DARBO TIKSLAS.
Nustatyti augalininkystės produktų fizines – mechanines savybes: sampilo tankį, tikrąjį tankį ir poringumą bei nustatyti reikalingą sandėlio tūrį, turimai produkcijai sandėliuoti.
TEORINĖ DALIS.
Sėkmingai išlaikyti grūdus galima reguliuojant grūdų sampile vykstančius biologinius ir fizinius procesus, tačiau to neužtenka, reikia žinoti ir grūdų sampilo fizines–mechanines savybes, kurios yra svarbios parenkant ir projektuojant technologijas ir įrengimus.
• mikroorganizmai – neišvengiama grūdų sampilo sudėtinė dalis. Viename grūdų miligrame mikroorganizmų gali būti nuo kelių tūkstančių iki kelių milijonų.
Grūdų būklė, priemaišos turi didelę įtaką pačių grūdų, jų sampilo savybėms, juose vykstantiems procesams. Visus procesus, kurie vyksta sampile, skirstome į fizinius ir biologinius.
Sampilo tankis – tai fiksuoto tūrio talpos užpildo masės (kg) ir fiksuoto tūrio talpos tūris (m3) santykis. Tikrasis tankis - sutankintos birios arba akytosios medžiagos vienetinio tūrio masė (kg/m³). Birumas- tai produkcijos sampilo savybė savaime slinkti pasvirusia plokštuma.
Birumas yra grūdų masės savybė savaime slinkti pasvirusia plokštuma. Grūdai yra gero birumo, todėl juos lengva transportuoti įvairių rūšių transporteriais, supilti į įvairių formų ir dydžio tarą, taikyti savaiminio byrėjimo (savitakos) principą. Į šią savybę atsižvelgiama projektuojant grūdų valymo, džiovinimo, malimo, kruopų gamybos ir kitokius technologinius procesus. Taikomas vertikalės principas – transporteriu grūdai pakeliami į viršų, o iš ten vertikaliais ar pasvirusiais vamzdžiais savitaka nukreipiami į reikiamas mašinas bei įrenginius.
Grūdų masės birumas priklauso nuo grūdų formos, paviršiaus šiurkštumo, priemaišų kiekio, drėgnio ir kt. Geriausio birumo esantis apvalios formos ir lygiu paviršiumi grūdai (žirniai, lubinai, sėmenys). Avižų ir kai kurių veislių miežių grūdai yra kampuotos formos ir turi šiurkštų paviršių, todėl byra blogiau.
Ilgai laikomų grūdų birumas gali keistis, o kaistanti arba susigulėjusi grūdų masė pasidaro visai nebiri ( kampas 90°). Taigi iš birumo galima spręsti apie grūdų masės būklę.
Poringumas grūdų sampile tarp grūdų ir kitų kietų dalelių yra tarpų (tarpgrūdinė erdvė), pripildyų oro. Ši tūrio dalis įvertina sampilo poringumą, o užpildyta kietomis dalelėmis – tankį. Poringumas ir tankis išreiškiami procentais....
Šį darbą sudaro 1005 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Panašūs darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!