Rašiniai

Užgavėnės (11)

9.4   (3 atsiliepimai)
Užgavėnės (11) 1 puslapis
Užgavėnės (11) 2 puslapis
Užgavėnės (11) 3 puslapis
Užgavėnės (11) 4 puslapis
Užgavėnės (11) 5 puslapis
www.nemoku.lt
www.nemoku.lt
Aukščiau pateiktos peržiūros nuotraukos yra sumažintos kokybės. Norėdami matyti visą darbą, spustelkite peržiūrėti darbą.
Ištrauka

Iš rašytinių šaltinių matyti, kad Užgavėnės XIX a. viduryje Lietuvoje, ypač kaime,buvo labai įspūdingai ir nuotaikingai švenčiamos. Šie papročiai padėjo telkti kaimo bendruomenę. Tačiau per pastarąjį šimtmetį atsirado priežasčių, leidusių Užgavėnių papročiams nykti. Bene svarbiausia iš jų – bendruomenių irimas kaimams skirstantis į viensėdžius, taip pat vakarėlių ir gegužinių išpopuliarėjimas XIX a. pabaigoje – XX a. pradžioje.
Karo ir pokario metais Užgavėnių papročiai dar daugiau apnyko, tuo labiau kad tarybiniai valdininkai Užgavėnes priskyrė prie bažnytinių švenčių ir ėmė prieš jas kovoti.
1957 – 1958 m. Užgavėnių šventę pabandoma gaivinti. Nuo 1977 m. žiemos palydas propaguoti bei globoti imasi Liaudies buities muziejus Rumšiškėse. 1980 m. žiemos palydos Rumšiškėse paverčiamos masiniu renginiu, ir diena pastovi numatoma – paskutinis vasario mėn. šeštadienis. 1989 m. ši šventė, keturiasdešimt metų ignoruota ir įvairiais būdais bandyta deformuoti, vėl sugrįžo į tą pačią dieną, kurią ją švenčia kitos tautos – Pelenų dienos išvakares.
Užgavėnės – paskutinė žiemos mėsiedo diena, per kurią daug valgoma, ypač mėsiškai. Iš pat ankstyvo ryto moterys verda, kepa. Sunkesnių darbų jau nedirbama. Net buvo sakoma, jeigu sunkiai per Užgavėnes dirbsi, tai „per visus metus nebus poilsio, nepabaigsi darbų“. Ši šventė buvo ir kai kurių darbų užbaigimo riba. Visi iki Užgavėnių skubėdavo išsikulti javus – sakydavo, jeigu patingėsi, pelės sukapos.
Visi ruošdavosi šventei – priešpiet gamino valgius,taisėsi drabužius, o popiet jau ir pati šventė prasidėdavo. Ankščiau net kai kurių dvarų žmones nuo pietų iš darbo paleisdavo. Kalbėdavo, ypač Žemaitijoje, kai kur ir Aukštaitijoje bei Dzūkijoje, kad tą dieną reikia valgyti 12 kartų. Būta manančių, kad per Užgavėnes valgyti reikia 9 ar 7 kartus, nes septynias savaites teks pasninkauti.
Kaip matyti iš rašytinių šaltinių, pats senoviškiausias Užgavėnių patiekalas buvo šiupinys. Minima, kas Mažosios Lietuvos lietuviai šiupinį – žirnius, virtus su kiaulės galva ir kojomis, - valgė dar praėjusio šimtmečio paskutiniame ketvirtyje. Dar buvo populiarūs patiekalai šaltiena, kopūstai, lakštiniai, miežinis alus,...

Daugiau informacijos...

Šį darbą sudaro 1659 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!

Detali informacija
Darbo tipas
Lygis
Mokyklinis
Failo tipas
Word failas (.doc)
Apimtis
5 psl., (1659 ž.)
Darbo duomenys
  • Etninės kultūros rašinys
  • 5 psl., (1659 ž.)
  • Word failas 97 KB
  • Lygis: Mokyklinis
www.nemoku.lt Atsisiųsti šį rašinį

www.nemoku.lt Panašūs darbai

Užgavėnės (8)

Užgavėnės (8) Etninė kultūra
Peržiūrėti darbą

Žemės budimo ir derlingumo skatinimas per Užgavėnes

Žemės budimo ir derlingumo skatinimas per Užgavėnes Etninė kultūra
Peržiūrėti darbą

Užgavėnės (7)

Užgavėnės (7) Etninė kultūra
Peržiūrėti darbą

Užgavėnės (10)

Užgavėnės (10) Etninė kultūra
Peržiūrėti darbą
Privalumai
Pakeitimo garantija Darbo pakeitimo garantija

Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.

Sutaupyk 25% pirkdamas daugiau Gauk 25% nuolaidą

Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.

Greitas aptarnavimas Greitas aptarnavimas

Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!

Atsiliepimai
www.nemoku.lt
Dainius Studentas
Naudojuosi nuo pirmo kurso ir visad randu tai, ko reikia. O ypač smagu, kad įdėjęs darbą gaunu bet kurį nemokamai. Geras puslapis.
www.nemoku.lt
Aurimas Studentas
Puiki svetainė, refleksija pilnai pateisino visus lūkesčius.
www.nemoku.lt
Greta Moksleivė
Pirkau rašto darbą, viskas gerai.
www.nemoku.lt
Skaistė Studentė
Užmačiau šią svetainę kursiokės kompiuteryje. :D Ką galiu pasakyti, iš kitur ir nebesisiunčiu, kai čia yra viskas ko reikia.
www.nemoku.lt Atsisiųsti šį rašinį