Maisto medžiagos skirstomos į baltymus, riebalus, angliavandenius, mineralines medžiagas ir vitaminus. Rašydama šį referatą apžvelgsiu pagrindinius vitaminų ir mikroelementų šaltinius, nurodysiu jų funkciją organizme ir trumpai papasakosiu kas vyksta, kai trūksta šių elementų. Nors vitaminų ir mineralinių medžiagų organizme yra labai nedaug, jie lemia mūsų sveikatos būklę, savijautą, nuotaiką, išvaizdą, atsparumą ligoms.
Mūsų sveikatai ir atsparumui, be maisto, labai daug įtakos turi oras saulė ir venduo. Todėl reikia kuo ilgiau būti gryname ore, saulėje, rūpintis kūno higiena, nes vitaminai ir mineralinės medžiagos, gautos iš natūralių produktų, yra lengviau įsisavinami, vertingesni negu dirbtiniai koncentratai.
Be baltymų, riebalų, mineralinių medžiagų, vandens, žmogus su maistu turi gauti ir vitaminų. Vitaminai- svarbi, neturinti kalorijų maisto dalis. Jie skirstomi į tirpstančius vandenyje ( B1, B2, B6, B12, C, P, PP) bei tirpstančius riebaluose (A, D, K, E). Vitaminai varbūs pasisavinant kitas maisto medžiagas ir panaudojant jas energijai gauti bei kūno struktūrai formuoti. Dalyvaudami sudėtinguose medžiagų apykaitos procesuose, jie palaiko ar padeda palaikyti normalias organizmo funkcijas. Vitaminų žmogaus organizmui reikia labai nedaug, jų normos skaičiuojamos miligramais.
Kai su maistu negaunama pakankamai vitaminų, išsivysto hipovitaminozė. Ilgesnį laiką stingant tik kurio nors vieno vitamino, susergama jam būdinga avitaminoze. Per didelis vitaminų kiekis sukelia hipervitaminozę. Vitaminų poreikis padidėja sergant, dirbant sunkų fizinį darbą, šalto ar karšto klimato sąlygomis, smarkiai prakaituojant, dirbant su cheminėmis medžiagomis. Kartais vitaminų gali trūkti valgant ir vitaminingus maisto produktus, mat netinkamai paruoštuosear natinkamai laikomose produktuose vitaminai greit yra. Todėl daug žmonių vartoja vitaminus reguliariai, kaip maisto papildus.
Šio vitamino daug yra gamtoje. Jo yra gyvulinės kilmės produktuose( žuvų taukuose, kepenyse, pieno produktuose ir kt.). tačiau su tais produktais gauname tik pusę vitamino A paros dozės. Kitą pusę gauname iš augalinių produktų, kuriuose yra pigmento karotino; iš jo, veikiant fermentui karotinazei, organizme pasigamina vitaminas A.tačiau karotinas( pronvitaminas A) yra tris kartus silpnesnis ir todėl jo reikia trigubai daugiau. Vitamino A...
Šį darbą sudaro 2580 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Panašūs darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!