Virškinimas – tai cheminis ir mechaninis maisto apdorojimas. Organinės medžiagos skaidomos į smulkiamolekulinius junginius, kurie patenka į kraują arba limfą. Šie junginiai tampa gyvybės ir energijos šaltiniu. Dėl virškinamojo trakto motorikos (peristaltikos) smulkiamolekuliniai junginiai maišosi su virškinimo sultimis ir susitraukiant sienelių raumenims stumiami virškinamuoju traktu. Cheminis maisto medžiagų skaidymas susijęs su virškinamųjų liaukų veikla ir virškinimo sultimis.
Fermentai yra biologiniai katalizatoriai, kuriuos gamina organizmas. Fermentai yra specifiški tam tikrai medžiagai. Fermento aktyvumas priklauso nuo pH, temperatūros, fermento bei substrato koncentracijos.
Žmogus yra heterofilas. Virškinimo sistemą sudaro virškinimo traktas ir virškinimo liaukos.
Virškinimo traktas: Burna – ryklė – stemplė – skrandis – dvylikapirštė žarna – plonoji žarna – storoji žarna – išangė.
Virškinimo liaukos: seilių, skrandžio, žarnų, kepenys ir kasa.
Maistas kramtomas, ragaujamas, pradedamas virškinti. Maistas smulkinamas dantimis. Suaugęs žmogus turi 32.
Burnoje yra 3 poros seilių liaukų: paausinės, pažandinės ir paliežuvinės.
Seilės – tai šarminės reakcijos skystis. Jame esantis baltymas mucinas padaro seiles gličias, sulipdo maistą. Lizocimas dezinfekuoja, gydo žaizdeles. Amilazė pradeda angliavandenių skaidymą.
Skaidymas: Angliavandeniai – fermentas amilazė – maltozė.
Ryjant antgerklis užsidaro, neleidžia maistui patekti į gerklas.
Virškinimas skrandyje
Skrandžio talpa 2l. Jame maistas išbūna 4-8h, sušildomas iki kūno temp. ir apdorojamas. Skrandyje yra gleivinė ir 3 raumeniniai sluoksniai, kurie maistą maišo ir trina. Gleivinė apsaugo skrandžio sieneles nuo HCl poveikio. Skrandžio liaukos išskiria skrandžio sultis, per parą 1,5-2l. Jomis skrandyje sumaišomas maistas.
Skrandžio sultys – bespalvės, rūgščios terpės skystis (pH 2). Jame yra HCl. Taip sunaikinami su maistu patekę mikroorganizmai. Rūgšti terpė skatina fermento pepsino veikimą.
Skaidymas: Baltymai – fermentas pepsinas – peptidai
Kūdikių skrandžio liaukos išskiria fermentą chimoziną, kuris sutraukia pieną ir jį lengviau virškinti.
Skrandyje susidaro maisto košelė – chimusas.
Maistas yra kaip dirgiklis, refleksiškai skrandžio sultims išsiskirti. Maistą skrandyje padeda išlaikyti įskrandžio ir prievarčio raukai.
Virškinimas plonojoje žarnoje
Plonąja žarną sudaro trys dalys: dvylikapirštė žarna, tuščioji žarna ir klubinė žarna.
Į dvylikapirštę žarną atsiveria kasos ir kepenų ištekamieji latakai. Kasos sulčių fermentai veikia...
Šį darbą sudaro 672 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Panašūs darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!