėtinių šeimai priklauso šakniniai ir lapiniai salierai, morkos, pastarnokai, petražolės, krapai, kalendra.
3. Balandinių šeimai - valgomieji burokėliai, špinatai, mongoldai.
4. Moliūginių šeima gausi šilumamėgių daržovių - tai agurkai, moliūgai, aguročiai, cikinijos, patisonai, arbūzai, melionai.
5. Bulvinių šeimai priklauso bulvės, pomidorai, baklažanai, ankštpipiriai, dumplainiai.
6. Ankštinių arba pupinių šeimai - pupos, pupelės, žirniai.
7. Graižažiedžių arba astrinių šeimai - salotos, cikorijos, artišokai, gelteklės, peletrūnai.
8. Lelijinių šeimai priklauso ropiniai, žieminiai, daugiaankščiai ir narcizlapiai svogūnai, česnakai, porai.
9. Šparaginių šeimai - šparagai.
10. Rūgštyninių šeimai - rabarbarai ir rūgštynės.
11. Varpinių arba miglinių šeimai - cukriniai kukurūzai.
12. Notrelinių šeimoje gausu prieskoninių daržovių - citrininė melisa, bazilikas, juozažolė (yzopas), mairūnai, paprastasis čiobrelis, pipirmėtė, šalavijas.
Pagal vegetacijos periodo trukmę daržovės skirstomos: vienmetės, dvimetės, daugiametės.
1. Vienmetės daržovės - tai bulvės, pomidorai, agurkai, česnakai, ridikėliai, ropės, salotos, špinatai,...
Šį darbą sudaro 2269 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Panašūs darbai
Kiti darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!