Dantų balinimas. Nauda ar žala?
Dantų spalvos pasikeitimo priežastys
Danties spalvos pokyčius sukeliantys išoriniai veiksniai:
prasta burnos higiena;
tabakas;
dažantys maisto produktai, gėrimai;
kai kurie skalavimo skysčiai.
Prasta burnos higiena
Nevalant dantų pasta ir tarpdančių siūlu, susidaro mikrobinės dantų apnašos. Jose kaupiasi bakterijos, kurios minta sacharidais, gaunamais su maistu. Maistas yra skaidomas, ir iš jo bakterijos sintezuoja atsargines maisto medžiagas ir organines rūgštis, kurios tirpdo danties emalį. Prie apnašų labiau tvirtinasi dažomosios medžiagos, kurios lengviau gali įsiskverbti į danties dentino kanalėlius, kai emalis lėtai tirpdomas organinių rųgščių.
Pacientai, nešiojantys breketus, nepakankamai gerai pašalinę apnašas sunkiai pasiekiamose vietose, nusiėmę breketus, gali tikėtis nemalonių staigmenų - ėduonies žymių ar demineralizacijos baltų linijų.
Tabakas
Tabako žalos neigiami reiškiniai yra vizualiai pastebimi: pageltę dantys yra viena pagrindinių priežasčių, norint atlikti dantų balinimą. Cigarečių, cigarų, pypkių rūkymas, kramtomasis tabakas keičia dantų spalvą, jie gali pagelsti, įgauti oranžinį ar rudą atspalvį. Tamsios rudos dėmės vadinamos nikotino dėmėmis. Dažniausia jos dengia kaklelio sritį ir gali tęstis iki danties vainiko vidurio. Spalvos pokyčių atsiranda dėl tabake esančių dervų oksidacijos, tabako sulčių ir pigmento prasiskverbimo į danties audinius. Karšti dūmai yra žalingi burnos gleivinei, karštis atveria dentino kanalėlius, todėl pigmentas lengvai patenka į juos, ypač tose vietose, kur yra emalio įtrūkimų ar nusidėvėjimas.
Maistas, gėrimai
Spalvoti gazuoti gėrimai, raudonas vynas, kava, juodoji arbata, juodųjų vynuogių, spanguolių sultys, vaisiai (obuoliai, citrinos), uogos (mėlynės, spanguolės), kai kurios daržovės (saldžiosios bulvės, pomidorai), garstyčios, sojos, pomidorų padažai, šokoladas ir maisto produktai su dirbtiniais dažikliais ypač neigiamai veikia dantų spalvą. Didžiausią įtaką turi tamsūs rūgštūs produktai. Nesaikingai vartojant šiuos produktus, ilgainiui dantys netenka blizgesio. Visas dantų paviršius pagelsta, gali būti rusvas, rudas, papilkėjęs.
Skalavimo skysčiai
Chlorheksidinas yra svarbus dantų higienos priemonų komponentas, nes pasižymi antibakterinėmis savybėmis, bakteriocidiškai veikdamas S. mutans. Tčiau skalaujant burną chlorheksidino tirpalu (0,12 proc.) po kelių savaičių gali atsirasti rudos dėmės ne tik ant dantų, porcelianinių ar akrilinių protezų, bet ir gleivinėje, ant liežuvio. Chlorheksidinas jungiasi su taninais esančiais kavoje, vyne, arbatoje ir kaupiasi ant danties paviršiaus. Panašų poveikį turi ir cetilpiridino chloridas. Todėl skysčius patariama vartoti ne ilgiau kaip savaitę.
Šį darbą sudaro 4320 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Panašūs darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!