Iki 20 amžiaus vidurio maistas buvo vertinamas kaip energijos, plastinių – statybinių ir kitų būtinų organizmui faktorių šaltinis. Tačiau maistas turi daug platesnę sąvoka. Jo sudėtyje yra daugybė įvairiausiu medžiagų, pasižyminčių vienokių ar kitokių veikimų. Maiste yra biologiškai veiklių medžiagų, pasižyminčių gydomosiomis savybėmis, be to medžiagų turinčių toksinių, mutageninių, koncerogeninių ir kitokių savybių. Maistas ne tik teikia mūsų organizmui energijos, bet gali ir kenkti, ypač tada kai jį užteršia įvairūs pesticidai, mikrotoksinai, pramonės atliekos, koncerogeninės medžiagos ir kt.
Greitai plečiantis maisto pramonei bei tarptautinei prekybai atsirado pavojus sveikai mitybai. Į maisto pramonę ėmė skverbtis cheminės medžiagos. Jos maistą padarė skanesniu, pigesniu, išvaizdesniu, patvaresniu ir lengviau transportuojamu. Tačiau šios medžiagos turi ir trūkumų, vienas iš kurių ,bei svarbiausias – neigiamas poveikis sveikatai. Dėl to pasaulinės sveikatos organizacijos ( WHO) vienas bandomųjų organų – pasaulinė sveikatos asamblėja 1953 metais paskelbė kad plintantis cheminių medžiagų naudojimas, kuris tapo nauja visuomenės sveikatos problema, reikalauja dėmesio. Maisto ir žemės ūkio organizacija (FAO) ir WHO atsakė I tai sprendimu organizuoti ekspertų komitetą, kuris užsiimtų maisto priedų tyrimais. Po kelių meto šios dvi organizacijos sutarė sukurti pasaulinius maisto prekių standartus.
Jungtinių tautų maisto ir žemės ūkio organizacija ( Food and Agriculture Oraganization of the United Nations, FAO) ir pasaulinė sveikatos organizacija (WHO) 1962 metais bendrai pripažino būtinybę sudaryti tarptautinius maisto prekių standartus – CODEX ALIMENTARIUS. Standartai susideda iš reikalavimų maisto produktams tam, kad jie būtų sveiki ir naudingi ( tarp jų nepasitaikytų falsifikuotų ). Produktų kokybė būtų atžymėta atitinkamomis etiketėmis ir teisingai pateikti vartotojui. CODEX ALIMENTARIUS – maisto prekių kodeksas visoms tautoms.
Šiame darbe bus pateikiama platesnė informacija apie CODEX ALIMENTARIUS: paaiškinta jo esmė, atsiradimo priežastys. Trumpai apžvelgta CODEX ALIMENTARIUS komisijos veikla. Geriau pažinti standartus padės konkretus pavyzdys. Beje, Čia galėsite trumpai susipažinti su maisto prekių reglamentavimu Lietuvoje.
Tarptautinę maisto produktų kokybę reguliuoja CODEX ALIMENTARIUS. Jame nustatyti maisto produktų kokybės standartai,...
Šį darbą sudaro 3520 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Kiti darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!