LABORATORINIS DARBAS NR. 17
Vandens kietumo kiekybinis nustatymas
TEORINĖ DALIS:
Karbonatinį (laikinajį) vandens kietumą (KK) sudaro vandenyje ištirpę Ca(HCO3)2 ir Mg(HCO3)2.
Pastovųjį (nekarbonatinį) vandens kietumą (PK) sudaro visos kitos ištirpusios kalcio ir magnio druskos.
Bendrasis vandens kietumas – tai karbonatinio ir pastoviojo vandens kietumo suma.
BK=PK+KK
Vandens kietumo pašalinimo būdai:
Terminis – pašalinamas tik karbonatinis kietumas
Cheminis – pašalinamas pastovusis ir karbonatinis kietumai
Jonitinis – vanduo yra minkštinamas.
DARBO TIKSLAS:
Išmokti nustatyti tiriamojo vandens karbonatinį (laikinąjį) ir pastovųjį, bei bendrąjį kietumą. Nustatyti, kokią dalį bendrojo kietumo sudaro kalcio jonai ir kokią – magnio jonai.
DARBO PRIEMONĖS IR REAGENTAI:
Biuretės, piltuvėliai, matavimo cilindras, matavimo kolbutė, Erlenmejerio kolbutės, grįžtamasis vandens šaldytuvas su kamščiu, elektrinė plytelė.
Reagentai: 0,1 N trilonas B; 0,1 N HCl; amoniakinis buferinis tirpalas (pH ≈ 10);1 N NaOH (pH ≈ 12); metiloranžas; eriochromo juodasis T; mureksidas; tiriamasis vanduo.
DARBO EIGA:
A variantas. Karbonatinio ir pastoviojo, bei bendrojo vandens kietumo nustatymas
1. Karbonatinio vandens kietumo nustatymas Per šį etapą nustatomas bendrasis vandens šarmingumas A, kurį sudaro kalcio, magnio, natrio, kalio hidrokarbonatai ir organinių rūgščių druskos, kurios vandenyje hidrolizuojasi ir suteikia vandeniui silpnai šarminę reakciją, ir pavirinto vandens šarmingumas B, likęs pašalinus iš vandens druskas, sudarančias karbonatinį vandens kietumą. Abiejų šarmingumų skirtumas ir bus karbonatinis (laikinasis) vandens kietumas.
Tam, kad darbas vyktų sparčiau, iš pradžių matavimo kolbute tiksliai pamatuokite 100 mL tiriamojo vandens, įpilkite į švarią kūginę kolbutę, užkimškite kamščiu, kuriame įstatytas grįžtamasis vandens šaldytuvas. Kai vanduo kolbutėje pradeda virti, nestipriai atsukite šaldytuvo vandens čiaupą, kad vanduo, cirkuliuodamas vandens šaldytuve, aušintų ir kondensuotų virinamojo vandens garus.
Tiriamąjį vandenį atsargiai virinkite 20 min. Virinant, kalcio ir magnio hidrokarbonatai suskyla į karbonatus ir nusėda, vyksta reakcijos.
Kol vanduo verda, nustatomas bendrasis vandens šarmingumas A. Tam tikslui į kūginę kolbutę įpilkite matavimo kolbute tiksliai pamatuotą naują 100 mL tiriamojo vandens porciją, įlašinkite 3–4 lašus metiloranžo indikatoriaus ir titruokite 0,1
Šį darbą sudaro 763 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Panašūs darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!