Alergija maistui itin dažna. Pasaulyje begalė žmonių negali vartoti vieno ar kito maisto produkto. Esant alergijai, ieškoma alternatyvų. Alergija gali sukelti sunkius žmogaus negalavimus, netgi mirtį. Siekiant išvengti alergijos, būtina atlikti testus, kurių metu įvertinama, kam asmuo yra alergiškas. Alergija maistui – pavojinga būklė, galinti sąlygoti anafilaksijos pasireiškimą. Maisto produktai, kurie dažniausiai sukelia alergiją, yra karvės pienas, kiaušiniai, soja, kviečiai, žemės riešutai, lazdyno riešutai, žuvis ir vėžiagyviai. Diagnozuojant alergijos maistui simptomus gali būti skiriama ir eliminacijos dieta. Jos metu pacientas nevartoja maisto produkto, kuris, įtariama, sukėlė alergijos simptomus.
Alergija gali pasireikšti tik vienai produktų grupei, arba tos grupės konkrečiam produktui. Pavyzdžiui, mėsai alergiškas žmogus gali toleruoti vištieną, kiaulieną, bet būti alergiškas jautienai. Todėl aktualu apžvelgti atskiras labiausiai alergiją sukeliančias produktų grupes.
1.1. Alergenų skirstymas
Alergija maistui jau tapusi kasdienybe. Vis daugiau žmonių skundžiasi, kad turi alergijas vieniems ar kitiems maisto produktams. Alergija apsunkina gyvenimą, ne visada leidžia mėgautis patinkančiais produktais. Tamašauskienė ir Šitkauskienė (2015) nurodo, kad alergija maistui yra paplitusi visame pasaulyje. Tikslus sergančiųjų asmenų skaičius nėra žinomas, bet nuolatos augantis. Dažniausiai alergija maistui pasireiškia tokiems produktams, kaip: pienas, kiaušiniai, kviečiai, jūros gėrybės, riešutai. Bajoriūnienė (2007) papildo alergizuojančių produktų sąrašą minėdama daržoves, jūros gėrybes išskirdama į žuvis, vėžiagyvius, taip pat pabrėždama, kad alergiją gali sukelti ir mėsaAlergijos maistui simptomai pakankamai įvairūs, gali būti ir labai sudėtingi. Tai ir išbėrimas odos, dusulys, anafilaksinis šokas. Todėl asmuo, įtardamas, kad turi alergiją kažkuriam iš maisto produktų, privalo ji vengti, siekdamas užtikrinti savo sveikatą ir fizinę gerovę.
Pasak Kavoliūno ir autorių (2010) maisto alergenais vadinamos medžiagos, kurios:
1) sąveikauja su IgE antikūnais;
2) sukelia alerginę reakciją;
3) sukelia alerginę sensibilizaciją
Autoriai teigia, kad maisto alergenai yra skirstomi į klases:
• Pirmosios klasės alergenai: vandenyje tirpūs glikoproteinai, kurių molekulinė masė 10–70 kilodaltonų. Jie yra atsparūs karščiui, rūgščių ir proteazių poveikiui. Būdingiausi pirmosios klasės alergenai – karvės pieno baltymai, vištos kiaušinio baltymas, žemės riešutų, žuvies...
Šį darbą sudaro 2222 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Panašūs darbai
Kiti darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!